Ο πρώτος «γάμος» της Τεχνητής Νοημοσύνης με μεγάλη εφημερίδα είναι γεγονός | Creative Protagon
Θέματα

Οι FT «παντρεύονται» την Τεχνητή Νοημοσύνη, οκτώ άλλες εφημερίδες υπέβαλαν αγωγή

Η ναυαρχίδα του οικονομικoύ Τύπου επιτρέπει την πρόσβαση στο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημιουργία περιλήψεων άρθρων και άλλων εφαρμογών - Παράλληλα, οκτώ αμερικανικές εφημερίδες στρέφονται νομικά κατά της OpenAI, που ελέγχει το ChatGPT, αλλά και της Microsoft, ισχυριζόμενες ότι έχουν «αρπάξει» εκατομμύρια άρθρα τους
Protagon Team

Η είδηση είναι σημαντική για τον χώρο του Τύπου διεθνώς: Η OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft ήλθε σε συμφωνία με τους Financial Times για να επιτρέψει στο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT να αποκτήσει πρόσβαση στο αρχειακό περιεχόμενο της εφημερίδας.

Αν και οι λεπτομέρειες της διασύνδεσης που περιγράφεται ως «στρατηγική συνεργασία και συμφωνία αδειοδότησης» δεν δημοσιοποιήθηκαν, οι Times του Λονδίνου αναφέρουν ότι οι FT θα λάβουν ένα άγνωστο ποσό για το έργο των δημοσιογράφων τους και ότι οι δύο επιχειρήσεις θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών Τεχνητής Νοημοσύνης για τους αναγνώστες της εφημερίδας.

Οι λονδρέζικοι Times αναφέρουν επίσης ότι οι χρήστες του ChatGPT θα μπορούν να βλέπουν σύντομες περιλήψεις των άρθρων των FT και συνδέσμους προς άρθρα της ιστοσελίδας της εφημερίδας, οι οποίοι θα δίνονται ως απάντηση σε ερωτήματα προς το chatbot της μηχανής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στον αντίποδα, οι εφημερίδες New York Daily News, Chicago Tribune, Denver Post και πέντε ακόμη κατέθεσαν αγωγή τη Μ. Τρίτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατά της OpenAI, της εταιρείας που ελέγχει το ChatGPT, αλλά και κατά της Microsoft, για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Οπως σημειώνει η Washington Post, η αγωγή κατά της OpenAI και της Microsoft προστίθεται σε αυτές που ήδη αντιμετωπίζουν από τους New York Times, από πολλά ακόμη μέσα ενημέρωσης αλλά και συγγραφείς μπεστ-σέλερ, όπως ο Τζον Γκρίσαμ.

«Εχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή πληροφοριών και την κάλυψη ειδήσεων στις εκδόσεις μας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην OpenAI και τη Microsoft να επεκτείνουν το εγχειρίδιο της Big Tech, κλέβοντας τη δουλειά μας για να χτίσουν τις δικές τους επιχειρήσεις εις βάρος μας», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση του ο Φρανκ Πάιν, ανώτερο στέλεχος της Tribune Publishing, όμιλος στον οποίο ανήκει η Chicago Tribune.

Η κίνηση των Financial Times 

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, πολλοί δημιουργοί περιεχομένου ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους χωρίς άδεια για να εκπαιδεύσουν τα δικά τους μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης. Ωστόσο αντί για τη νομική αντιπαράθεση με την OpenAI που διάλεξαν οι οκτώ εφημερίδες και οι New York Times, άλλοι όμιλοι, όπως ο γερμανικός εκδοτικός όμιλος Axel Springer (εκδίδει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες Bild και Die Welt), το γιγαντιαίο πρακτορείο Associated Press και η γαλλική εφημερίδα Le Monde, έχουν καταλήξει σε συμφωνίες με τις τεχνολογικές επιχειρήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Financial Times, Τζον Ρίντινγκ, σχολίασε με τα παρακάτω τη νέα κίνηση της εφημερίδας μαζί με το ChatGPT: «Είμαστε πρόθυμοι να διερευνήσουμε τα πρακτικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τις πηγές ειδήσεων και την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω αυτής της συνεργασίας. Εκτιμούμε την ευκαιρία να είμαστε μέσα στο πεδίο των εξελίξεων, καθώς οι άνθρωποι ανακαλύπτουν το περιεχόμενο με νέους τρόπους.

»Οπως συμβαίνει με κάθε τεχνολογία που μετασχηματίζει τα πράγματα, υπάρχουν δυνατότητες για σημαντικές προόδους καθώς και μεγάλες προκλήσεις, αλλά αυτό που ποτέ δεν είναι εφικτό είναι να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Είναι σημαντικό για εμάς να εκπροσωπούμε την ποιοτική δημοσιογραφία καθώς αυτά τα προϊόντα διαμορφώνονται, με τις κατάλληλες διασφαλίσεις για την προστασία του περιεχομένου και του εμπορικού σήματος των FT».

Από την πλευρά του, ο Μπραντ Λάιτκαπ, επικεφαλής λειτουργειών της OpenAI, δήλωσε: «Η συνεργασία μας και ο διάλογός με τους FT αφορά την εξεύρεση δημιουργικών και παραγωγικών τρόπων ώστε η Τεχνητή Νοημοσύνη να ενδυναμώσει τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και τους δημοσιογράφους και να εμπλουτίσει την εμπειρία του ChatGPT με δημοσιογραφία παγκόσμιας κλάσης σε πραγματικό χρόνο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Η Λάιτκαπ δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με τους λονδρέζικους Times, ότι το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι ένα «δύσκολο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί», αλλά ότι οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να «κάνουν κάτι καλύτερο» από το να υπογράφουν απλώς συμφωνίες αδειοδότησης με τους δημιουργούς περιεχομένου, όπως το να συνεργάζονται στην ερευνητική διαδικασία για νέα προϊόντα.

Τι απάντησε το μηχάνημα

Ζητώντας στα ελληνικά από το ChatGPT λίγα λόγια για τη συνεργασία μεταξύ της OpenAI και των Financial Times, η μηχανή Τεχνητής Νοημοσύνης απάντησε περίπου τα ίδια με αυτά που δήλωσε δημόσια ο Μπραντ Λάιτκαπ, επικεφαλής λειτουργειών της OpenAI.

Το αυτοματοποιημένο παράθυρο διαλόγου του ChatGPT απάντησε ακόμη ότι η OpenAI «μπορεί να παρέχει εργαλεία και μοντέλα που επιτρέπουν στους δημοσιογράφους των Financial Times να αναλύουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων πιο αποτελεσματικά και να εξάγουν πιο ευφυείς εκτιμήσεις και συμπεράσματα». Ενώ το μηχάνημα της OpenAI έγραψε επίσης ότι «αυτή η συνεργασία μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα του πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξη και την ποιότητα της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης».

Είναι προφανές ότι αλλάζουμε εποχή: μπαίνουμε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά σε ό,τι αφορά τη δημοσιογραφία και τα Μέσα Ενημέρωσης.