544
H δημοσιογράφος των FT Μαντουμίτα Μούργκια καθησυχάζει τους συναδέλφους της ότι το AI δεν θα υποκαταστήσει το επάγγελμά τους. Τουλάχιστον για την ώρα | Creative Protagon

Επάγγελμα, διαπιστευμένη συντάκτρια Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2023, 17:08
H δημοσιογράφος των FT Μαντουμίτα Μούργκια καθησυχάζει τους συναδέλφους της ότι το AI δεν θα υποκαταστήσει το επάγγελμά τους. Τουλάχιστον για την ώρα
|Creative Protagon

Επάγγελμα, διαπιστευμένη συντάκτρια Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2023, 17:08

Παλαιότερα, οι πολιτικές εφημερίδες είχαν εξειδικευμένα ρεπορτάζ που αποτύπωναν ακόμη και επιμέρους όψεις της πολιτικής πραγματικότητας. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του 1980 υπήρχε στην Ελλάδα το λεγόμενο «ρεπορτάζ κομματικών νεολαιών», που σταδιακά εξαφανίστηκε, καθώς άλλαζε και το πολιτικό τοπίο. Καθώς μετασχηματίζονται οι κοινωνίες, αλλάζουν και τα πεδία που καλύπτει ο Τύπος.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν οι αλλαγές είναι παγκόσμιες και –όπως προβλέπουν οι ειδικοί– θα επηρεάσουν με τρόπο καθοριστικό τη ζωή μας. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρώτη εξειδικευμένη συντάκτρια στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI), την οποία ανακοίνωσαν τον Φεβρουάριο οι Financial Times (FT), μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στον κόσμο, είναι και μια απόδειξη ότι οι καιροί αλλάζουν.

Ο λόγος για τη Μαντουμίτα Μούργκια, την ινδικής καταγωγής συντάκτρια τεχνολογίας που ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες τα καθήκοντα της κάλυψης του πεδίου της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Μούργκια μεγάλωσε στη Βομβάη, σπούδασε βιολογία στην Οξφόρδη, έκανε το μεταπτυχιακό της στη Δημοσιογραφία των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και εντάχθηκε στους Financial Times πριν από επτά χρόνια. Και πριν καλά-καλά καθίσει στη νέα της καρέκλα, η δημοσιογράφος έδωσε ήδη την πρώτη της συνέντευξη.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Nieman Lab, η Μούργκια εξήγησε καταρχάς ότι ο ρόλος της είναι να φέρει την Τεχνητή Νοημοσύνη πιο κοντά στην πλειονότητα των ανθρώπων, που γνωρίζουν ακόμη πολύ λίγα γι’ αυτήν. «Θέλω να κάνω την Τεχνητή Νοημοσύνη πιο κατανοητή και προσιτή στους αναγνώστες μας, ώστε να μη μοιάζει με μαγεία, αλλά απλώς σαν ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν», σημειώνει η ίδια.

Οι FT ανακοίνωσαν με δελτίο Τύπου και ανάρτηση στο Twitter τη δημιουργία του νέου ρεπορτάζ:

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν και άλλα μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία που προσέθεσαν την ειδικότητα της τεχνητής νοημοσύνης για να πιάσουν τον ρυθμό των εξελίξεων. Αλλά ποια είναι τελικά η δουλειά ενός συντάκτη AI; Η ειδικός των FT εξηγεί ότι το αντικείμενό της, πέρα από τις ίδιες τις ειδήσεις, αφορά και την ανάλυση του τρόπου λειτουργίας των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και το πώς θα εφαρμοστούν σταδιακά σε όλους τους κλάδους.

Η Μούργκια παραδέχεται ότι πολλοί συνάδελφοί της ανησυχούν για τις εξελίξεις και τη ρωτούν. Θα «κλέψει» το AI τις δουλειές των δημοσιογράφων; Η ίδια είναι καθησυχαστική. «Η καλή δημοσιογραφία, κατά την άποψή μου, είναι πρωτότυπη και αποκαλύπτει άγνωστες ή κρυμμένες αλήθειες. Τα γλωσσικά μοντέλα λειτουργούν προβλέποντας την πιο πιθανή επόμενη λέξη με βάση ένα προϋπάρχον κείμενο πάνω στο οποίο έχουν εκπαιδευτεί. Επομένως, δεν μπορούν τελικά να παράγουν ή να αποκαλύψουν κάτι πραγματικά νέο ή απροσδόκητο στην τρέχουσα μορφή τους», εξηγεί.

Επομένως, τουλάχιστον για την ώρα, η δημοσιογραφία και πολλά ακόμη επαγγέλματα που απαιτούν τη συγγραφή πρωτότυπων κειμένων δεν θα ακολουθήσουν τη μοίρα επαγγελμάτων που χάθηκαν λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων – όπως αυτά του γανωτή ή του παγοπώλη.

Η Ρούλα Καλάφ, η πρώτη γυναίκα διευθύντρια των Financial Times, ανέφερε με αφορμή την ανακοίνωση του νέου πεδίου του ρεπορτάζ ότι «ο μετασχηματισμός που φέρνει η τεχνολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης επιδρά οριζόντια και ως εκ τούτου απαιτεί εξειδικευμένη εστίαση».  Και βέβαια, «έγκυρη ανάλυση για τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία», κάτι στο οποίο φημίζονται οι Financial Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...