727
Οι τέσσερις υποψήφιοι που αναφέρει το Politico για τη θέση Επιτρόπου από την Ελλάδα. Από αριστερά: Κεραμέως, Γεραπετρίτης, Σχοινάς, Παπασταύρου | Creative Protagon

Τα σενάρια για πρόεδρο και για τον έλληνα(-ίδα) επίτροπο

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 12:20
Οι τέσσερις υποψήφιοι που αναφέρει το Politico για τη θέση Επιτρόπου από την Ελλάδα. Από αριστερά: Κεραμέως, Γεραπετρίτης, Σχοινάς, Παπασταύρου
|Creative Protagon

Τα σενάρια για πρόεδρο και για τον έλληνα(-ίδα) επίτροπο

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 12:20

Τα κορυφαία πόστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανοίξουν και πάλι για τους ενδιαφερόμενους μετά τις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα. Τα βασικά ερωτήματα είναι αν θα είναι ξανά πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και, φυσικά, ποιοι θα είναι οι νέοι Επίτροποι – δύο κεφάλαια που ενδιαφέρουν πολύ και την Ελλάδα.

Οπως εξηγούν οι Financial Times, σε περίπτωση που η νυν πρόεδρος της Κομισιόν αποτύχει να κερδίσει την υποστήριξη των 27 ηγετών της ΕΕ ή δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των νέων 720 ευρωβουλευτών, θα μπορούσε να υπάρξει και ένας εναλλακτικός υποψήφιος. Hγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχουν ακόμη δηλώσει την υποστήριξή τους στην επανεκλογή της, ενώ τα περισσότερα πολιτικά παζάρια θα γίνουν μετά την ψηφοφορία στην Ευρωβουλή:

♦ Σε δύο οργανωμένες συναντήσεις των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνιο και σε διάφορες άλλες συγκεντρώσεις –όπως οι Σύνοδοι Κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ– κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Δημοσιεύματα του περασμένου μήνα, όπως αυτό του Politico, ανέφεραν στο πλαίσιο σεναριολογίας μια σειρά από ονόματα που θα μπορούσαν, αν δεν επικρατήσει η Φον ντερ Λάιεν, να βρεθούν στη θέση της.

Σε ανάλογο κλίμα, το Euronews ήταν ένα από τα ξένα ΜΜΕ που συμπεριέλαβε στην εν λόγω λίστα (στις 25/4) και το όνομα του έλληνα πρωθυπουργού, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαψεύσει κατηγορηματικά κάθε ενδιαφέρον για οποιαδήποτε θέση εκτός Ελλάδας.

Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί ξεχωρίζουν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, η νυν επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, και ο Κλάους Γιοχάνις, πρόεδρος της Ρουμανίας.

Ο γρίφος του έλληνα Επιτρόπου

Σε ό,τι αφορά τους Επιτρόπους, το τελευταίο ρεπορτάζ (23/5, σήμερα) από τον ίδιο ιστότοπο εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιθανό να προτείνει εκ νέου για θέση Επιτρόπου από την πλευρά της Ελλάδας τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Μια πιθανότητα που θα ενισχυθεί, σύμφωνα με το Politico, αν είναι και πάλι πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ομως στη λίστα των πιθανών υποψηφίων ο ιστότοπος προσθέτει, εκτός του κ. Σχοινά, και τα ονόματα του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, και του πρώην υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου. Το επιθυμητά χαρτοφυλάκια για τη χώρα μας είναι, κατά το Politico, αυτά της Μετανάστευσης και της Αμυνας. Ιδίως το τελευταίο έχει πολύπλευρο ενδιαφέρον, με δεδομένα τα διαχρονικά προβλήματα με την Τουρκία.

Τα ονόματα από την Κύπρο

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το θέμα είναι αν θα αντικατασταθεί η Στέλλα Κυριακίδου, η νυν επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Σύμφωνα με το Politico, εκτός από την κυρία Κυριακίδου, παίζουν τα ονόματα του νυν υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, του πρώην υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, και του πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη. Το Politico αναφέρει ότι το επιθυμητό χαρτοφυλάκιο για την Κύπρο θα είναι «ίσως και πάλι αυτό της Υγείας», ωστόσο προσθέτει ότι «το κυπριακό ναυτιλιακό λόμπι πιέζει για το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών».

Ο ιστότοπος αναφέρει ακόμη ότι κύκλοι των Βρυξελλών ανέμεναν πως ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα αντικαθιστούσε τη Στέλλα Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι ως Επίτροπος «το ιστορικό της θεωρήθηκε στην καλύτερη περίπτωση μικτό». Ωστόσο, όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές αυξάνονται οι πιθανότητες να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία.

Τα χαρτοφυλάκια-«φωτιά»

Σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια, το βασικό ερώτημα αφορά τη χώρα που θα ελέγξει τη θέση του πανίσχυρου Επιτρόπου Εμπορίου και θα επιβλέπει τον επικείμενο εμπορικό πόλεμο της ΕΕ με την Κίνα. Επίσης, πολύ σημαντικό θεωρείται το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο Αμυνας, με δεδομένη την απειλή της Ρωσίας, αλλά και ο επόμενος επικεφαλής της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό, ο οποίος θα κληθεί να τα βάλει με αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple και η Google.

Σύμφωνα με το Politico, «ακόμα και πριν από τις ευρωεκλογές, οι ελιγμοί βρίσκονται σε εξέλιξη». Οπως είναι γνωστό, κάθε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ παίρνει μια θέση Επιτρόπου, σε έναν «άκρως πολιτικό μετεκλογικό διαμοιρασμό», και ήδη εξελίσσεται «μια μάχη με νύχια και με δόντια για να καθοριστεί ποιος θα πάρει τι». Το Εμπόριο και ο Ανταγωνισμός είναι τα χαρτοφυλάκια με την πραγματική ισχύ, ενώ εκείνα που αφορούν τον Αθλητισμό και την Εκπαίδευση βρίσκονται στο άλλο άκρο.

Την τελευταία φορά, το 2019, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από κάθε χώρα να προτείνει δύο υποψηφίους: έναν άνδρα και μια γυναίκα. Εάν επιστρέψει για δεύτερη θητεία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «μπορούμε να περιμένουμε την ίδια διαδικασία» σχολιάζει κλείνοντας ο ιστότοπος του Politico.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...