362
Οι συχνοί εφιάλτες, όπως δείχνει η μελέτη, έρχονται να προειδοποιήσουν ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί στο μέλλον | Shuttestock

Οι εφιάλτες στους ηλικιωμένους ίσως είναι πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 19:09
Οι συχνοί εφιάλτες, όπως δείχνει η μελέτη, έρχονται να προειδοποιήσουν ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί στο μέλλον
|Shuttestock

Οι εφιάλτες στους ηλικιωμένους ίσως είναι πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 19:09

Οι ηλικιωμένοι άνδρες που βλέπουν συχνά εφιάλτες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν στο μέλλον με νόσο του Πάρκινσον, σε σύγκριση με όσους βλέπουν γλυκά όνειρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που έκαναν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτει ότι οι εφιάλτες και τα τρομακτικά όνειρα εμφανίζονται μερικά χρόνια πριν ξεκινήσει το χαρακτηριστικό τρέμουλο (τρόμος) της νόσου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση eClinicalMedicine, αναλύθηκαν δεδομένα από περίπου 4.000 άτομα που διέμεναν στις ΗΠΑ. Η διάρκειά της ήταν 12 χρόνια.

«Μολονότι μπορεί να είναι σημαντικό να γίνει νωρίς η διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον, υπάρχουν πολύ λίγοι δείκτες κινδύνου και αρκετοί από αυτούς απαιτούν ακριβές εξετάσεις στο νοσοκομείο ή δεν είναι εξειδικευμένες, όπως αυτές που γίνονται για τον διαβήτη. Αν και πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα πάνω στη σημασία που έχουν τα άσχημα όνειρα και οι εφιάλτες, φαίνεται ότι όσοι αρχίζουν ξαφνικά να εμφανίζουν αλλαγές στα όνειρά τους στην τρίτη ηλικία, χωρίς προφανή αιτία, θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό», δήλωσε ο Αμπιντέμι Οτάικου, από το Κέντρο Υγείας του Ανθρωπίνου Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 91 άτομα που έβλεπαν πολύ συχνά εφιάλτες, διαγνώστηκαν με τη συγκεκριμένη πάθηση. Μάλιστα, όσοι έβλεπαν πολύ συχνά άσχημα όνειρα, είχαν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με νόσο του Πάρκινσον, σε σχέση με όσους έβλεπαν καλά όνειρα.

Προηγούμενες μελέτες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον βλέπουν συχνότερα εφιάλτες, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, όμως είναι η πρώτη φορά που τα άσχημα όνειρα χρησιμοποιούνται εκ των προτέρων ως προγνωστικός δείκτης της νόσου.

Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι οι ηλικιωμένοι που θα διαγνωστούν τελικά με νόσο του Πάρκινσον είναι πιθανότερο λίγα χρόνια πριν από την εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της (τρέμουλο, ακαμψία, βραδύτητα κινήσεων κ.ά.) να αρχίσουν να βλέπουν άσχημα όνειρα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα όνειρα μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία του εγκεφάλου, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ευρύτερα από τη νευροεπιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πραγματοποιηθούν σύντομα και άλλες, μεγαλύτερες μελέτες, προκειμένου να διερευνηθούν καλύτερα οι πιθανές σχέσεις ανάμεσα στα όνειρα και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News