1264
Η Μαρία και η Κατερίνα χρησιμοποιούσαν επί χρόνια επώνυμα διαφορετικά από του πατέρα τους και αρνούνταν πάντα οποιαδήποτε σχέση μαζί του | Creative Protagon / Reuters/ YouTube

Οι αμαρτίες του Πούτιν παιδεύουν τις κόρες του

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2022, 21:01
Η Μαρία και η Κατερίνα χρησιμοποιούσαν επί χρόνια επώνυμα διαφορετικά από του πατέρα τους και αρνούνταν πάντα οποιαδήποτε σχέση μαζί του
|Creative Protagon / Reuters/ YouTube

Οι αμαρτίες του Πούτιν παιδεύουν τις κόρες του

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2022, 21:01

Πλήττονται οι θυγατέρες για να τιμωρηθεί και να συμμορφωθεί ο πατέρας ή και για να στραφεί η μία γενιά εναντίον της άλλης. Αυτό είναι το νέο στοιχείο του δεύτερου πακέτων κυρώσεων κατά της Ρωσίας του Πούτιν που αποφασίστηκε από τη Δύση, μετά τα όσα φριχτά αποκαλύφθηκαν το Σαββατοκύριακο 2-3  Απριλίου στην Μπούτσα και άλλες τοποθεσίες της Ουκρανίας.

Πλέον στο στόχαστρο (προς το παρόν μόνον από τις ΗΠΑ αλλά αναμένεται ότι θα ακολουθήσει η ΕΕ) δεν βρίσκονται μόνον ο ρώσος πρόεδρος και οι ημέτεροί του αλλά και οι πλησιέστεροι συγγενείς τους. «Εχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ο Πούτιν και πολλοί από τους συνεργάτες του και οι ολιγάρχες κρύβουν την περιουσία τους μέσω συγγενών. Πιστεύουμε ότι πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν τα κρύβουν τα μέλη της οικογένειάς του», ανέφερε σχετικά αμερικανός αξιωματούχος. 

Μεταξύ των νέων προσώπων που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα της Δύσης, ξεχωρίζουν οι αδελφές Πούτιν, οι δύο ενήλικες κόρες του επικεφαλής του Κρεμλίνου, τα μοναδικά παιδιά που έχει επισήμως και απέκτησε από τον γάμο του με την Λιουντμίλα Πούτινα, την πρώην αεροσυνοδό της Aeroflot με την οποία χώρισε το 2013.

Ο Πούτιν με την τότε σύζυγο του Λιουντμίλα, στη συνάντηση κορυφής των G8 στη Γερμανία, το 2007 (Sean Gallup/Getty Images)

Ποιες είναι, όμως, οι θυγατέρες του Πούτιν που καλούνται τώρα να πληρώσουν για τις αμαρτίες του πατέρα τους; Επειτα από περισσότερα από είκοσι χρόνια προσπάθειας να τις κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με κάθε κόστος, υποχρεούται τώρα να καταστεί μάρτυρας της αναγκαστικής προβολής τους από τα ΜΜΕ όλου του κόσμου.  

«Επί χρόνια χρησιμοποιούσαν επώνυμα διαφορετικά από του πατέρα τους και αρνούνταν πάντα οποιαδήποτε σχέση με τον ρώσο πρόεδρο, παρόλο που, κάπως αφελώς, κράτησαν το πατρωνυμικό “Βλαντιμίροβνα” που βοηθά στην ταυτοποίησή τους», αναφέρει η Corriere della Sera σε ρεπορτάζ της.

 «Ζουν στη Ρωσία. Δεν έχουν σπουδάσει πουθενά αλλού εκτός από τη Ρωσία. Είμαι υπερήφανος για εκείνες, συνεχίζουν να σπουδάζουν και εργάζονται. Οι κόρες μου μιλούν τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες άπταιστα. Ποτέ δεν συζητώ για την οικογένειά μου με κανέναν. Ποτέ δεν ήταν παιδιά “σταρ”, ποτέ δεν τις ικανοποιούσε να στρέφονται οι προβολείς της δημοσιότητας πάνω τους. Απλά ζουν τις δικές τους ζωές», είχε πει ο ίδιος ο Πούτιν, μία από τις ελάχιστες φορές που αναφέρθηκε δημοσίως σε αυτές, το 2015, κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που δίνει κάθε χρόνο.

Είχε σημειώσει επίσης ότι οι κόρες του έκαναν τότε «τα πρώτα βήματα στις καριέρες τους», όπως και ότι δεν είχαν ουδεμία σχέση με την πολιτική και τις επιχειρήσεις. «Ωστόσο από τότε αμφότερες οι κόρες ανέπτυξαν τις δικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες», μας πληροφορεί ο Guardian, συνθέτοντας το πορτρέτο των δύο γυναικών.

Η μικρότερη κόρη του Πούτιν, η 35χρονη Κατερίνα Τικχόνοβα, γεννήθηκε στη Δρέσδη το 1986, όταν ο Πούτιν υπηρετούσε εκεί ως πράκτορας της KGB. Η Τικχόνοβα, που χρησιμοποιεί το επίθετο της γιαγιάς της από την πλευρά της μητέρας της, σπούδασε στα κρατικά πανεπιστήμια της Αγίας Πετρούπολης και της Μόσχας και έχει μεταπτυχιακό στη Φυσική και στα Μαθηματικά.

Είναι γνωστό επίσης ότι έχει πάθος με την ιαπωνική κουλτούρα και το ακροβατικό ροκ εντ ρολ (είδος χορού). Μάλιστα το 2013, μαζί με τον παρτενέρ της, κατέλαβαν την πέμπτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία. Η σύγκριση φωτογραφιών από τις συμμετοχή της σε αγώνες χορού με φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου της Μόσχας, όπου εργάζεται, συνέβαλε στο να εξακριβωθεί το 2015 ότι η Κατερίνα Τικχόνοβα είναι κόρη του Πούτιν.  

Η Κατερίνα Τικχόνοβα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ακροβατικού ροκ εντ ρολ στην Πολωνία, το 2014 (REUTERS/Jakub Dabrowski)

Το 2013 παντρεύτηκε τον Κίριλ Σαμάλοφ, τον μικρότερο γιο του Νικολάι Σαμάλοφ, ο οποίος είναι έμπιστος του Πούτιν και συνιδιοκτήτης της Rossiya Bank, της «προσωπικής τράπεζας» των κορυφαίων αξιωματούχων του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

Το 2002, όταν ήταν μόλις 20 ετών, ο Κίριλ Σαμάλοφ διορίστηκε επικεφαλής νομικός σύμβουλος για διεθνείς οικονομικές δραστηριότητές στην Gazprom. Λιγότερο από δύο χρόνια μετά τον γάμο του με την μικρότερη κόρη του Πούτιν, το Forbes τον αναγνώρισε ως έναν από τους νεαρότερους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας, αφότου απέκτησε το 17% της εταιρείας πετροχημικών Sibur από τον Γκενάντι Τιμτσένκο, έναν σύμμαχο του Πούτιν σε βάρος του οποίου επιβλήθηκαν στη συνέχεια κυρώσεις.

Τελικά χώρισαν το 2018, δίχως, ωστόσο, να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες του όποιου οικονομικού διακανονισμού. Πάντως, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Reuters το 2015, το ζευγάρι κατείχε τότε εταιρικές συμμετοχές αξίας άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς επίσης και μια πολυτελή βίλα στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτζ, στην οποία εισέβαλαν τον προηγούμενο μήνα ακτιβιστές, σε διαμαρτυρία κατά του πολέμου στην Ουκρανία, με σκοπό να την μετατρέψουν σε χώρο υποδοχής θυμάτων του καθεστώτος Πούτιν, προσφύγων, κυρίως, από την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία.  

Η Τικχόνοβα κατείχε διάφορες θέσεις στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας ενώ το 2020 ανέλαβε χρέη επικεφαλής του Innopraktika, ενός νέου ινστιτούτου (κόστους 1,7 δισ. δολαρίων) του πανεπιστημίου που ειδικεύεται σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης. Επίσημοι σύμβουλοί της κατά την ακαδημαϊκή της καριέρα έχουν υπάρξει έως σήμερα πέντε μέλη του στενού περιβάλλοντος του Πούτιν, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο πρώην αξιωματούχοι της KGB που ζούσαν στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών όπου μεγάλωσε η ίδια, στη Δρέσδη.  

 Η μεγαλύτερη θυγατέρα του ρώσου προέδρου, η 36χρονη Μαρία Βορόντσοβα, είναι παιδίατρος – ενδοκρινολόγος. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Το 2019, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, αποκάλυψε σχέδιά της για τη συγκέντρωση και την επένδυση 650 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα τολμηρό ιατρικό εγχείρημα με στόχο τη θεραπεία του καρκίνου.   

H Μαρία Βορόντσοβα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική κρατική τηλεόραση

 Το 2013, η Μαρία Βορόντσοβα παντρεύτηκε τον Γιόριτ Φάασεν, έναν ολλανδό (γεννημένο στη Ρωσία) επιχειρηματία, ο οποίος κάποτε εργαζόταν στην Gazprom. Το ζευγάρι, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες έχει χωρίσει, ζούσε σε ένα ρετιρέ πολυτελούς πολυκατοικίας στο Αμστερνταμ.

Το 2014, μετά την κατάρριψη αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην Ουκρανία, κάποιοι oλλανδοί γείτονες απαίτησαν την απέλασή της από την πατρίδα τους. Μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, πριν από επτά εβδομάδες, ομάδα πολιτών της ολλανδικής πρωτεύουσας ζήτησε από την κόρη του Πούτιν να απευθύνει έκκληση στον πατέρα της να τερματίσει τον πόλεμό του.  

Ομως στη Ρωσία οργιάζουν οι φήμες ότι ο Πούτιν έχει και μία τρίτη κόρη, ηλικίας 18 χρόνων, ονόματι Λουίζα, καρπό της πολύχρονης σχέσης του με την 46χρονη, σήμερα, Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, μια ρωσίδα ταπεινής καταγωγής που φέρεται να μεγάλωσε σε ένα υπερπλήρες διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη και να εργαζόταν ως καθαρίστρια, πριν καταστεί δια μαγείας εκατομμυριούχος αλλά και ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας που φέρεται να ιδρύθηκε λίγες εβδομάδες αφότου γέννησε την κόρη της (σύμφωνα με τα Pandora Papers).  

Εννοείται ότι το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τον ισχυρισμό πως πρόκειται για κόρη του επικεφαλής του. «Εχω μια ιδιωτική ζωή στην οποία δεν επιτρέπω παρεμβάσεις», έχει τονίσει εκείνος στο παρελθόν. Ωστόσο o 69χρονος Πούτιν, ο οποίος έχει και εγγόνια, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, δίχως να διευκρινίσει από ποια κόρη, φέρεται να έχει και άλλα τέσσερα παιδιά, τα οποία απέκτησε μαζί με την κρυφή ερωμένη του, την πρώην πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής και πρώην βουλευτή και νυν επικεφαλής ενός φιλοκυβερνητικού μιντιακού ομίλου, την Αλίνα Καμπάεβα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News