1438
Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ ανάμεσα σε μοντέλα, ηθοποιούς και χορευτές της παράστασης «Fashion Freak Show» | Southbank Centre

Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ κριτικάρει τη «γελοία» σπατάλη της μόδας

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2019, 08:30
Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ ανάμεσα σε μοντέλα, ηθοποιούς και χορευτές της παράστασης «Fashion Freak Show»
|Southbank Centre

Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ κριτικάρει τη «γελοία» σπατάλη της μόδας

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2019, 08:30

Ο γάλλος σχεδιαστής Ζαν Πολ Γκοτιέ υποστηρίζει ότι οι μεγάλοι οίκοι μόδας βλάπτουν τον πλανήτη παράγοντας «πάρα πολλές συλλογές με πάρα πολλά ρούχα». Είπε, ακόμα, ότι οι εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να ανταγωνίζονται ποια θα κάνει τα περισσότερα ρούχα.

«Μεγάλοι όμιλοι κάνουν περισσότερες συλλογές, νέες συλλογές… με μεγάλο αριθμό ρούχων. Είναι απολύτως γελοίο» δήλωσε μιλώντας στο BBC News.

Ο Γκοτιέ, ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές του κόσμου, με μια καριέρα πάνω από 40 χρόνια, γνωρίζει, λοιπόν, καλά τον κόσμο της μόδας από μέσα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jean Paul Gaultier (@jpgaultierofficial) on

Δεν έχει σχέση με το τι χρειάζονται οι άνθρωποι αλλά με το πώς (οι οίκοι μόδας) θα αποδείξουν ότι είναι μεγαλύτεροι, και τόνισε ότι «Είναι απλά ζήτημα εξουσίας και πολιτικής». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι πολλές εταιρείες παράγουν ρούχα «όχι για να φορεθούν», αλλά «περισσότερο σαν διαφήμιση».

«Τρομερό παιδί της μόδας», όπως τον αποκαλούν συνήθως, ο Γκοτιέ έγινε διάσημος χάρη στα εκκεντρικά του σχέδια – από το περίφημο σουτιέν της Μαντόνα μέχρι το σαρόνγκ του Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Αυτοδίδακτος, χωρίς επίσημες σπουδές, από την πρώτη του κιόλας επίδειξη στο Παρίσι το 1976, αλλά και αργότερα, όταν ανέλαβε τον ρόλο του δημιουργικού διευθυντή του οίκου Hermes, ο Ζαν Πολ Γκοτιέ μπόλιασε το παραδοσιακό με το ριζοσπαστικό, αγκαλιάζοντας το ανδρόγυνο στυλ, υποστηρίζοντας την ποικιλομορφία και προκαλώντας τα στερεότυπα των φύλων.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jean Paul Gaultier (@jpgaultierofficial) on

Από πολλές απόψεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κατεστημένου. Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να επικρίνει τη βιομηχανία της μόδας η οποία παράγει δισεκατομμύρια είδη ένδυσης κάθε χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία αποδεικνύονται άχρηστα και καταλήγουν στα σκουπίδια.

Μόνον οι βρετανοί πολίτες πετούν περίπου 1 εκατ. τόνους κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων ετησίως, σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής περιβαλλοντικού ελέγχου της Βουλής των Κοινοτήτων, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδύματα αξίας 140 εκατ. λιρών οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Πέρυσι έγινε γνωστό ότι η Burberry έκαψε έτοιμα ρούχα, αξεσουάρ και αρώματα αξίας 28,6 εκατ. λιρών για να προστατεύσει το εμπορικό σήμα της και να διατηρήσει την αποκλειστικότητά της. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική: «Μερικοί άνθρωποι καταστρέφουν τα ρούχα, τα καίνε» δήλωσε ο Γκοτιέ. «Είναι σκανδαλώδες».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Burberry (@burberry) on

Η υπερβολή δεν είναι άγνωστη στον διάσημο μετρ. Αυτό τον μήνα (από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου) ο Ζαν Πολ Γκοτιέ θα παρουσιάσει στο Southbank Centre στο Λονδίνο το «Fashion Freak Show», ένα μουσικό υπερθέαμα με θέμα τη ζωή και την καριέρα του, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν εκατοντάδες νέα μοντέλα πλάι σε μερικά από τα πιο θρυλικά σχέδια του.

Αλλά επιμένει ότι έχει προσηλυτιστεί στην ανακύκλωση και υπόσχεται ότι η επόμενη επίδειξη υψηλής ραπτικής που θα παρουσιάσει τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι «εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην ανακύκλωση».

Για τους λάτρεις της δουλειάς του έχει ένα μήνυμα: «Κρατήστε τα ρούχα σας», λέει, «και μετά, μπορούμε να κάνουμε κάτι νέο, θα σας βοηθήσω να το κάνετε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...