596
| CreativeProtagon

Ο Terminator, ο Τσόρτσιλ και η… επιστροφή του Μπόρις

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 09:01
|CreativeProtagon

Ο Terminator, ο Τσόρτσιλ και η… επιστροφή του Μπόρις

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 09:01

«Hasta la vista, baby!». Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε ο Μπόρις Τζόνσον την τελευταία του ομιλία ως ηγέτης της Βρετανίας, με τη διάσημη ατάκα από το «Terminator», το κινηματογραφικό έπος με πρωταγωνιστή τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Αλλά ο απερχόμενος βρετανός πρωθυπουργός είναι ένας δεινός ρήτορας και δεν βγάζει τυχαία λέξεις από το στόμα του και ο Terminator γνωρίζουμε πως είναι κάποιος που πάντα επιστρέφει. Αλλωστε η άλλη διάσημη ατάκα του είναι «I’ll be back».

«Τι έχει, οπότε, κατά νου ο Μπόρις;», διερωτάται Λουίτζι Ιπόλιτο, ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Λονδίνο. «Ισως το ίδιο που περνάει από το μυαλό των περισσότερων από 10.0000 συντηρητικών ψηφοφόρων που έχουν ήδη υπογράψει σχετικό αίτημα, ζητώντας τη συμμετοχή του Μπόρις Τζόνσον στην κούρσα για την ηγεσία (των Τόρις) που διεξάγεται ήδη και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο με την ψηφοφορία όλων των εγγεγραμμένων στον κόμμα», απαντάει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Η συλλογή υπογραφών υπέρ του Μπόρις Τζόνσον άρχισε με πρωτοβουλία του Λόρδου Κράντις, ενός από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον οποίο «η αποπομπή του Τζόνσον από την πρωθυπουργία από μια μειοψηφία βουλευτών είναι βαθιά αντιδημοκρατική: αμφισβητεί τη βούληση της χώρας και των μελών του Συντηρητικού Κόμματος που τον εξέλεξε, ισοδυναμεί με πραξικόπημα».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι βουλευτές των Συντηρητικών μπόρεσαν να πάρουν αυτοπροσώπως μια γεύση των διαθέσεων των ψηφοφόρων του κόμματος, πολλοί από τους οποίους έχουν δυσαρεστηθεί πολύ με την αποπομπή του Μπόρις. Και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και αρκετοί που απειλούν να ακυρώσουν τα ψηφοδέλτια για την εκλογή νέου/νέας αρχηγού γράφοντας πάνω τους «Boris». «Τα μέλη μας λένε “τι κάνατε;”» ανέφερε σχετικά ο Λόρδος Κράντις.

Την Κυριακή η Mail on Sunday –«η Βίβλος των ψηφοφόρων των Τόρις», υπενθυμίζει ο Ιπόλιτο– δημοσίευσε δημοσκόπηση που διεξήχθη μεταξύ των Συντηρητικών και δείχνει πως ο Μπόρις Τζόνσον είναι πιο δημοφιλής από αμφότερους τους διεκδικητές της θέσης του, και από τον Ρίσι Σούνακ και από την Λιζ Τρας. Μάλιστα θεωρείται καταλληλότερος και για την πρωθυπουργία της Βρετανίας και για την ηγεσία των Συντηρητικών. «Νομίζω πως κάναμε ανοησία», συνόψισε ένας βουλευτής των Τόρις σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Sunday Times.

Κατά την τελευταία του ομιλία ο Τζόνσον διακήρυξε επίσης ότι «Αποστολή εξετελέσθη σε μεγάλο βαθμό… προς το παρόν» και αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τον Ιπόλιτο, «ακόμη μια ένδειξη ότι ο ίδιος θεωρεί πως το έργο του δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί».

Ο ιταλός ανταποκριτής γράφει πως στο μυαλό του ο Μπόρις, πέρα από τον Τerminator και τον Σβαρτσενέγκερ, έχει μάλλον και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, το πολιτικό του είδωλο, για το οποίο έχει γράψει και μια βιογραφία: ο κορυφαίος βρετανός πολιτικός υπέστη μια ταπεινωτική ήττα στις εκλογές του 1945, μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη, μόνο και μόνο για να πάρει το αίμα του πίσω έπειτα από μία εξαετία, το 1951, και να επιστρέψει θριαμβευτικά στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με όσα λέγονται στη Γηραιά Αλβιόνα, ο Μπόρις Τζόνσον θεωρεί πως όποιος τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία, είτε είναι ο Σούνακ είτε η Τρας, θα ηττηθεί στις επόμενες εκλογές από τους Εργατικούς και τότε οι Συντηρητικοί θα αναγκαστούν να πάνε γονατιστοί σε εκείνον, ζητώντας του να πάρει εκ νέου στα χέρια του τα ηνία του κόμματος.

Κυκλοφορεί και μια άλλη υπόθεση, η οποία ανήκει μάλλον στη σφαίρα της πολιτικής φαντασίας αλλά δεν θεωρείται απίθανη: μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού Εργατικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών θα μπορούσε να εισαγάγει το σύστημα της απλής αναλογικής, ανοίγοντας, έτσι, τον δρόμο στον Μπόρις Τζόνσον για να ιδρύσει ένα δικό του κόμμα και να το οδηγήσει στο κοινοβούλιο. Προς το παρόν κάτι τέτοιο αποκλείεται, ωστόσο «το τελευταίο κεφάλαιο της Τζονσονιάδας (εκ της Ιλιάδας) απέχει ακόμα πολύ από το να γραφτεί», καταλήγει ο Λουίτζι Ιπόλιτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News