Υποβασταζόμενος, αλλά όρθιος. Με διαύγεια πνευματική, το ευγενέστερο δώρο των καιρών μας, για την ηλικία των 101 ετών. Είναι 8 Μαΐου του 2022 και ο Κωνσταντίνος Κόρκας, ο τελευταίος ιερολοχίτης, βαδίζει προς την έξοδο του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου, του «Αϊ-Γιάννη» για τους ντόπιους, στο νησί της Σύμης. Εχει μόλις χαιρετήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ένα τετ α τετ υψηλής συμβολικής αξίας, κατά τη δοξολογία για την 77η επέτειο της ημέρας υπογραφής του πρωτοκόλλου παραδόσεως των στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις.
Το αργό βάδισμά του επιτρέπει στους νεότερους εαυτούς του να προπορεύονται: Καταδρομέας, ανθυπολοχαγός, αντιστράτηγος, α’ υπαρχηγός ΓΕΣ, επίτιμος διοικητής 1ης Στρατιάς. Είναι πολλοί και θαυμαστοί, τόσοι, ώστε τώρα πια, που ο κορίνθιος μαχητής έχει φύγει από τη ζωή (29 Μαΐου), να μνημονεύεται ως ήρωας.
Σπουδαστής ακόμη στη Σχολή Ευελπίδων, στις αρχές της δεκαετίας του 1940, ο Κωνσταντίνος Κόρκας πολέμησε γερμανούς αλεξιπτωτιστές στην Κρήτη (άνοιξη του 1941), για να συμμετάσχει λίγο αργότερα στη σύνθεση του Ιερού Λόχου (1942-1945), ειδική στρατιωτική μονάδα που ανέλαβε ειδικές αποστολές εξουδετέρωσης του εχθρού στη Μέση Ανατολή και τα Δωδεκάνησα υπό τις διαταγές τού τότε συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωσή τους.
Οι σπουδές του ήταν παραπάνω από εντυπωσιακές: μεταξύ άλλων, στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών Μέσης Ανατολής, τις Σχολές Πεζικού Αγγλίας και ΗΠΑ, τη Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών ΗΠΑ, την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου, τη Σχολή Εθνικής Αμύνης.
Ο Κόρκας πληροί και με το παραπάνω τα κριτήρια του «ήρωα». Μετέτρεψε τον φόβο σε δυναμισμό, τα εμπόδια σε πηγή ενέργειας. Τραυματίστηκε δύο φορές σε επιχειρήσεις, είναι προφανές ότι κινήθηκε με αυταπάρνηση, αυτοθυσία. Απέδειξε ότι διαθέτει μνήμη, κριτήριο και ήθος, όταν πρωτοστάτησε ως α’ υπαρχηγός ΓΕΣ στη μεταφορά της τέφρας του Τσιγάντε από την Αγγλία, όπου είχε ταφεί, στο Μνημείο του Ιερού Λόχου, στο Πεδίον του Αρεως. Διατήρησε ως το τέλος μια ανόθευτη, πατριωτική μενταλιτέ, μακριά από φαιδρές σημερινές στρεβλώσεις: «Το Αιγαίο είναι η καρδιά της Ελλάδος. Δεν κόβεται, δεν διχοτομείται», είχε πει στη Σύμη. Και ασφαλώς, χάρισε στην κουλτούρα του εθνικού κράτους έμπνευση, καμάρι, λειτούργησε με την παρουσία του αρχετυπικά, σε μια εποχή που ενίοτε συγχέει την έννοια της λέξης «ανδραγάθημα» με τις ταρζανιές σε ριάλιτι.
Ανήκε στους λίγους και επίλεκτους. Ο Ιερός Λόχος Μέσης Ανατολής θεωρείται άλλωστε πρόδρομος των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, με τη μορφή που έχουν σήμερα. ΛΟΚ, ΟΥΚ, αλεξιπτωτιστές, αμφίβιοι καταδρομείς, πεζοναύτες, αυτοί που μπορούν να κάνουν με τις αποστολές τους τα αδύνατα δυνατά, έλκουν την καταγωγή τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – όπως και οι εκτός συνόρων SAS (Special Air Service), LRDG (Long Range Desert Group), SBS (Special Boat Service).
Η τύχη αντάμειψε διπλά τον Κωνσταντίνο Κόρκα. Οχι μόνο επειδή έτυχε ευρύτατης αναγνώρισης εν ζωή, τιμώμενος από την Πολιτεία με πλήθος διακρίσεων και μεταλλίων. Αλλά και επειδή έφυγε σε μια μέρα που του «ανήκε», λίγη ώρα μετά το ετήσιο μνημόσυνο Καταδρομέων και Ιερολοχιτών. Ξαναζώντας το «Ή ταν ή επί τας», την εμβληματική φράση-όρκο του Ιερού Λόχου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News