Ο Σκιπίων ήταν ρωμαίος στρατηγός ο οποίος έμεινε στην Ιστορία επειδή με την αντεπίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Καρχηδόνας, ανάγκασε τον Αννίβα να εγκαταλείψει την ιταλική χερσόνησο και να επιστρέψει στην Αφρική. Εκεί τον νίκησε, στη μάχη της Ζάμα, το 202 π.Χ. και απέκτησε το προσωνύμιο Αφρικανός. Αυτά για τον αρχαίο Σκιπίωνα. Με τον σύγχρονο να δούμε τι θα γίνει…
Φυσικά και δεν είναι στρατηγός, αλίμονο, ούτε κάτι σχετικό. Βλέπετε, είναι καιρικό φαινόμενο και συγκεκριμένα αντικυκλώνας. Τι θα πει αυτό, ε; Λοιπόν, είναι ένα πεδίο υψηλού βαρομετρικού το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονα καιρικά φαινόμενα. Εν προκειμένω υψηλές θερμοκρασίες, καθότι ο σύγχρονος «Σκιπίων», έρχεται από τη Βόρεια Αφρική (εξ ου και τα «βαφτίσια») και μάλιστα… φουριόζος, καθώς δεν δείχνει σημάδια ύφεσης τουλάχιστον μέχρι στιγμής…
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή. Ακραία ζέστη στη νότια Ισπανία, στον ιταλικό Νότο και τη βόρεια Αφρική. Λογικά θα πει κάποιος ότι τέτοια εποχή δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ούτε ακραίο, η ζέστη στη Μεσόγειο. Αν όμως μιλάμε για σχεδόν 40 βαθμούς, τότε το πράγμα αλλάζει. Στην Ανδαλουσία, λόγου χάρη, με τις ατέλειωτες πεδιάδες, όπου δεν φτάνει η θαλασσινή αύρα, το θερμόμετρο ξεπέρασε σημαντικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Πολύ για Ιούνιο μήνα. Σχεδόν 4 με 5 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της εποχής!
Είναι ενδεικτικό ότι οι μονάδες Υγείας στις Καναρίους Νήσους και τις Βαλεαρίδες Νήσους το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.
Στο βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνεται η δράση του «Σκιπίωνα» στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
«Η γενική εικόνα δείχνει ότι το κύμα είναι έντονο και επηρεάζει πολύ την Ιταλία. Ιδιαίτερα τα νησιά της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου, όπως Σαρδηνία, η Κορσική και οι Βαλεαρίδες» σχολίασε μιλώντας στο Protagon o Θοδωρής Κολυδάς, Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου.
Η Ελλάδα γλιτώνει. Προσωρινά…
Οπως και να ‘χει, το συγκεκριμένο σύστημα δεν αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας. «Βοηθάει και το μελτέμι που πνέει στ’ ανατολικά», σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά.
Ομως, μη βιαστεί κανείς να υποθέσει ότι «αυτό ήταν, τη γλιτώσαμε». Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι μετεωρολόγοι, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα θα είναι θερμό αλλά όχι σε επίπεδα… Ανδαλουσίας. Οχι ασυνήθιστο φαινόμενο αλλά αξιοσημείωτο. Από τις 15, το πολύ 17 Ιουνίου και για περίπου επτά ημέρες ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά για την Αθήνα πιθανολογείται ότι ίσως να αγγίξει και τους 37.
Ούτως ή άλλως, οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι το εφετινό καλοκαίρι θα είναι από τα «πολύ θερμά». Λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά, μικρή σημασία έχει…
Πλημμύρες στην Ασία
Στο μεταξύ, αντίθετη μετεωρολογική κατάσταση, βιώνουν στην Ασία. Εκεί οι χαμηλές πιέσεις που καταγράφονται προκαλούν σφοδρές βροχοπτώσεις στην Κίνα, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμυρών.
Οι καταρρακτώδεις βροχές στη νοτιοανατολική Κίνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις και καταρρεύσεις κτιρίων που κόστισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους. Παράλληλα με τις σημαντικές καταστροφές σε υποδομές και τηλεπικοινωνίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News