817
O Λευτέρης Πετρούνιας με το χάλκινο μετάλλιο, το τρίτο του ολυμπιακό μετάλλιο μετά από το χρυσό στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το χάλκινο στο Τόκιο | REUTERS/Amanda Perobelli

O πραγματικός άθλος του «Braveheart» Λευτέρη Πετρούνια

Sportscaster Sportscaster 5 Αυγούστου 2024, 14:51
O Λευτέρης Πετρούνιας με το χάλκινο μετάλλιο, το τρίτο του ολυμπιακό μετάλλιο μετά από το χρυσό στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το χάλκινο στο Τόκιο
| REUTERS/Amanda Perobelli

O πραγματικός άθλος του «Braveheart» Λευτέρη Πετρούνια

Sportscaster Sportscaster 5 Αυγούστου 2024, 14:51

Αυτό θα πει τεράστιος αθλητής: να κατακτά ολυμπιακό μετάλλιο, και ο κόσμος να αναρωτιέται… τι συνέβη και δεν πήρε το «χρυσό». Κι όμως, αυτό το χάλκινο στο Παρίσι θα είναι για πάντα το ενθύμιο της πιο περήφανης στιγμής του. Ο,τι πιο σημαντικό θα έχει να διηγηθεί για τον Λευτέρη Πετρούνια η Ιστορία της γυμναστικής.

«Τρεις φορές Ολυμπιονίκης, το λέω και νιώθω πως μιλάω για κάποιον άλλο! Πρώτη φορά συμβαίνει στον παγκόσμιο χάρτη της γυμναστικής. Τρισευτυχισμένος, τρελαμένος και ευγνώμων για όσα ζω», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Ναι, δεν ξανάγινε. Κανείς άλλος σπεσιαλίστας των κρίκων δεν είχε κατορθώσει να κατακτήσει μετάλλιο σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Κανείς άλλος δεν εμφανίστηκε, καν, στους τελικούς του αγωνίσματος τρεις φορές στη σειρά. Και κανείς άλλος δεν ανέβηκε στο πόντιουμ των νικητών σε τόσο προχωρημένη ηλικία (τον Νοέμβριο ο Πετρούνιας θα κλείσει τα 34).

Ο κορυφαίος έλληνας γυμναστής όλων των εποχών γιόρτασε την ιστορική του επιτυχία με όλο του το «είναι». Εκλαψε αγκαλιά με την αγαπημένη του, Βασιλική Μιλλούση, αφήνοντας να περιμένουν… στην ουρά όσους τον πλησίασαν για να τον συγχαρούν. «Με συγχωρείτε για όλο αυτό, αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπω την οικογένειά μου έπειτα από 20 μέρες», είπε στην κάμερα της ΕΡΤ. Πάντα ήταν εκδηλωτικός, αλλά ποτέ άλλοτε τόσο συγκινημένος.

Υστερα μοιράστηκε την ευτυχία του με συνεργάτες και φίλους – ανάμεσά τους και ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, Κώστας Παπανικολάου, που πήγε στην «Μπερσί Αρένα» για να παρακολουθήσει τον αγώνα του από κοντά. Εκείνη που δεν περίμενε να δει μπροστά του, ήταν η αμερικανίδα σούπερ-σταρ της γυμναστικής, Σιμόν Μπάιλς, που έχει κατακτήσει 10 ολυμπιακά μετάλλια στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις. Της ζήτησε να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία, και η 27χρονη «θεά» του αθλήματος δέχτηκε πρόθυμα να ποζάρει δίπλα του. «Φυσικά και τον γνωρίζω, είναι σπουδαίος αθλητής», είπε αργότερα στο SPORT24.

Η αποθέωση του Πετρούνια συνεχίστηκε για ώρες. Μόλις επέστρεψε στο Ολυμπιακό Χωριό, οι παίκτες της Εθνικής μας ομάδας πόλο τον σήκωσαν στα χέρια. Και όταν επισκέφθηκε το ξενοδοχείο της Εθνικής μπάσκετ, με το μετάλλιο κρεμασμένο στο λαιμό, για να ευχηθεί καλή επιτυχία στον αυριανό (6/8) προημιτελικό εναντίον της Γερμανίας, οι διεθνείς και ο κόουτς Σπανούλης τον περικύκλωσαν για να τον συγχαρούν και να περιεργαστούν το μετάλλιο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τον υποδέχτηκε με ένα πλατύ χαμόγελο και δίπλωσε το τεράστιο κορμί του για να τον αγκαλιάσει. Ο Γιάννης 2,11, ο Λευτέρης 1,64, όμως είναι «γίγαντες» και οι δυο. Δυο από τους σπουδαιότερους Ελληνες.

«Η μεγαλύτερη αρετή ενός αθλητή είναι η ανθεκτικότητα, και αυτός το έχει τερματίσει», σχολίασε μετά τον αγώνα της Κυριακής ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης. Πράγματι, αυτό είναι το πιο μεγάλο θαύμα του Πετρούνια: κοντεύει να συμπληρώσει 14 χρόνια αδιάκοπων θριάμβων. Από τον Απρίλιο του 2011, που ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο μεγάλης διοργάνωσης στην κατηγορία των Ανδρών («χάλκινο» στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου), σαρώνει τα μετάλλια: ολυμπιακά, παγκόσμια και ευρωπαϊκά. Είχε επιτυχίες και πριν από αυτό. Το 2010, τινέιτζερ ακόμη, είχε καταλάβει την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γάνδης. Και συνεχίζει να μεγαλώνει τον μύθο του, πλέον ως οικογενειάρχης και πατέρας δυο παιδιών.

Πρώτα τον γνωρίσαμε ως σπάνιο ταλέντο. Ως έναν αθλητή που δεν νικούσε, απλώς, αλλά και άνοιγε νέους δρόμους στο αγώνισμά του. Ποιος δεν θυμάται τον «σταυρό» του στο Ρίο ντε Τζανέιρο; Ακούμπησε τις παλάμες του στους κρίκους, χωρίς να κλείσει τα δάκτυλά του γύρω τους, και έμεινε ακίνητος. Λες και… κόλλησε η τηλεοπτική εικόνα. Ποιος δεν θυμάται ότι το 2015 η παγκόσμια ομοσπονδία έδωσε σε μια άσκηση το όνομά του; Ποιος δεν θυμάται τα απίστευτης δυσκολίας προγράμματα που επέλεγε να εκτελέσει; Οι αντίπαλοί του προσπαθούσαν να τον αντιγράψουν για πολλά χρόνια, αλλά μάταια.

Εδώ και μερικά χρόνια βλέπουμε και το άλλο του πρόσωπο: του μεγάλου μαχητή. Ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να φτάσει στο Τόκιο (2021) και εφέτος στο Παρίσι, ήταν μυθιστορηματικός. Τα ολυμπιακά του μετάλλια, τότε και τώρα, ήταν το happy-end μιας μακράς περιπέτειας με τραυματισμούς, χειρουργεία, αναποδιές και μάχη με το χρόνο. Μια διαρκής υπέρβαση που, κάποτε, εξέπληξε και τον γιατρό που τον χειρούργησε, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «κομάντο».

Η θέση του στο «Hall of Fame» της γυμναστικής είναι εξασφαλισμένη. Η συλλογή των μεταλλίων του, μυθική. Αλλά έπειτα από τόση δόξα, η φλόγα του πρωταθλητή καίει ακόμα στην ψυχή του. «Χρειάζομαι ένα καλό διάλειμμα για να αφιερώσω χρόνο στα παιδιά και στην οικογένειά μου. Θα απέχω για λίγο, όμως θα επιστρέψω». Αν όλα πάνε καλά, θα διεκδικήσει και τέταρτο ολυμπιακό μετάλλιο το 2028 στο Λος Αντζελες. Θα πλησιάζει τα 38. Αλλά για τον Λευτέρη Πετρούνια μιλάμε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...