Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία αποδείχθηκαν για τον Βλαντίμιρ Πούτιν ένας «περίπατος», ακριβώς όπως αναμενόταν. Ο Πούτιν δεν ήθελε απλώς να κερδίσει· ήθελε να σαρώσει, προκειμένου να αποδείξει στον κόσμο ότι οι απλοί Ρώσοι τον αγαπούν και τον θαυμάζουν και ότι υποστηρίζουν τον πόλεμό του στην Ουκρανία.
Με την απόλυτη κυριαρχία των μέσων ενημέρωσης, τα οποία διοχετεύουν σκληροπυρηνική προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου, την εξόντωση -με κάθε τρόπο- των αντιπάλων του προέδρου και μια καλολαδωμένη μηχανή νοθείας, τίποτα δεν θα μπορούσε να πάει στραβά. Κι όμως, η επιμονή του αυτή, να πάνε όλοι οι Ρώσοι στις κάλπες, έδωσε τελικά το όπλο στους αντιφρονούντες να τον ταπεινώσουν και να «αμαυρώσουν» τη νίκη του.
Ο Πούτιν εξοργίστηκε από την πανεθνική διαμαρτυρία, η οποία θύμισε στους καταπιεσμένους Ρώσους που αντιτίθενται στην αυταρχική του διακυβέρνηση ότι δεν είναι μόνοι.
«Ηταν απλώς υπέροχο», είπε στην Telegraph ένα άτομο που παρακολούθησε μια από τις «Μεσημεριανές Διαμαρτυρίες», όπως ονομάστηκε το μαζικό κίνημα κατά του Πούτιν.
Οι αντίπαλοι του Πούτιν έστρεψαν τις εκλογές εναντίον του, καλώντας τα πλήθη να συγκεντρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής στα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, σε σιωπηλή διαμαρτυρία, την οποία το καθεστώς δεν είχε τροπο να καταπνίξει.
Οι διαδηλώσεις είναι απαγορευμένες στη Ρωσία και οι διαμαρτυρόμενοι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε μια πλατεία και να φωνάζουν συνθήματα κατά του Κρεμλίνου, επειδή είναι εύκολη λεία για την αστυνομία. Είναι, όμως, πολύ πιο περίπλοκο για την αστυνομία να συλλαμβάνει χιλιάδες ανθρώπους που ξαφνικά εμφανίζονται μαζικά στα εκλογικά τμήματα.
Το σχέδιο ήταν τολμηρό και έξυπνο, αλλά κανείς δεν ήταν σίγουρος αν θα πετυχαινε, ειδικά καθώς το Κρεμλίνο είχε απειλήσει με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για όσους διαμαρτύρονταν κατά τη διάρκεια των εκλογών. Τελικά, στηρίχθηκε από χιλιάδες Ρώσους, κυρίως στα αστικά κέντρα, σε μια ευρεία επίδειξη αντιπολίτευσης που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες.
Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με την βρετανική Telegraph, χαμογελούσαν και πόζαραν για φωτογραφίες πριν ακυρώσουν τα ψηφοδέλτιά τους με σημάδια που χλεύαζαν τον Πούτιν, αποθέωναν τους αντιπάλους του και ζητούσαν ειρήνη στην Ουκρανία. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν ότι η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές στα εκλογικά τμήματα, αλλά, ουσιαστικά έκανε τα στραβά μάτια.
Το σχέδιο έφερε την υπογραφή του Αλεξέι Ναβάλνι, του ηγέτη της αντιπολίτευσης που πέθανε στε ρωσική φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο. Το συνέλαβε λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του και, από πολλές απόψεις, οι διαδηλώσεις της Κυριακής ήταν η εκδίκησή του.
Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα και διάδοχός του ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ρωσίας, χειροκροτήθηκε όταν εμφανίστηκε έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο το μεσημέρι της Κυριακής.
Ακόμη και πριν από τις διαμαρτυρίες της Κυριακής, όμως, οι απλοί Ρώσοι έδειξαν την αντίθεσή τους στον Πούτιν, ρίχνοντας πράσινο μελάνι στις κάλπες και βάζοντας φωτιά σε εκλογικά τμήματα κατά τις δύο πρώτες ημέρες της ψηφοφορίας.
Φυσικά, το Κρεμλίνο εξασφάλισε μια σαρωτική εκλογική νίκη για τον Πούτιν, την οποία ο μηχανισμός προπαγάνδας του θα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κόσμος, όμως, γνωρίζει πλέον με βεβαιότητα ότι χιλιάδες απλοί Ρώσοι τον μισούν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News