1046
| REUTERS/CreativeProtagon

Ο Πούτιν ορέγεται και την αυστριακή καγκελαρία 

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2024, 12:31

Ο Πούτιν ορέγεται και την αυστριακή καγκελαρία 

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2024, 12:31

Η επιχείρηση άρχισε λίγο μετά τις 8 π.μ. της 28ης Φεβρουαρίου 2018, με τον τότε διοικητή της αυστριακής αστυνομίας Βόλφγκανγκ Πράισλερ να επιδεικνύει την ταυτότητά του στην κάμερα ασφαλείας στην είσοδο των κεντρικών γραφείων της BVT, της υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού της Αυστρίας. 

Μέσα σε λίγα λεπτά δεκάδες αστυνομικοί οπλισμένοι με πιστόλια Glock και τα πρόσωπά τους καλυμμένα εισέβαλαν στο κτίριο, κατάσχοντας απόρρητα δεδομένα που ήταν αποθηκευμένα στους διακομιστές της υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων πληροφοριών που μοιράζονταν επί χρόνια με τους Αυστριακούς άλλες Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.  

Η έφοδος, δια της οποίας η αυστριακή αστυνομία στράφηκε εναντίον της υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού της χώρας, προκάλεσε μια τέλεια καταιγίδα, η οποία κατέστρεψε τη φήμη της Αυστρίας στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών και οδήγησε στη διάλυση της BVT. Ομως το πραγματικό εύρος και βάθος όλων όσων συνέβησαν εκείνη την ημέρα μόλις τώρα, περισσότερα από έξι χρόνια μετά, βγαίνει στο προσκήνιο.

Οπως ανέφεραν αξιωματούχοι υπηρεσιών πληροφοριών μιλώντας στο Politico, νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η επιδρομή ήταν μέρος μιας επιχείρησης υπό την καθοδήγηση της Μόσχας για την απαξίωση των υπηρεσιών κατασκοπείας της Αυστρίας, με σκοπό την ανασύστασή τους με νέα ηγεσία, που θα βρισκόταν υπό την επιρροή του Κρεμλίνου.  

Καίριο ρόλο στην όλη επιχείρηση διαδραμάτισε ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό εκείνη την εποχή, το ακροδεξιό, αντισυστημικό και φιλορωσικό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), το οποίο σήμερα είναι το πιο δημοφιλές στη χώρα (ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 από βετεράνους των Ες Ες).  

Τον προηγούμενο μήνα οι αυστριακές εισαγγελικές αρχές αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που πιστεύεται ότι προετοίμασαν το έδαφος για την επιχείρηση ήταν ρώσοι πράκτορες που καθοδηγούνταν από τον Γιαν Μάρσαλεκ, έναν φυγόδικο αυστριακό επιχειρηματία, πρώην επιχειρησιακό διευθυντή της εταιρείας διεκπεραίωσης πληρωμών Wirecard, η οποία χρεοκόπησε: σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές ο 44χρονος Μάρσαλεκ στην πραγματικότητα εργάζεται για την GRU, τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.

Οπως εξηγεί ο Μάθιου Κάρνιτσνιγκ, επικεφαλής ανταποκριτής του Politico στην Ευρώπη με έδρα το Βερολίνο, η υπόδειξη μιας συνωμοσίας υπό την καθοδήγηση της Μόσχας είναι συγκλονιστική για διάφορους λόγους. Καταρχάς, διότι φαίνεται πως σχεδόν πέτυχε. Γιατί αν δεν αποκαλυπτόταν το αποκαλούμενο σκάνδαλο της Ιμπίθα το 2019 (ο τότε ηγέτης του FPÖ είχε καταγραφεί σε βίντεο να προσπαθεί να πουλήσει πολιτική επιρροή σε μια γυναίκα για την οποία πίστευε πως ήταν ανιψιά ενός ρώσου ολιγάρχη), θα μπορούσε κάλλιστα να είχε υλοποιηθεί. Ωστόσο η υπόθεση επέφερε την πτώση της κυβέρνησης και το FPÖ κατέληξε στην αντιπολίτευση, όπου και παραμένει έκτοτε. 

Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάθιου Κάρνιτσνιγκ είναι ότι ο άνθρωπος που ήταν τελικά υπεύθυνος για την έφοδο στην BVT, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, σήμερα είναι επικεφαλής του FPÖ – που σημαίνει ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος στην Αυστρία, θα μπορούσε να αναλάβει χρέη καγκελαρίου.  

Αν και έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές επιμένουν ότι μια Αυστρία υπό την ηγεσία του FPÖ δεν πρόκειται να γίνει υποχείριο της Μόσχας, μια κυβέρνηση υπό τον Κικλ θα βόλευε ιδιαίτερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να ασκεί περισσότερη επιρροή παρασκηνιακά (όπως κάνει ήδη στην Ουγγαρία και στη Σερβία).

«Ο Πούτιν θα ήταν, φυσικά, ευχαριστημένος από την ασάφεια του Κικλ όσον αφορά τη θέση της Αυστρίας για την Ουκρανία και την ΕΕ» ανέφερε  αυστριακός εκδότης και σχολιαστής Κρίστιαν Ράινερ. «Ο κίνδυνος για την Αυστρία θα ήταν η πλήρης απομόνωση» τόνισε.  

Οσον αφορά το έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για την Αυστρία, η Βιέννη είναι εδώ και καιρό άντρο κατασκοπείας (όπως και το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες), καταρχάς επειδή είναι πρωτεύουσα μιας ουδέτερης χώρας, όπου φιλοξενούνται παραρτήματα σημαντικών διεθνών οργανισμών – του ΟΗΕ, του ΟΠΕΚ, κ.ά. 

Αυτό εξηγεί γιατί η Ρωσία έχει περισσότερους διαπιστευμένους διπλωμάτες και προσωπικό υποστήριξης στην πόλη –258 άτομα συνολικά– από σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών κατά πάσα πιθανότητα είναι κατάσκοποι.  

Επιπλέον, όπως εξηγεί ο Μάθιου Κάρνιτσνιγκ, παρότι δεν ασκεί επιρροή στη διεθνή σκηνή, η Αυστρία είναι μέλος της ΕΕ και ανήκει εδώ και καιρό στο στρατόπεδο της Δύσης (αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνεργάζεται με τη Συμμαχία), το οποίο σημαίνει ότι έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που εποφθαλμιά η Μόσχα. «Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για την Αυστρία επειδή μπορούν να τη χρησιμοποιούν ως βάση για κατασκοπευτικές επιχειρήσεις εναντίον άλλων ευρωπαϊκών χωρών» δήλωσε ο Τόμας Ρίεγκλερ, ένας βιεννέζος ιστορικός που έχει γράψει εκτενώς για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Αυστρίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το μεγαλύτερο ερώτημα για την Ευρώπη είναι τι θα σήμαινε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του FPÖ (το οποίο διατηρεί σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις) για τη Βιέννη και την ευρύτερη σχέση της με τη Μόσχα.  

Οι επικριτές της Αυστρίας υποστηρίζουν ότι η χώρα εξαρτάται ήδη, σε επικίνδυνο βαθμό, από τη Ρωσία. Αναφέρουν πως, αν και η κεντροδεξιά κυβέρνηση δημοσίως κρατά μια σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα, στην πραγματικότητα κωλυσιεργεί όσον αφορά όλα όσα πρέπει να κάνει ώστε να αποσυνδεθεί η αυστριακή οικονομία από τη Ρωσία. 

Η Αυστρία άργησε, για παράδειγμα, να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, παρά τις επίμονες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πιέσεις. Και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η αυστριακής Raiffeisen Bank International εξακολουθεί να λειτουργεί μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες στη Ρωσία, παρά τις δεσμεύσεις, εδώ και καιρό, περί αποχώρησής της από τη χώρα.  

«Αν η Μόσχα βρισκόταν πραγματικά πίσω από την προσπάθεια κατάληψης της υπηρεσίας κατασκοπείας της Αυστρίας, όπως ισχυρίζονται αξιωματούχοι Δυτικών μυστικών υπηρεσιών, γίνεται σαφές ότι οι Ρώσοι θεωρούν τη χώρα σημαντικό λάφυρο και είναι πρόθυμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επηρεάσουν την πολιτική της» συνοψίζει ο Μάθιου Κάρνιτσνιγκ.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπάθειών της Μόσχας, ο Χέρμπερτ Κικλ και το FPÖ υπήρξαν «στη χειρότερη περίπτωση πρόθυμοι συνεργοί και στην καλύτερη χρήσιμοι ηλίθιοι» γράφει ο δημοσιογράφος του Politico. Αν και ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος και πιθανώς μελλοντικός καγκελάριος της Αυστρίας δεν ήταν τόσο φανερά φιλορώσος όσο ορισμένοι από τους συναδέλφους του, εναντιώθηκε σθεναρά στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας, επικρίνοντας συγχρόνως τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας από τη Δύση. 

«Με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία ήδη να κλίνουν προς τη Ρωσία, η είσοδος της Αυστρίας στη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου θα δημιουργούσε ένα φιλικό προς τον Πούτιν μπλοκ από τα Καρπάθια έως τις Ανατολικές Αλπεις, θέτοντας μια θεμελιώδη πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» σχολιάζει ο Μάθιου Κάρνιτσνιγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...