Συνέχεια στην ιστορία των emails που διέρρευσαν και αποκάλυψαν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει στήσει ένα δίκτυο με φίλους του ολιγάρχες ώστε να κρύβει την περιουσία του έδωσε το βρετανικό Μέσο Guardian. «Πρόκειται για επίπεδο υπερβολής που θα έκανε τους τσάρους κατακόκκινους από ντροπή» έγραψε.
Για τα στοιχεία που παρέθεσε το βρετανικό Μέσο επικαλέστηκε τα σάιτ ερευνητικής δημοσιογραφίας OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), Meduza και Dozhd ή TV Rain. Σε αυτά κατέληξαν «χιλιάδες emails που εστάλησαν από δύο κατασκευαστικές εταιρείες». Το νέο υλικό που δημοσίευσε ο Guardian αφορά «μία μάλλον θεαματικότερη εικόνα του συγκροτήματος πολυτελών ακινήτων που αναπτύσσονται γύρω από την ‘‘Καλύβα του Ψαρά’’».
Τι είναι αυτή η «Καλύβα του Ψαρά»; Μία ντάτσα που «πριν από έξι χρόνια παρουσίασε το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Dozhd». Δηλαδή «ένα κτίριο βαθιά στα δάση της ρωσικής περιοχής της Καρελίας» (συνορεύει με τη Φινλανδία), το οποίο «οι ντόπιοι αναφέρουν σαν ‘‘ντάτσα του Πούτιν’’ ή σαν το σπίτι των διακοπών του». Το κείμενο του Guardian υπογράφουν οι Ντάνιελ Μπόφεϊ, Ολέσια Σμάγκουν και Ντένις Ντμίτριεφ. Υπενθυμίζεται ότι το Dozhd κηρύχθηκε από το ρωσικό κράτος «ξένος πράκτορας» το 2021 και ότι διακόπηκε εντελώς η λειτουργία του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το ρεπορτάζ ξεκίνησε με περιγραφή υπερπολυτελών και πανάκριβων αντικειμένων μπάνιου (μπιντέδων, μαρμάρινων δαπέδων, κ.ά.) και χώρων προκλητικού πλούτου (εσωτερικών πισινών με διακοσμητικούς καταρράκτες, εξωτερικού ελικοδρομίου, κ.λπ.). Τα έπιπλα της «Καλύβας» δεν είναι λιγότερο πολυτελή. «Σήμερα, ωστόσο, αναφέρουμε και άλλα πολυτελή ακίνητα πέριξ της ‘‘Καλύβας του Ψαρά’’. Τα σχέδια αποκαλύπτουν την κατασκευή ενός γειτονικού Garden House έξι υπνοδωματίων, που ξεκίνησε το 2021. Είναι επενδεδυμένο με ημιπολύτιμους λίθους όπως το λάπις λάζουλι, αλλά και κρυστάλλους. Αυτά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες». Κατά το ρεπορτάζ, τις κατασκευές αυτές υπογράφει το γραφείο Full House Design.
Στην υπόθεση παρεισέφρησε και ένας «αχυρώνας», καταγεγραμμένος στο Κτηματολόγιο από το 2018. Οι διαρροές των ηλεκτρονικών μηνυμάτων λένε ότι ο «αχυρώνας» αυτός «είναι ένα μοντέρνο διώροφο κτίριο που διαθέτει έναν απέραντο χώρο διασκέδασης, με ανοιχτό χώρο τραπεζαρίας έκτασης άνω των 200 τ.μ., ενώ ένα γυάλινο χώρισμα χωρίζει τη μεγάλη τραπεζαρία από μία επαγγελματική κουζίνα εξοπλισμένη με ψησταριές και από το καπνιστήριο». Και όχι μόνο: «Υπάρχουν επίσης ζυθοποιείο εξοπλισμένο με αυστριακό εξοπλισμό, το οποίο μπορεί να παραγάγει 47 λίτρα μπύρας την ημέρα, αλλά και αίθουσα τσαγιού στον δεύτερο όροφο, με θέα στη λίμνη Λαγκόντα».
Υπάρχει και ένα άλλο διώροφο: «Η κατασκευή του ξεκίνησε πέρυσι, και περιέχει επιπλέον εγκαταστάσεις κουζίνας και αποθηκευτικών χώρων καταλλήλων για συγκέντρωση τροφίμων. Διαθέτει τέσσερα απλά υπνοδωμάτια με πτυσσόμενα κρεβάτια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φιλοξενήσουν το προσωπικό. Δίπλα υπάρχει ένα αγρόκτημα βοοειδών». Ο «αχυρώνας» έχει και δύο μικρές πισίνες. Πόσο στοίχισαν όλ’ αυτά τα κτίρια στην Καρελία; «Σε ένα από τα διαρρεύσαντα έγγραφα αναφέρεται το ποσόν των 187 εκατομμυρίων ρουβλίων». Δηλαδή το κόστος ανήλθε σε 3,34 εκατ. ευρώ.
Ο Πούτιν αρνείται ότι είναι ο ωφελούμενος του κτιριακού συμπλέγματος, αλλά οι φρουροί ασφαλείας που περιπολούν έξω από τον φράχτη δεν είπαν λέξη όταν οι Βρετανοί τους ρώτησαν ποιος είναι το αφεντικό τους. «Στα χαρτιά δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι αυτά συνδέονται με τον ρώσο πρόεδρο» έγραψε ο Guardian. Και συμπλήρωσε: «Ομως επί δύο δεκαετίες ο Πούτιν αντιμετώπισε κατηγορίες για κρυφή συσσώρευση τεράστιου πλούτου και πολυτελών περιουσιακών στοιχείων μέσω πληρεξουσίων».
Το ίδιο το ακίνητο «Καλύβα του Ψαρά» είναι εγγεγραμμένο σε μία εταιρεία που ονομάζεται Prime, η οποία ανήκει στην Support of Entrepreneurial Initiatives, μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Γιούρι Κόβαλτσουκ και από τον γιο του, τον Μπόρις, μας πληροφόρησαν οι Βρετανοί: «Ο πατήρ, που τελεί υπό τις κυρώσεις της Δύσης, είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν και κύριος μέτοχος στην Bank Rossiya, η οποία έχει το παρατσούκλι ‘‘Τράπεζα του Πούτιν’’ λόγω της φήμης της ότι εκτελεί εντολές του Κρεμλίνου. Η Bank Rossiya τελεί επίσης υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Βρετανίας. Και οι πέριξ των εγκαταστάσεων εκτάσεις ανήκουν σε εταιρείες που συνδέονται με τον Κόβαλτσουκ και με έναν άλλον επιχειρηματία ο οποίος τελεί και αυτός υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2016».
Και συνέχισε το ρεπορτάζ: «Εκπρόσωποι των εταιρειών που ανήκουν στους Κόβαλτσουκ και Ντέντοφ φαίνεται να χρησιμοποιούν ένα κοινό όνομα τομέα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το LLCInvest.ru, το οποίο φιλοξενείται από έναν πάροχο με στενούς δεσμούς με την Bank Rossiya. Η πραγματική κατασκευή του συγκροτήματος είχε την επιστασία υπαλλήλων μίας ΜΚΟ, της Revival of Marine Traditions, της οποίας τουλάχιστον ένα συνδεδεμένο άτομο φαίνεται να χρησιμοποιεί το όνομα LLCInvest.ru».
Το ρεπορτάζ του Guardian έκλεισε με τη δήλωση ενός εκπροσώπου του Κρεμλίνου ότι «ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν συνδέεται κατ’ ουδένα τρόπο με τα αντικείμενα και με τις οργανώσεις τις οποίες αναφέρετε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News