Οι ενστάσεις και οι φόβοι που έχουν διατυπωθεί για ορισμένα από τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση κατά του κορονοϊού έχουν οδηγήσει σε σκέψεις τόσο τις αρμόδιες Αρχές κάθε χώρας όσο και τους ίδιους τους πολίτες. Πολλοί που έχουν κάνει την πρώτη δόση με εμβόλια για τα οποία υπάρχουν τέτοιες ενστάσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν την δεύτερη δόση με το εμβόλιο κάποιας άλλης εταιρείας που θεωρείται πιο ασφαλές. Επίσης ορισμένες χώρες που έχουν ελλείψεις σε κάποιο εμβόλιο εξετάζουν την λύση της ανάμιξης για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όσους έκαναν την πρώτη δόση με το εμβόλιο που βρίσκεται σε έλλειψη.
Για αυτόν τον λόγο διεξάγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα διάφορες μελέτες για να διαπιστωθεί η ωφέλεια ή οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανάμιξη εμβολίων. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέκεται προς παρόν αρνητικά σε αυτή την εξέλιξη ειδικά στις περιπτώσεις που δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν οι ίδιοι την ανάμιξη των εμβολίων που κάνουν.
«Έχουμε να κάνουμε με μια επικίνδυνη τάση που αναπτύσσεται πλέον. Θα δημιουργηθεί μια χαοτική κατάσταση στις χώρες αν οι πολίτες της αρχίζουν να αποφασίζουν μόνοι τους πότε θα κάνουν την δεύτερη ή τις επόμενες δόσεις εφόσον τυχόν χρειαστούν και να μπορούν να επιλέξουν άλλη εταιρεία από εκείνη του πρώτου εμβολιασμού» δήλωσε η Σούμια Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ.
Σύμφωνα με την ινδικής καταγωγής επιστήμονα η ανάμιξη εμβολίων θα προκαλέσει χάος σε πολλά επίπεδα τονίζοντας ότι αυτή την στιγμή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές έρευνες και δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως τα δεδομένα τους. Η Σουαμινάθαν επισημαίνει οι μόνες που έχουν γνώση και μπορούν να προχωρούν σε αποφάσεις ανάμιξης εμβολίων είναι οι αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές κάθε χώρας. Τα αρχικά ευρήματα κάποιων από τις σχετικές έρευνες που διεξάγονται δείχνουν ότι η ανάμιξη εμβολίων έχει θετικά αποτελέσματα αλλά χρειάζονται νέες μελέτες για να υπάρξει επιβεβαίωση.
Τα στοιχεία
Η ομάδα ειδικών για τα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε ανακοινώσει πριν από λίγες εβδομάδες πάντως ότι το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δεύτερη δόση σε όσους έχουν εμβολιαστεί στην πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca σε περίπτωση έλλειψης του εμβολίου της AstraZeneca.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ερευνούν τον τελευταίο καιρό τις επιπτώσεις της ανάμιξης των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca και εσχάτως προσέθεσαν στην έρευνα αυτή και τα εμβόλια της Moderna και της Novovax.
Η τοποθέτηση της Σούμια Σουαμινάθαν έγινε ως σχολιασμός στην απόφαση του Βιετνάμ να επιτρέψει τον εμβολιασμό της δεύτερης δόσης με το εμβόλιο της Pfizer σε όσους έκαναν την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca vaccine. Να σημειωθεί ότι στο Βιετνάμ των περίπου 100 εκατ. κατοίκων η διαδικασία εμβολιασμού βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και πλήρως εμβολιασμένοι είναι μόλις 300 χιλιάδες κάτοικοι της ασιατικής χώρας. Η κυβέρνηση του Βιετνάμ ανακοίνωσε προτεραιότητα στις 97 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου Pfizer που μόλις έφθασαν στην χώρα θα έχουν όσοι είχαν εμβολιαστεί πριν από 8-12 εβδομάδες με εμβόλιο Astrazeneca.
O Καναδάς, η Ισπανία και η Νότιος Κορέα έχουν ήδη εγκρίνει την ανάμιξη εμβολίων κυρίως εξαιτίας των ανησυχιών για τις πιθανές παρενέργειες που έχει το εμβόλιο της AstraZeneca. Μια μελέτη που έγινε στην Ισπανία για την ανάμιξη Pfizer-AstraZeneca έδειξε ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική αλλά πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για προκαταρκτικά ευρήματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: O ΠΟΥ δηλώνει αρνητικός στην ανάμιξη εμβολίων
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.