683
Η Ερρικα ενώ απαντάει σε ερωτήσεις μαζί με τον δημιουργό της Χιρόσι Ισιγκούρο | Hiroshi Ishiguro Laboratory, ATR

O πόλεμος των ρομπότ είναι γυναικεία υπόθεση

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 4 Ιανουαρίου 2016, 14:13
Η Ερρικα ενώ απαντάει σε ερωτήσεις μαζί με τον δημιουργό της Χιρόσι Ισιγκούρο
|Hiroshi Ishiguro Laboratory, ATR

O πόλεμος των ρομπότ είναι γυναικεία υπόθεση

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 4 Ιανουαρίου 2016, 14:13

Η Ερρικα θα ήθελε να επισκεφτεί τη νοτιανατολική Ασία, της αρέσει το θέατρο και οι ταινίες κινουμένων σχεδίων. Και πιστεύει ότι ο ιδανικός σύντροφος θα είναι ένας άντρας που θα μπορεί να συζητάει με ευκολία διάφορα θέματα. Είναι 23 χρόνων αν και θεωρεί λίγο αγένεια να την ρωτάνε την ηλικία της. Η Έρρικα είναι ό,τι πιο εξελιγμένο έχει δημιουργηθεί σε ανθρωποειδές από την συνεργασία των πανεπιστημίων της Οσάκα και του Κιότο με το ινστιτούτου Advanced Telecommunications Research Institute International (ATR).

Η Ερρικα είναι η πιο εξελιγμένη έκδοση του Geminoid F, του πρώτου ανθρωποειδούς ηθοποιού και αδελφάκι του Geminoid Hl-1, επίσης δημιουργία του Χιρόσι Ισιγκούρο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Geminoid Hl-1 είναι η ρομποτική έκδοση του κ. Ισιγκούρο. Πάντως η Ερρικα φαίνεται και ακούγεται πολύ πιο ρεαλιστική από τις παλιές δημιουργίες του καθηγητή και της ομάδας του. Ο ίδιος μάλιστα επιμένει ότι είναι το πιο όμορφο και έξυπνο ανθρωποειδές που έχει δημιουργηθεί.  Και προσθέτει ότι «η αρχή της ομορφιάς βρίσκεται στο μέσο πρόσωπο. Ετσι χρησιμοποίησα φωτογραφίες από 30 πανέμορφες γυναίκες, ανακάτεψα τα χαρακτηριστικά τους και χρησιμοποίησα το μέσο όρο κάθε χαρακτηριστικού για να σχεδιάσω την μύτη, τα μάτια κ.λπ. Έτσι θα πρέπει να είναι αρεστή σε όλους».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η προηγούμενη δημιουργία του κ. Ισιγκούρο έπαιξε στην κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου «Αντίο» (Sayonara) του σκηνοθέτη Κότζι Φουκάντα. Αυτό που κάνει τα ρομπότ του διαφορετικά από άλλα που έχουμε δει στον κινηματογράφο (όπως για παράδειγμα τον πασίγνωστο C3PO από τον «Πόλεμο των Αστρων» ή του Σόνι στο «I, Robot», όπου χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία motion capture, δηλαδή σύλληψη κίνησης, για τις κινήσεις του), είναι ότι δεν χρειάζεται ανθρώπινη βοήθεια για να παίξει τον ρόλο της. Χρειάζεται, όμως, για να μετακινηθεί. Και αν αναρωτιέστε πώς τα καταφέρνει τόσο καλά στην σκηνή, είναι λόγω του  λογισμικού που διαθέτει και που της επιτρέπει να καταλαβαίνει και να απαντάει σε ερωτήσεις, έχει βελτιωμένη ροή ομιλίας, ενώ το πρόσωπό αλλάζει έκφραση, όπως και ένα ανθρώπινο, ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνει ή παίρνει.

Ο Χιρόσι Ισιγκούρο (αριστερά) μαζί με την ρομποτική εκδοχή του (δεξιά) Geminoid Hl-1
Ο Χιρόσι Ισιγκούρο (αριστερά) μαζί με την ρομποτική εκδοχή του (δεξιά) Geminoid Hl-1

Βέβαια, η μέρα που το κάθε νοικοκυριό θα έχει την δική του Έρρικα αργεί να έρθει, οι Ιάπωνες όμως επέδειξαν τρομερή αποδοχή για τα ρομπότ που ενσωματώνονται στην καθημερινότητά  τους κατά την διάρκεια του 2015.

Τον Απρίλιο, δύο υποκαταστήματα της Mitsubishi UFJ Financial Group άρχισαν να χρησιμοποιούν ρομπότ για να απαντούν στις ερωτήσεις πελατών τους. Το Pepper, ένα άλλο ανθρωποειδές ρομπότ, πουλήθηκε σε ιδιώτες τον Ιούνιο.

Φέτος, είδαμε και την επιστροφή του Κιρόμπο, του ρομπότ σύντροφου, από την διαμονή του στον Διεθνές Διαστημικό Σταθμό (ISS). Μάλιστα, έγινε και το πρώτο ρομπότ που μίλησε με άνθρωπο στο διάστημα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ένα ξενοδοχείο είχε για προσωπικό σχεδόν εξ ολοκλήρου ρομπότ, συμπεριλαμβανόμενων των ρεσεψιονίστ, θυρωρών αλλά και στην εξυπηρέτηση του βεστιάριου. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο θεματικό πάρκο Huis Ten Bosch κοντά στο Ναγκασάκι και έχει το ανθρώπινο προσωπικό έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Η καθηγήτρια Νάντια Θάλμαν (αριστερά) ποζάρει δίπλα στην Ναντίν, το κοινωνικό ρομπότ που μπορεί αυτόνομα να εκφράζει συναισθήματα και χειρονομίες (Nanyang Technological University)

Στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Νανγιάνγκ της Σιγκαπούρης (NTU), η Ναντίν ή αλλιώς το «κοινωνικό ρομπότ» διαφέρει από τα προαναφερθέντα, επειδή, όπως λένε οι δημιουργοί της, έχει ξεχωριστή προσωπικότητα που επηρεάζεται και επηρεάζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Μπορεί να είναι λυπημένη ή χαρούμενη ανάλογα με την ροή της συζήτησης. Επίσης μπορεί να αναγνωρίσει οποιονδήποτε έχει ήδη γνωρίσει αλλά και να θυμάται, τι είχαν συζητήσει μαζί. Βέβαια αυτό το χάρισμα το έχουν όλες οι γυναίκες.

Η τόσο ρεαλιστική όψη της Ναντίν οφείλεται στο ότι στηρίχτηκε κατά την σχεδίασή της σε ένα πραγματικό πρόσωπο, την καθηγήτρια Νάντια Θάλμαν του NTU. Το λογισμικό που χρησιμοποιεί, είναι παρόμοιο σε σχεδιασμό με αυτό της Cortana της Μicrosoft ή της Siri της Apple. Η Ναντίν προορίζεται ως ρομπότ βοηθός ή ως σύντροφος για άτομα που θα θέλαν λίγη συντροφιά, όπως για παράδειγμα ηλικιωμένοι ή και νεότεροι ενήλικες που χρειάζονται μακρά φροντίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...