«Μερικοί άνθρωποι επιβιώνουν ενώ άλλοι πεθαίνουν. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, όμως το να ζεις κοντά σε αυτήν την αλήθεια αλλάζει την πραγματικότητα της καθημερινότητας. Νομίζω ότι θα ήταν απαίσιο να ήταν κανείς μόνος του στην Cancerland», έγραψε η Σίρι Χούστβεντ το Σάββατο, ανακοινώνοντας πως ο Πολ Οστερ, ο σύζυγός της, δίνει μάχη για τη ζωή του.
Η λογοτεχνική κοινότητα του Μανχάταν είναι πολύ μικρή και πολύ κλειστή και η φήμη είχε ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί, οπότε, τουλάχιστον έτσι πλέον όλοι γνωρίζουν τη δυσάρεστη αλήθεια: ο περίφημος, πολυγραφότατος και πολυμεταφρασμένος, αμερικανός συγγραφέας πάσχει από καρκίνο και στην παρούσα φάση υποβάλλεται σε θεραπεία στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, ένα από τα καλύτερα κέντρα αντιμετώπισης της νόσου στον κόσμο.
Η 68χρονη αμερικανίδα (νορβηγικής καταγωγής) Σίρι Χούστβεντ, επίσης δημοφιλής συγγραφέας και σύζυγος του 76χρονου Πολ Οστερ από το 1982, επέλεξε να μιλήσει για ένα άκρως προσωπικό και ευαίσθητο ζήτημα μέσω του Διαδικτύου. «Απέχω εδώ και καιρό από το Instagram γιατί ο σύζυγός μου διαγνώστηκε με καρκίνο τον Δεκέμβριο, μετά από μήνες ασθένειας» αποκάλυψε, προσθέτοντας πως από τότε ζει σε ένα μέρος το οποίο κατέληξε να αποκαλεί «Cancerland» («Επικράτεια του Καρκίνου»).
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα (της Cancerland), είτε επειδή είναι ή ήταν άρρωστοι οι ίδιοι είτε επειδή αγαπούν κάποιον, έναν γονέα, ένα παιδί, σύζυγο ή φίλο που έχει ή είχε καρκίνο. Ο καρκίνος είναι διαφορετικός για τον καθένα πάσχοντα. Ολα τα ανθρώπινα σώματα είναι παρόμοια ενώ δεν υπάρχουν δύο ίδια», έγραψε.
Περιέγραψε τη ζωή της με κάποιον που παλεύει με τον καρκίνο και βομβαρδίζεται με χημειοθεραπείες και ανοσοθεραπείες, όπως ο σύζυγός της, ως «περιπέτεια στην οικειότητα και στον αποχωρισμό». Σημείωσε πως το πιο δύσκολο για όποιον συμπάσχει, είναι ότι «πρέπει να είναι αρκετά κοντά, ούτως ώστε να νιώθει τις εξαντλητικές θεραπείες σχεδόν ωσάν να ήταν δικές του, και αρκετά μακριά, ούτως ώστε για να προσφέρει πραγματική βοήθεια. Η υπερβολική ενσυναίσθηση μπορεί να καταστήσει ένα άτομο ανίκανο! Δεν είναι πάντα εύκολο να περπατάς πάνω σ’ αυτό το τεντωμένο σκοινί, αλλά αυτή είναι η πραγματική αγάπη», ανέφερε.
Στην ανάρτησή της, την οποία συνόδευσε με μία φωτογραφία του συζύγου της να δέχεται ένα τρυφερό φιλί στο μέτωπο από την ίδια τα Χριστούγεννα του 2020, η Σίρι Χούστβεντ επικαλέστηκε και την οικειότητα με έναν άλλον άνθρωπο. «Δεν είναι απλώς μια παράλληλη εμπειρία, δύο γραμμές που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση αλλά δεν διασταυρώνονται. Μοιάζει πολύ περισσότερο με ένα δυναμικό διάγραμμα Venn— εάν κάτι τέτοιο είναι δυνατό — η επικαλυπτόμενη περιοχή δύο κύκλων συνεχίζει να κινείται και να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Ενα κινούμενο “εγώ” και ένα κινούμενο “εσύ” που είναι επίσης “εμείς”», έγραψε η αμερικανίδα συγγραφέας.
Στις 3 Φεβρουαρίου ο Πολ Οστερ έγινε 76 χρόνων ενώ η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε από τον θάνατο, αρχικά της νεογέννητης εγγονής του Ρούμπι και στη συνέχεια του γιου του Ντάνιελ, με το μόλις δέκα μηνών κοριτσάκι να χάνει τη ζωή του από οξεία δηλητηρίαση που προκλήθηκε από συνδυαστική επίδραση φαιντανύλης και ηρωίνης και τον πατέρα της (και κατηγορούμενο για τον θάνατό της από εγκληματική αμέλεια) και γιο του συγγραφέα να ξεψυχά από υπερβολική δόση των ίδιων ναρκωτικών ουσιών, έπειτα από λίγες ημέρες.
Ο συγγραφέας και το έργο του
Ο Οστερ γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1947 στο Νιου Τζέρσι από γονείς πολωνοεβραϊκής καταγωγής. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Columbia ενώ στη συνέχεια έζησε για ένα διάστηµα στη Γαλλία. Το πρώτο του βιβλίο είναι το αυτοβιογραφικό δοκίµιο «Η Επινόηση της Μοναξιάς» (1982). Ακολούθησε η «Τριλογία της Νέας Υόρκης» («Γυάλινη πόλη» (1985), «Φαντάσματα» (1986) και «Το Κλειδωµένο Δωµάτιο (1986)) που τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς. Εκτοτε έγραψε πλήθος πεζογραφικών έργων μεταξύ των οποίων τα µυθιστορήµατα «Mr. Vertigo», «Το Βιβλίο των Ψευδαισθήσεων», «Αόρατος» και «4 3 2 1».
Το 2021 εκδόθηκε το «Φλεγόμενο Αγόρι» στο οποίο ο Οστερ αφηγείται τον βίο και την πολιτεία του Στίβεν Κρέιν, ενός καινοτόμου αμερικανού ποιητή και μυθιστοριογράφου που εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία μόλις 28 χρονών (στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο στα τέλη του επόμενου μήνα). Τον περασμένο Ιανουάριο κυκλοφόρησε το «Bloodpath Nation» («Αιματοκυλισμένο Εθνος»), ένα κατηγορώ του συγγραφέα εναντίον της βίας των όπλων στις ΗΠΑ, στο οποίο εξιστορεί πώς η γιαγιά του πυροβόλησε και σκότωσε τον σύζυγό της μπροστά στα μάτια του γιου τους πριν από περισσότερο από έναν αιώνα. Από το Σάββατο φανατικοί αναγνώστες του σε όλον τον κόσμο εύχονται σύντομα να είναι σε θέση να αρχίσει να γράφει το επόμενό του βιβλίο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News