Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσω των οποίων οι ζάπλουτοι φιλάνθρωποι όλου του κόσμου προσφέρουν, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, μέρος του πλούτου τους στην υπόλοιπη κατά πολύ φτωχότερη ανθρωπότητα. Ωστόσο ο τρόπος που επέλεξε να είναι γενναιόδωρη η Μακένζι Σκοτ είναι αναμφίβολα ξεχωριστός.
Μέσα σε λίγα χρόνια η πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος κατάφερε να συνταράξει τον κόσμο της φιλανθρωπίας, έναν κλάδο της οικονομίας, ουσιαστικά, που δύναται υπό τις κατάλληλες συνθήκες να αποτελέσει κινητήρια δύναμη σημαντικών αλλαγών.
Η Μακένζι Σκοτ διαφέρει καταρχάς λόγω της τεράστιας κλίμακας των δωρεών της. Αρκεί να σημειωθεί πως από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, εν μέσω της πανδημίας, προσέφερε περί τα 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το τεράστιο πόσο την κατατάσσει στη λίστα με τους πιο γενναιόδωρους φιλάνθρωπους στην ιστορία, υπογραμμίζει ο Economist σε δημοσίευμά του. Γιατί ποτέ ξανά δεν είχαν παραχωρηθεί ως δωρεά σε ενεργά φιλανθρωπικά ιδρύματα τόσα πολλά χρήματα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το Bill & Melinda Gates Foundation κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς προσέφερε «μόλις» 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά «η κυρία Σκοτ ξεχωρίζει και για τον τρόπο με τον οποίο δωρίζει», αναφέρει το βρετανικό περιοδικό, εξηγώντας πως ο περισσότεροι μεγάλοι ευεργέτες των καιρών μας υιοθετούν μία «τεχνοκρατική προσέγγιση», στο πλαίσιο της οποίας χρηματοδοτούνται συγκεκριμένα προγράμματα (τα οποία στη συνέχεια επιτηρούνται αυστηρά) ενώ οι δυνάμει ευεργετηθέντες καλούνται να περάσουν μια εξαντλητική διαδικασία επιλογής. Αντιθέτως η Μακένζι Σκοτ «προσφέρει με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης: δωρίζοντας σε μια σειρά από ιδρύματα και αφήνοντάς τα να συνεχίσουν τη δουλειά τους».
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα ίδρυμα, καμιά γραφειοκρατία, ούτε μόνιμο προσωπικό, ούτε έδρα. Μόνο μια ομάδα εξωτερικών συμβούλων συνδράμει την Μακένζι Σκοτ όταν καλείται να επιλέξει ποιες οργανώσεις αξίζουν περισσότερο μερικά εκατομμύρια από τα δεκάδες – περί τα εξήντα – δισεκατομμύρια που κατέχει.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας το 30% των δωρεών του Ιδρύματος Γκέιτς κατέληξαν σε δέκα μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για παράδειγμα, στην Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi) και στο Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του Aids, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.
Αντιθέτως πολλοί από τους φορείς που ευεργετήθηκαν από την Μακένζι Σκοτ είναι τοπικές οργανώσεις, όπως τράπεζες τροφίμων και παραρτήματα την YMCA ανά τις ΗΠΑ, με λιγότερους από πενήντα εργαζόμενους.
Για την προσφορά 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2020 ελήφθησαν υπόψη από την Μακένζι Σκοτ και τους συμβούλους της 6.490 υποψηφιότητες ενώ τα χρήματα μοιράστηκαν, τελικά, σε 384 αμερικανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που είτε καλύπτουν βασικές ανάγκες είτε μάχονται για την εξάλειψη συστημικών ανισοτήτων που εντάθηκαν ανησυχητικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Μοιραστήκαμε τις αποφάσεις μας για την κατανομή των δωρεών, μιλώντας στο τηλέφωνο απευθείας με επικεφαλής προγραμμάτων, προσκαλώντας τους να ξοδέψουν τα χρήματα με όποιο τρόπο εκείνοι θεωρούν πως εξυπηρετεί καλύτερα τις προσπάθειές τους. Πληροφορήθηκαν επίσης πως η δωρεά επρόκειτο να καταβληθεί ολόκληρη εκ των προτέρων, ούτως ώστε να έχουν απόλυτη ευελιξία. Στις απαντήσεις που λάβαμε από τους ανθρώπους με τους οποίους μιλήσαμε, περιλαμβάνονταν προσωπικές ιστορίες και δάκρυα. Οι ιστορίες τους και τα δάκρυά τους αναπόφευκτα έκαναν εμένα και τους συνεργάτες μου να κλάψουμε», είχε αναφέρει η ίδια η Μακένζι Σκοτ σε εκτενές κείμενό της για την φιλανθρωπία που δημοσιεύτηκε στο medium.com.
Οπότε η Μακένζι Σκοτ αρέσκεται να προσφέρει σημαντικά χρηματικά ποσά υπό ελάχιστες συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε σχετικά μικρές οργανώσεις οι οποίες υποστηρίζουν σκοπούς που συμμερίζεται και η ίδια, είτε πρόκειται για την προώθηση της εκπαίδευσης μεταξύ των μαύρων Αμερικανών είτε για την πάταξη των έμφυλων και φυλετικών ανισοτήτων ή για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενέστερους και τη στήριξη όσων αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
«Είτε ήταν πρόθεσή της είτε όχι, η κυρία Σκοτ έθεσε μια πρόκληση στο γραφειοκρατικό, εκ των άνω προς τα κάτω, μοντέλο που κυριαρχεί στην αμερικανική φιλανθρωπία επί δεκαετίες. Φαίνεται ήδη πως επηρεάζει και άλλους πλούσιους ανθρώπους», εξηγεί ο Economist, αναφερόμενος ειδικά στον Τζεφ Μπέζος.
Ο βαθύπλουτος πρώην σύζυγος της Μακένζι Σκοτ έχει επικριθεί έντονα, μεταξύ πολλών άλλων, και για την άρνηση του να συνυπογράψει (σε αντίθεση με την πρώην σύζυγο του) τη φιλανθρωπική εκστρατεία The Giving Pledge, στο πλαίσιο της οποίας διάφοροι κροίσοι των καιρών μας έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν τουλάχιστον το 50% των περιουσιών τους για την εξυπηρέτηση κοινωφελών σκοπών. Ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη η περιουσία του οποίου ξεπερνά σήμερα τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια έχει κατηγορηθεί επίσης ότι ναι μεν κάνει δωρεές αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.
Ωστόσο μετά την επιστροφή του στη Γη από το Διάστημα όπου μετέβη πρόσφατα, ανακοίνωσε την σχεδόν άνευ όρων δωρεά 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορα ιδρύματα. «Καθόλου γραφειοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της Amazon, τα έσοδα της οποίας το 2020 αυξήθηκαν λόγω της πανδημίας κατά 38%, φτάνοντας στα 386 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όμως το ότι η Μακένζι Σκοτ πρωτοπορεί στην φιλανθρωπία, δεν σημαίνει ότι έχει βρει την ιδανική φόρμουλα. «Επιδιώκοντας τη διακριτικότητα, παρακάμπτει τη διαφάνεια. Κρατά κρυφούς τους συμβούλους της, οπότε επικεφαλής ΜΚΟ που επιθυμούν να μπουν στο ραντάρ της δεν έχουν τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί της, παρά μόνο μέσω αναρτήσεων στο ιστολόγιό της. Υπάρχουν τόσοι πολλοί απατεώνες που διανέμουν χρήματα για λογαριασμό της που το βιογραφικό της κ. Σκοτ στο Twitter παραπέμπει θύματα στη σελίδα παραπόνων του FBI. Και επειδή προσφέρει ως ιδιώτης, δεν δεσμεύεται από τους ίδιους όρους που δεσμεύονται τα ιδρύματα», σημειώνει ο Economist.
«Αυτό αποτελεί προσβολή των δημοκρατικών πολιτών λόγω του είδους της εξουσίας που ασκεί», σημείωσε από την πλευρά του Ρομπ Ράιχ από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, εξηγώντας πως αυτή η αδιαφάνεια σπανίζει μεταξύ των μεγάλων ευεργετών.
Φυσικά η μέθοδος που ακολουθεί η Μακένζι Σκοτ για να προσφέρει τα περισσότερα από τα δεκάδες δισεκατομμύρια που κατέχει μπορεί κάλλιστα να αλλάξει, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη πως μόλις άρχισε να ασχολείται με την φιλανθρωπία. Μάλιστα έχει δεσμευτεί πως δεν πρόκειται να σταματήσει να προσφέρει «έως ότου να αδειάσει το χρηματοκιβώτιο».
Ενδέχεται να δυσκολευτεί, ωστόσο, αναφέρει ο Economist, μεταξύ σοβαρού και αστείου. Γιατί η Μακένζι Σκοτ κατέχει το 4% της Amazon που έλαβε στο πλαίσιο του διακανονισμού για το διαζύγιό της από τον Μπέζος το 2019 και «οι μετοχές του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκαν κατά 95% από τότε. Το χρηματοκιβώτιο της κυρίας Σκοτ είναι πιο γεμάτο σήμερα από όσο ήταν όταν άρχισε να μοιράζει λεφτά».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News