886
| CreativeProtagon/Shutterstock

Ο νέος «πόλεμος» των χορτασμένων θα είναι για το κρέας;

|CreativeProtagon/Shutterstock

Ο νέος «πόλεμος» των χορτασμένων θα είναι για το κρέας;

Ο ρόλος της τροφής στην κλιματική αλλαγή έχει έρθει τώρα με ένταση στο προσκήνιο, αν και οι υποστηρικτές της μικρότερης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος μάλλον δεν περίμεναν να συμβεί κάτι τέτοιο, γράφει ο Αντριου Φρίντμαν στο Axios και αναλύει το θέμα:

Η σημασία: Το σύστημα των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της εκτροφής βοοειδών για κατανάλωση, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 30% των εκπομπών αερίων παγίδευσης θερμότητας παγκοσμίως. Ο τρόπος μείωσης αυτών των εκπομπών είναι ένα όλο και πιο επείγον ζήτημα, καθώς ο κόσμος δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής τους στόχους που ορίστηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού.

Οι ειδήσεις: Η απόφαση της Epicurious, μιας εξέχουσας ιστοσελίδας για τη διατροφή να μην δημοσιεύει συνταγές με κρέας, ο αβάσιμος πανικός που προκλήθηκε στα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ από το σχέδιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, και η απόφαση του Eleven Madison Park, ενός ακριβού εστιατορίου στη Νέα Υόρκη,  να περάσει σε ένα μενού χωρίς κρέας όταν ανοίξει και πάλι μετά το lockdown, έχουν τραξήξει εκ νέου την προσοχή του κοινού στον ρόλο, που παίζει το σύστημα τροφίμων στην κλιματική αλλαγή.

«Λειτουργούσαμε πάντα με ευαισθησία στον αντίκτυπο που έχουμε στο περιβάλλον μας, αλλά έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι το τρέχον σύστημα τροφίμων απλώς δεν είναι βιώσιμο, με πολλούς τρόπους», έγραψε στην ιστοσελίδα του εστιατορίου ο σεφ Ντάνιελ Χουμ ανακοινώνοντας την επαναλειτουργία του «EMP» (όπως είναι επίσης γνωστό το «Eleven Madison Park») στις 10 Ιουνίου.

Αλλες δύο πρόσφατες εξελίξεις συμβάλλουν επίσης στο να εντάξει κανείς τα νέα του «EMP» στο πλαίσιο του πολιτιστικού πολέμου για τις όποιες προσπάθειες να ειπωθεί στους Αμερικανούς που αγαπούν το κρέας να καταναλώνουν λιγότερο για να προστατεύσουν τον πλανήτη.

Η είδηση για τις αλλαγές στο εστιατόριο της Νέας Υόρκης ακολούθησε την πολυήμερη φρενίτιδα του Fox News με τον ψευδή ισχυρισμό ότι το σχέδιο για την κλιματική αλλαγή της κυβέρνησης Μπάιντεν θα περιόριζε την κατανάλωση κρέατος των Αμερικανών. (Με ανακοίνωσή του το Fox News παραδέχτηκε τελικά ότι το ρεπορτάζ ήταν εσφαλμένο).

To διάσημο εστιατορίο Eleven Madison Park στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να περάσει σε ένα μενού χωρίς κρέας (Facebook)

Και η ιστοσελίδα Epicurious, η οποία διαθέτει μια τεράστια βάση δεδομένων με συνταγές, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα δημοσιεύσει πλέον νέες συνταγές με βόειο κρέας.

Πλαίσιο: Λίγο μετά την έκρηξη των ειδήσεων για το εστιατόριο, το think tank του Πανεπιστημίου Κολούμπια για την ενέργεια δημοσίευσε ένα χρήσιμο θέμα σχετικά με το γιατί το φαγητό δεν είναι απλώς ένα παράπλευρο ζητηματάκι στη συζήτηση για το κλίμα.

Η έκθεση του Κολούμπια δείχνει ότι περίπου το 15% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων παγίδευσης θερμότητας, ιδίως του μεθανίου, προέρχεται από ζώα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από τα βοοειδή.

Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι αν ο καθένας από μας έκανε σημαντικές περικοπές στην κατανάλωση κρέατος, περνώντας, για παράδειγμα, σε μια διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αυτές οι εκπομπές αερίων θα μπορούσαν να μειωθούν.

Η κλιματική αλλαγή ενέχει σημαντικούς κινδύνους για το σύστημα τροφίμων με τη μορφή ξηρασίας, ακραίων θερμικών φαινομένων και άγριων μεταβολών της θερμοκρασίας από το ένα άκρο της κλίμακας στο άλλο.

Ναι, αλλά: Το να γίνεις μόνο χορτοφάγος δεν είναι αρκετό για να εξαλείψεις το αποτύπωμά σου του άνθρακα, ούτε είναι αρκετό για να σώσεις τον πλανήτη από τις χειρότερες καταστροφές της κλιματικής αλλαγής. Θα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μαζική, συστημικής κλίμακας αλλαγή στα ενεργειακά συστήματα, στον τομέα των μεταφορών, και σε άλλα.

Οι αριθμοί μιλούν: Σύμφωνα με τη δημοσίευση του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η οποία αναφέρεται λεπτομερώς στις τελευταίες μελέτες σχετικά με τις εκπομπές αερίων των συστημάτων τροφίμων, είναι εντυπωσιακά σαφές ότι το βόειο κρέας είναι ένα από τα πιο πλούσια σε άνθρακα τρόφιμα, που υπάρχει.

  • Τουλάχιστον το 75% της αποψίλωσης των τροπικών δασών πραγματοποιείται για την εξεύρεση γης για τη γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής βοείου κρέατος.
  • Περίπου το 35% της συνολικής γης (εκτός της Ανταρκτικής) αφιερώνεται στη γεωργία. Τα (εντυπωσιακά) δύο τρίτα αυτών των εδαφών χρησιμοποιούνται για βοσκή και παραγωγή ζώων.

Ωστόσο, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα ζώων στον κόσμο είναι τα πουλερικά, με την κατανάλωση βοείου κρέατος να έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση κοτόπουλου έχει αυξηθεί μαζί με νέα φυτικά προϊόντα κρέατος.

Τι ακολουθεί: Τα fake news έχουν γίνει viral εν μέρει γιατί φαίνεται σαν να υπάρχει ένα στοιχείο αλήθειας σε αυτά. Πολλοί από αυτούς που πίστεψαν το ρεπορτάζ του Fox News, βρήκαν λογικό το γεγονός ότι ένας Λευκός Οίκος, που επιδιώκει ομοσπονδιακή δράση για την κλιματική αλλαγή, θα επιδίωκε να αλλάξει τη διατροφή των Αμερικανών.

Ο φόβος για μεγάλες κυβερνητικές παρεμβάσεις από πάνω προς τα κάτω για την επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής έχει προκαλέσει εδώ και καιρό τη δημιουργία μιας κοινότητας που είναι αντίθετη στα μέτρα για το κλίμα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι μείωσης των εκπομπών αερίων που οφείλονται στα συστήματα τροφίμων οι οποίοι δεν απαιτούν όλα τα εστιατόρια να ακολουθούν τις αποφάσεις των φανταχτερών εστιατορίων της Νέας Υόρκης.

Σε αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνονται παρεμβάσεις, όπως η πιο βιώσιμη χρήση γης, η μείωση των αλυσίδων εφοδιασμού, ώστε τα τρόφιμα να διανύουν μικρότερες αποστάσεις από το βοσκοτόπι μέχρι το πιάτο μας, η προστασία των δασών από τη μετατροπή τους σε γεωργικές εκτάσεις, και οι τεχνικές για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τις αγελάδες

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...