Πέραν όσων ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) και της αναμενόμενα φορτωμένης ατζέντας της συνάντησης Μπάιντεν – Μητσοτάκη στις 16 Μαΐου, η πολυήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, περιλαμβάνει ένα σημαντικό «υπόγειο κείμενο» (subtext), κυριολεκτικά και μεταφορικά: την αναθέρμανση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed και την εδραίωση της Ελλάδας ως της μοναδικής αξιόπιστης χώρας εισόδου των νέων ενεργειακών ροών στην Ευρώπη για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο του Πούτιν.
Η τελευταία επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου του 2020, μοιάζει σαν να έγινε όχι απλά σε μια άλλη εποχή αλλά σε έναν άλλο κόσμο: Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τραμπ, η είδηση για τον κορονοϊό στην Κίνα έπαιζε ακόμα χαμηλά στα διεθνή media και κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί την πρώτη, ευρείας κλίμακας χερσαία εισβολή στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ολα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν θα είναι ο Ερντογάν (όλοι θυμούνται τους επαίνους του Τραμπ και την ανησυχία της ελληνικής διπλωματίας) αλλά ο Πούτιν, και πιο συγκεκριμένα, το πώς η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο – κλειδί για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο και άλλες πηγές ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό «κουμπώνουν» και οι πληροφορίες για την εκ νέου ενεργοποίηση, σε υπουργικό επίπεδο, του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1 στο οποίο μετέχουν η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, με αντικείμενο όχι μόνο τον EastMed αλλά και τις ευρύτερες προοπτικές της φυσικής διασύνδεσης ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη.
Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα. Οι αμφιβολίες των ΗΠΑ για τον EastMed, επισήμως «για λόγους οικονομικής βιωσιμότητας», έδωσαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου τη θέση τους στον γεωπολιτικό ρεαλισμό που επέβαλε η νέα εποχή.
«Put your money where your mouth is»
Ενα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο που έχει αποκτήσει νέα διάσταση, είναι οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και πέρα από το πεδίο της ενέργειας. Στην επίσκεψη του 2020, ο Πρωθυπουργός, κατά τις απανωτές συναντήσεις που είχε με αμερικανούς επενδυτές και ομογενείς επιχειρηματίες επαναλάμβανε συχνά τον ιδιωματισμό «put your money where your mouth is» που, στην προκειμένη περίπτωση, σήμαινε το εξής: δείξτε στην πράξη και όχι μόνο με λόγια ότι εμπιστεύεστε την Ελλάδα για επενδύσεις.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφραζε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι, παρά τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, οι αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας παρέμεναν σε χαμηλό συγκριτικά επίπεδο. Από τότε ακολούθησαν επενδύσεις όπως αυτές της JP Morgan, της Microsoft, της Pfizer και της Amazon, που άνοιξαν έναν νέο δρόμο. Κατά τις πληροφορίες, η ατζέντα των ραντεβού του Πρωθυπουργού με επενδυτές των ΗΠΑ είναι γεμάτη.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, αυτό που επαναλαμβάνουν μονότονα έλληνες και αμερικανοί διπλωμάτες είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών, ειδικά μετά και από την ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας.
Στα κεντρικά ζητήματα της ατζέντας του ραντεβού Μπάιντεν – Μητσοτάκη θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνέχιση των προσπαθειών για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και ασφαλώς τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρωθυπουργός, κατά την πολυήμερη παρουσία του στις ΗΠΑ θα έχει σειρά επαφών με μέλη της ομογένειας – ένα ακόμη πεδίο όπου η πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ (και οργανωτική ψυχή της επίσκεψης) Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Εκτός από την Ουάσινγκτον, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Σικάγο (22 Μαΐου) όπου θα εορταστεί η εθνική μας επέτειος, ενώ την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στη Βοστώνη όπου θα λάβει τιμητική διάκριση και θα μιλήσει στο Boston College.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News