1005
Το κτίριο Vidhana Soudha, το κυβερνείο της Πολιτείας Μπανγκαλόρ | Shutterstock

Ο μεγάλος δρόμος για την Ινδία και οι ελληνικές επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2024, 23:10
Το κτίριο Vidhana Soudha, το κυβερνείο της Πολιτείας Μπανγκαλόρ
|Shutterstock

Ο μεγάλος δρόμος για την Ινδία και οι ελληνικές επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2024, 23:10

Think Big”.  Το πασίγνωστο βιβλίο που αποκαλύπτει μια στάση ζωής και μιλά  για τα μικρά βήματα με τα οποία μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα μεγάλα όνειρα, γίνεται πλέον και πολιτική.

Αυτό δείχνει η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, στη μεγαλύτερη πλέον χώρα του κόσμου με 1,42 δισεκατομμύρια πληθυσμό, συνοδεία 70 ελλήνων επιχειρηματιών οι οποίοι θα επιδιώξουν να χαράξουν τον δικό τους δρόμο προς την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι επιχειρηματίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα περιθώρια για να αναπτυχθεί το εμπόριο, ο τουρισμός, οι επενδύσεις στον τεχνολογικό κλάδο, αλλά και να συμμετέχουν ελλληνικές επιχειρήσεις στα μεγάλα έργα του μέλλοντος είναι απεριόριστα. Ενδεικτικό των ανεξάντλητων  περιθωρίων της ελληνο-ινδικής συνεργασίας αποτελεί το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό.

Στον τουρισμό η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος, ένας αριθμός που μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο.

Ο ανατολικός οικονομικός διάδρομος

Το ταξίδι όμως αυτό έχει ιδιαίτερη αξία στη γεωπολιτική σκακιέρα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο στη σύνοδο του G20 παρουσιάστηκε και υιοθετήθηκε το «σχέδιο Μπάιντεν» για τη δημιουργία του ανατολικού διαδρόμου που θα συνδέει την Ινδία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Αυτός ο οικονομικός διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης ενσωματώνει σιδηροδρομικές γραμμές και συνδέσεις λιμανιών από την Ινδία στην Ευρώπη, περνώντας από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Ισραήλ, οδηγώντας σε ταχύτερη διαμετακόμιση εμπορευμάτων.

Σε αυτό το σχέδιο η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο. Η νέα εποχή στις σχέσεις  με την Ινδία ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο ινδός πρωθυπουργός, ηγέτης της μεγαλύτερης σε πληθυσμό χώρας του κόσμου, Ναρέντρα Μόντι

Οι επαφές που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντικατόπτριζαν από τότε τη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου αφενός να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις της Ελλάδος με την Ινδία και να αναδείξει τη χώρα μας σε πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πτυχή αυτή έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για την Ινδία μετά το Brexit. Η επίσκεψη ήταν ιστορική, ως η πρώτη ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1983, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ίντιρα Γκάντι.

Η κίνηση Μητσοτάκη

Μετά την έλευση Μόντι στην Ελλάδα, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία αποτελεί το δεύτερο ορόσημο στην προσπάθεια των δύο χωρών να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον Πρωθυπουργό συνοδεύει πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή με πρόσωπα που έχουν ήδη αναπτύξει οικονομικές σχέσεις στη μεγάλη αυτή χώρα, αλλά και νέες επιχειρήσεις που ταξίδεψαν στην Ινδία για να γνωρίσουν αυτή την τεράστια αγορά.

Η ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα έχει τρεις σταθμούς: το Νέο Δελχί, τη Βομβάη και τη Μπανγκαλόρ. Η πρώτη πόλη αποτελεί το χρηματοοικονομικό κέντρο της χώρας, η δεύτερη το εμπορικό και η τρίτη τον τεχνολογικό.

Κομβικό ρόλο στη διοργάνωση του ταξιδιού αυτού και κυρίως στο πρόγραμμα και στις συναντήσεις που θα έχουν οι έλληνες επιχειρηματίες με ινδούς ομολόγους τους έπαιξε ο ινδός πρέσβης Ρουντρέντρα Ταντόν, ιδιαίτερα δραστήριος και προσηλωμένος στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Κώστα Φραγκογιάννη και το Enterprise Greece..

Οι  έλληνες επιχειρηματίες προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των logistics, των τροφίμων, των κατασκευών, της ενέργειας, του τουρισμού και της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός γενοσήμων στον κόσμο.

Στην επιχειρηματική αποστολή μετέχουν μεταξύ άλλων ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank, o Aλέξανδρος Σαρρηγεωργίου της Eurolife, o Γιώργος Προκοπίου της Dynamoc Tankers, o Στέργιος Λογοθετίδης της Οrganic Electronic Technologies, o Παναγιώτης Καραμπίνης της Endeavor, o Γιώργος Πολέμης της ενεργειακής DP Pumps, o Καλλίνικος Καλλίνικος της Goldair Handling, η Δήμητρα Κολοτούρα της Zeus+Dione, ο Αθανάσιος Λιάγκος του ΟΛΘ, ο Κ. Κωνσταντόπουλος του Coffee Island, εκπρόσωποι των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μytilineos, του τουριστικού ομίλου Mitsis κ.α.

Στην Ινδία βρίσκεται και ο Κ. Μπήτρος της HIG Capital, η οποία μετά από εννέα εξαγορές εταιρειών στον κλάδο των logistics και των μεταφορών στην Ελλάδα είναι ο leader της αγοράς με ποσοστό 18%. Στόχος η σύναψη συμφωνιών για τις πρώτες διηπειρωτικές μεταφορές.

Από το ταξίδι δεν θα μπορούσε να λείψει και ο CEO του Switzgroup Ηλίας Ντάβος, ο οποίος θα παρουσιάσει και την εμπειρία του ομίλου από τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, όπως και ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ινδικών κεφαλαίων ενόψει του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που τρέχει το Ταμείο.

Πρωτοπόρος η Chipita

Η μοναδική ελληνική επένδυση στην Ινδία είναι η μονάδα παραγωγής κρουασάν της Chipita η οποία μάλιστα, λόγω των προοπτικών της,  εξαιρέθηκε από το deal της πώλησης της ελληνικής εταιρείας στη Mondelez. Στο εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν το 40% κατέχει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μέσω της Bespoke και το 60% η τοπική εταιρεία τροφίμων Britannia.

Στην Ελλάδα οι επενδύσεις ινδικών κεφαλαίων είναι περισσότερες. Η αρχή έγινε με τον Ινδοκαναδό Πρεμ Γουάτσα τα χρόνια της κρίσης, ο οποίος σήμερα ελέγχει τη Eurobank, τη Εurolife, την Grivallia και την Praktiker Hellas ενώ διατηρεί συμμετοχή 5% και στη Mytilineos

Αγοράζουν ελληνικά τρόφιμα

Στον τομέα των τροφίμων ξεχωρίζει το Switzgroup του Ινδού κροίσου Ταϊτζούν Κορακιουάλα ο οποίος από το 2017 έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ εξαγορών στον κλάδο. Μέχρι σήμερα, ο όμιλος έχει προχωρήσει σε 10 εξαγορές εταιρειών από τον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και ποτών όπως Κρητών Αρτος, Ιωνική Σφολιάτα, Κουλουράδες κ.α.

Τα ελληνικά assets του SwitzGroup το 2023 είχαν  τζίρο 150 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA άνω των 15 εκατ. ευρώ, με εργατικό δυναμικό 1.200 ατόμων.

Επίσης, στον τομέα των παραχωρήσεων η ινδική GRM μετέχει μαζί με την ΤΕΡΝΑ στο νέο αεροδρόμιο της Κρήτης, στο Καστέλι.  Η τελευταία μεγάλη επένδυση ινδικών κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι το εργοστάσιο φαρμάκων στη Βοιωτία από την Intas Pharmaceuticals.

Οι αριθμοί του εμπορίου

Το διμερές εμπόριο Ελλάδος – Ινδίας το 2022 ανήλθε στα 1,32 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 240 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές από την Ινδία σε 1,08 δισ. ευρώ. Αυτό το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εις βάρος της χώρας μας θα προσπαθήσουν να αλλάξουν οι εθνικοί απεσταλμένοι μας.

Στο ταξίδι αυτό οι έλληνες επιχειρηματίες θα επιδιώξουν για να κλείσουν εμπορικές και όχι μόνο συμφωνίες με ινδούς επιχειρηματίες αλλά και με την κυβέρνηση της Ινδίας, με «σύμμαχο» στην προσπάθεια τα ιδιαίτερα αισθήματα που τρέφουν οι Ινδοί για τον ελληνικό λαό και τη χώρα μας.  Σε διακρατικό επίπεδο θα επιδιωχθούν συμφωνίες για την προσέλκυση εργατών από την Ινδία στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...