Τον «παλιάτσο» Μπόρις Τζόνσον οι Τόρις τον επέλεξαν για συγκεκριμένη δουλειά, να κερδίσει τις εκλογές και να επιβάλει το Brexit. Και η δουλειά τους έγινε. Τώρα θέλουν να τον ξεφορτωθούν, λένε οι πληροφορίες από το Λονδίνο, και δεν αποκλείεται να δοκιμάσουν μία παρακινδυνευμένη περίπτωση αντικαταστάτη.
Μα, υπάρχει πιο εκκεντρική περίπτωση από αυτήν του Μπόρις; Οχι, βέβαια. Οπότε ποιος μπορεί να θεωρηθεί παρακινδυνευμένη επιλογή; Ο κατά τα πάντα λογικός και συνετός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ – αυτός είναι ο πολιτικός που προαλείφεται για αντικαταστάτης του Τζόνσον. Ο Σούνακ είναι άξιος και εργατικός, μία αξιόπιστη φιγούρα της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο συντηρητικό κοινό των Τόρις και να ενεργοποιήσουν αντιδραστικά ανακλαστικά: ο άνθρωπος είναι Ινδός και μάλιστα πιστός ινδουιστής.
Αυτήν την εποχή ο Σούνακ μονοπωλεί το ενδιαφέρον των βρετανικών Μέσων με τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να περιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας στην κοινωνία. Ηδη έχει λάβει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σίτισης, που θα εφαρμοστούν από τον Αύγουστο. Η κατανάλωση θα ενισχυθεί με αυτά τα μέτρα, και οι λογαριασμοί των πελατών θα πληρώνονται μέχρις ενός σημείου από το κράτος!
- Το ανώτατο όριο αυτής της… χαριστικής κατά κεφαλήν κατανάλωσης είναι οι 10 λίρες.
Αν δύο φίλοι παραγγείλουν δύο πίτσες, λέει η Corriere della Sera, τότε η βρετανική κυβέρνηση θα… κεράσει τη μία! Και όχι μόνο. Για την ενίσχυση του τζίρου των συναφών επιχειρήσεων, των εστιατορίων δηλαδή και των ξενοδοχείων, ο Σούνακ μείωσε τον ΦΠΑ από 20% σε 5%, ενώ και για την απασχόληση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έχει φροντίσει, αφού έχει εγγυηθεί τις επιδοτήσεις των προσλήψεων με καταβολή «ζεστού» χρήματος. Το έκτακτο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης φθάνει στα 30 δισ. λίρες. Σε άλλο επίπεδο, έχει διαγράψει τη φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Τα έμπνευσης Σούνακ μέτρα κρίνονται «ριζοσπαστικά και αποφασιστικά» και έχουν αναδείξει τον ινδικής καταγωγής πολιτικό σε «αστέρι της κρίσης». Το κοντράστ με άλλους κυβερνητικούς είναι πολύ έντονο: τις τελευταίες εβδομάδες πολλά από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν δείξει σπάνια ανικανότητα, και ο Τζόνσον αντιμετωπίζει καθημερινώς προβλήματα διακυβέρνησης. Στον αντίποδα, ο Σούνακ παρουσιάζεται σαν υποψήφιος να διαβεί λίαν συντόμως το κατώφλι του κτιρίου της Ντάουνινγκ Στριτ με τον αριθμό 10!
Κανείς δεν ξέρει αν θα καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός. Αυτό που είναι σίγουρο προς το παρόν αφορά τον βίο του και τις συνήθειές του. Ο άνθρωπος είναι το αντίθετο του Μπόρις: νέος, ευγενικός, ικανός, αλάνθαστος, λαοφιλής, επιμελής, ακριβής, έχει δηλαδή «όλες τις ικανότητες που απαιτούνται για να καθοδηγεί τη χώρα στις δύσκολες στιγμές» όπως λέει το ιταλικό Μέσο. Η πανδημία τον βοήθησε κιόλας να ξεδιπλώσει το διαχειριστικό ταλέντο του.
Βίλα, σαμπάνια, χαβιάρι
Ο Σούνακ είναι γιος ινδών μεταναστών, κατοικεί στο Γιόρκσαϊρ, και για αυτούς τους δύο λόγους αποκαλείται και «μαχαραγιάς του Γιόρκσαϊρ». Εχει εργαστεί ως τραπεζίτης στην Goldman Sachs, ίδρυσε δική του εταιρεία επενδύσεων και κατόπιν έκανε και έναν «καλό γάμο» για επιστέγασμα: παντρεύτηκε την κόρη ενός από τους μεγιστάνες της Ινδίας, χώρας με εκατοντάδες εκατομμύρια πάμπτωχους και εξαθλιωμένους ανθρώπους. Το ζεύγος Σούνακ ζει σε ένα αρχοντικό με κτήμα που περιέχει και ιδιωτική λίμνη. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις οι Σούνακ παραθέτουν δεξιώσεις και κάνουν πάρτι με σαμπάνια και χαβιάρι, γράφουν οι Ιταλοί. Ο ίδιος ο υπουργός δεν πίνει βέβαια, καθότι είναι πιστός ινδουιστής, και έχει απλές διατροφικές συνήθειες. Κατά καιρούς δηλώνει ότι είναι «100% Βρετανός», ωστόσο έχει «πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο ινδικό». Σημειωτέον ότι για να αναλάβει τα υπουργικά καθήκοντά του «ορκίστηκε στα ιερά κείμενα του ινδουισμού».
Μία μεγάλη διαφορά από τον Τζόνσον συνιστά ο μετρημένος βίος του στα κολέγια και στα πανεπιστήμια όπου σπούδασε. Τον θυμούνται στο Κολέγιο του Γουίντσεστερ , τον θυμούνται και στην Οξφόρδη, ωστόσο για εντελώς διαφορετικούς λόγους από τον Μπόρις, ο οποίος και αυτός έχει περάσει από αυτά τα ιδρύματα και η «τρέλα» του άφησε εποχή.
«Σε ορισμένους κύκλους του Συντηρητικού Κόμματος άρχισαν να σκέφτονται το αδιανόητο: να αντικαταστήσουν τον Τζόνσον με τον Σούνακ» γράφει η Corriere. Δεδομένου ότι στους Εργατικούς επικεφαλής δεν είναι πια ο Τζέρεμι Κόρμπιν αλλά ο Κιρ Στάρμερ, η λύση Σούνακ δεν πρέπει να αποκλειστεί…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News