920
| CreativeProtagon

Ο Μακρόν και το γαλλικό ραντάρ για τα drones του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2024, 13:00
|CreativeProtagon

Ο Μακρόν και το γαλλικό ραντάρ για τα drones του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2024, 13:00

Στο κεφάλαιο που έχει ανοίξει εδώ και δύο χρόνια και αφορά στη θέση της Ευρώπης απέναντι στον Πούτιν, ιδίως αν οι ΗΠΑ, εφόσον εκλεγεί ο Τραμπ, αποφασίσουν να μη στείλουν ούτε ένα ευρώ στο Κίεβο, παραπέμπει σαφώς η ενίσχυση της άμυνας από την πλευρά του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Η πιθανότητα ο Τραμπ να αφήσει —αν εκλεγεί— την Ουκρανία ξεκρέμαστη δεν είναι πια ένα θεωρητικό ενδεχόμενο. Περιγράφεται με σαφήνεια στο σχέδιο του Ρπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου που αποκάλυψε η Washington Post (αναλυτικά εδώ) ώστε να πιέσει την Ουκρανία να παραχωρήσει την Κριμαία και το Ντονμπάς με αντάλλαγμα την ειρήνη με τον επιτιθέμενο: τη Ρωσία. Ο συνδυασμός αυτής της πληροφορίας με την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης που δείχνει ότι το Κίεβο ξεμένει από όπλα, οδηγεί τους αναλυτές σε ευρύτερα συμπεράσματα και ανησυχίες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο γάλλος πρόεδρος καλεί την Πέμπτη τη βιομηχανία όπλων στον Μπερζεράκ. Οπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα La Tribune το κάλεσμα προς όλους τους επικεφαλής της γαλλικής βιομηχανίας όπλων (Airbus, Dassault, Thales, Safran, MBDA, Nexter, Naval Group κ.λπ.) γίνεται με φόντο την απόφαση της Γαλλίας να ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή πυρομαχικών, που προορίζονται για την Ουκρανία, σχεδόν 20 χρόνια μετά την απόφαση της να σταματήσει, το 2007.  Η επανέναρξη με στόχο την παραγωγή 1.200 τόνων ετησίως από το 2025, θα επιτρέψει στην Nexter Systems, την κρατική εταιρεία όπλων, να κατασκευάζει 95.000 βλήματα «Made in France» ετησίως.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθεωρεί την τιμητική φρουρά στις 7 Απριλίου, σε εκδήλωση μνήμης για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο |REUTERS/Pierre Albouy/Pool

Εν τω μεταξύ, το Politico αναφέρει σε δικό του ρεπορτάζ ότι 50 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού, ένα εργοστάσιο επιδιώκει να διπλασιάσει την παραγωγή ενός από τα πιο δημοφιλή στρατιωτικά εξαρτήματα της Γαλλίας: των ραντάρ εναέριας επιτήρησης Ground Master. Η εξέλιξη αυτή είναι «το αποτέλεσμα της πίεσης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ενίσχυσης της αμυντικής παραγωγής, ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ανάγκη αναβάθμισης των ευρωπαϊκών στρατών μετά από χρόνια μαρασμού». 

Παράλληλα, η αύξηση της παραγωγής προκύπτει και ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης σε όλο τον κόσμο για το εν λόγω σύστημα. Το Politico θυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του προς τις ένοπλες δυνάμεις, ο Μακρόν αναφέρθηκε στην Thales, την κατασκευάστρια εταιρεία του ραντάρ, μεταξύ των αμυντικών εταιρειών που έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα χαρακτηριστικά του ραντάρ Ground Master σύμφωνα με ανάρτηση της κατασκευάστριας βιομηχανίας (Χ/@ThalesDefence): 

«Για να μπορέσουν οι γραμμές συναρμολόγησης να αντεπεξέλθουν στην αύξηση της ζήτησης, διπλασιάζουμε τις βάρδιες και βρισκόμαστε στη διαδικασία να δουλεύουμε σε δύο βάρδιες αντί για μία ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή», δήλωσε ο Ιβ Ντεκουβιέρ, επικεφαλής της διαχείρισης προϊόντων για τα ραντάρ επιτήρησης πολλαπλών αποστολών.

Το Politico σημειώνει πως τα συγκεκριμένα ραντάρ έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν αεροπορικές απειλές και να αναγνωρίζουν μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους και ελικόπτερα. Για παράδειγμα το μοντέλο GM 400 Alpha, αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ, μπορεί να βλέπει αεροσκάφη σε απόσταση 500 χιλιομέτρων. Τα GM 200 έχουν μικρότερη εμβέλεια, μεταξύ 250 και 350 χιλιομέτρων.

Η Thales ελέγχεται από κοινού από το γαλλικό κράτος και την κατασκευάστρια εταιρεία μαχητικών αεροσκαφών Dassault Aviation. «Eίναι ο ηγέτης των ραντάρ στην Ευρώπη και τρίτος στον κόσμο πίσω από την Lockheed Martin και την Raytheon των ΗΠΑ», σημειώνει ο ιστότοπος.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η γαλλική κυβέρνηση προέτρεψε τις εταιρείες να παράγουν περισσότερα όπλα, ταχύτερα και φθηνότερα. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι περίπλοκη. «Πρόκειται για μια εν εξελίξει διαδικασία. Μέχρι τώρα, η παραγωγή ήταν περίπου 10 ραντάρ τον χρόνο, τώρα ο στόχος είναι πάνω από 20 τον χρόνο», δήλωσε ο Ντεκουβιέρ.

«Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίρνουν στα σοβαρά την απόφαση να καταστήσουν τους στρατούς τους ετοιμοπόλεμους και η Ουκρανία δίνει έναν αγώνα ζωής και θανάτου εναντίον της Ρωσίας, τα ραντάρ εναέριας επιτήρησης είναι απαραίτητα» τονίζει το Politico. Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στον ιστότοπο υπό τον όρο της ανωνυμίας περιέγραψε τα εν λόγω ραντάρ ως «το πρώτο δομικό στοιχείο για τη διασφάλιση της κυριαρχίας στον εναέριο χώρο».

Zητούμενο ο εντοπισμός drones 

Τα συστήματα GM της Thales, τα οποία είναι κινητά και συνήθως τοποθετούνται σε φορτηγά, διαθέτουν πλήρως ψηφιακό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, ικανό να εντοπίζει στόχους από πολύ μεγάλα έως πολύ χαμηλά υψόμετρα. «Εντοπίζει τα πάντα, από χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη υψηλής ευελιξίας τακτικής χρήσης μέχρι μη συμβατικές συσκευές, όπως drones ή πυραύλους Κρουζ» αναφέρι το Politico.

Καθώς ο πόλεμος αλλάζει μορφή, η ΕΕ είναι λογικό να ανησυχεί για τα επιθετικά drones που χρησιμοποιεί ο Πούτιν στην Ουκρανία. Και όχι μόνο η ΕΕ, αλλά και οι γείτονες της Ρωσίας που δεν ακήκουν στη σφαίρα επιρροής της.

Οι πελάτες της γαλλικής εταιρείας που κατασκευάζει τα ραντάρ περιλαμβάνουν μακρινές χώρες όπως η Ινδονησία -η οποία αγόρασε 13 GM 400 Alpha πέρυσι- και το Μαρόκο, αλλά και πελάτες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Εσθονίας. Παράλληλα, τα ραντάρ εναέριας επιτήρησης της Thales αποτελούν επίσης βασικό στοιχείο της πρόσφατης προσπάθειας της Γαλλίας να εμβαθύνει τους αμυντικούς δεσμούς της με χώρες που προηγουμένως βρίσκονταν υπό την επιρροή της Ρωσίας.

Σύφωνα με το Politico, τους τελευταίους μήνες, το Παρίσι πούλησε τρία GM 200 στην Αρμενία και ένα στη Μολδαβία. Η εξέλιξη αυτή σφραγίζει την η πρώτη φορά που η χώρα αυτή, η Μολδαβία, αγοράζει δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό… Ο λόγος είναι προφανής. Η επιθετικότητα της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...