Την προηγούμενη εβδομάδα δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s το καλλιτέχνημα «In This Case», ένας πίνακας του εξαιρετικού (από πολλές απόψεις) Ζαν Μισέλ Μπασκιά και το γεγονός προσέλκυσε το ενδιαφέρον των αμερικανικών Μέσων. Κυρίως γιατί ο πίνακας ο οποίος ανήκε στον Τζανκάρλο Τζαμέτι, πρώην σύντροφο και συνέταιρο του διάσημου ιταλού μόδιστρου Βαλεντίνο Γκαραβάνι, πωλήθηκε έναντι 93 εκατομμυρίων δολαρίων. Πλέον συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ακριβών πινάκων που έχουν πωληθεί πότε ενώ πριν από 19 χρόνια, το 2002, τον είχε αγοράσει κάποιος καταβάλλοντας μόλις 999 δολάρια.
Αλλά δεν είναι αυτός ο πιο ακριβός πίνακας του Μπασκιά που έχει πωληθεί έως σήμερα. Το 2017 ο Γιουσάκου Μεζάουα από την Ιαπωνία, ένας από τους πιο εκκεντρικούς δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, κατέβαλε περισσότερα από 110 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει ένα άτιτλο έργο του πρωτοποριακού νεϋορκέζου καλλιτέχνη.
Συμπτωματικά την ώρα που ο πίνακας του Μπασκιά άλλαζε χέρια στη Νέα Υόρκη πριν από λίγες ημέρες, στη Ρωσία η διαστημική υπηρεσία της χώρας Roscosmos ανακοίνωνε πως ο επόμενος τουρίστας του διαστήματος που θα μεταβεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έπειτα από δώδεκα χρόνια, θα είναι ο Γιουσάκου Μεζάουα.
Ο ζάπλουτος Ιάπωνας πρόκειται να ταξιδέψει από τη Γη στο Διάστημα με ένα Σογιούζ και στο πλευρό του θα βρίσκεται το δεξί του χέρι Γιόζο Χιράνο. Η εκπαίδευση των δύο ανδρών θα αρχίσει τον επόμενο μήνα ενώ η αναχώρησή τους θα πραγματοποιηθεί την 8η Δεκεμβρίου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. «Είμαι περίεργος πώς είναι η ζωή στο διάστημα, οπότε σχεδιάζω να το μάθω μόνος μου και να μοιραστώ την εμπειρία μου με τον κόσμο μέσω του καναλιού μου στο YouTube», ανέφερε ο ίδιος.
Ο Μεζάουα θα παραμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επί δώδεκα ημέρες αλλά με το που πατήσει ξανά το πόδι του στη Γη, εκτιμάται πως θα αρχίσει να προετοιμάζεται για το επόμενο ταξίδι του στο Διάστημα, έχοντας, όμως, το βλέμμα του στραμμένο προς τη Σελήνη αυτήν την φορά.
Ο 45χρονος επιχειρηματίας και παθιασμένος συλλέκτης έργων τέχνης πρόκειται (εκτός απροόπτου) να είναι ο πρώτος ιδιώτης που θα μεταβεί στον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης με το Starship, το διαστημόπλοιο της SpaceX του Ελον Μασκ. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση – η πτήση έχει προγραμματιστεί για το 2023 –αλλά τόσο ο εκκεντρικός Ιάπωνας όσο και ο ακόμη πιο εκκεντρικός ιδρυτής της Tesla έχουν αποδείξει πως όταν πρόκειται για τα όνειρά τους, κάνουν ό,τι μπορούν (και μπορούν να κάνουν πολλά) ούτως ώστε να τα εκπληρώσουν.
Ο Μεζάουα έσπευσε, για παράδειγμα, να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για τη Σελήνη ήδη από το 2018. Στην πραγματικότητα αγόρασε όλα τα εισιτήρια της πρώτης προγραμματισμένης επιβατικής πτήσης με προορισμό το φεγγάρι, στήνοντας στη συνέχεια ένα ολόκληρο μιντιακό σόου για να γιορτάσει το γεγονός.
#Art
I also have a passion for collecting contemporary art and Japanese antiques. Some of you may know me for the $110 million purchase of an untitled 1982 Jean-Michel Basquiat painting. I established @gendai_art_caf to help promote young artists. pic.twitter.com/9WyTldqFmQ— Yusaku Maezawa (MZ) (@yousuckMZ) February 25, 2021
Αρχικά διοργάνωσε ένα είδος διαγωνισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρει μία γυναίκα – «σύντροφο ζωής» σύμφωνα με τον ίδιο – για να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του. Οι υποψήφιες έπρεπε να είναι τουλάχιστον είκοσι χρονών, ελεύθερες και να ενδιαφέρονται για το Διάστημα. Ο Μεζάουα σκόπευε να γυρίσει και ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Full Moon Lovers» και πρωταγωνιστές τον ίδιο και την εκλεκτή συνοδό/ σύντροφό του.
Αίτηση για ένα ταξίδι στη Σελήνη και έναν ζάπλουτο γαμπρό κατέθεσαν περισσότερες από 27.000 γυναίκες αλλά στη συνέχεια ο Μεζάουα άλλαξε γνώμη, ανακοινώνοντας που επιθυμία του ήταν πλέον να τον συνοδεύσουν στο φεγγάρι καλλιτέχνες: «ένας ζωγράφος, ένας μουσικός, ένας σκηνοθέτης, ένας στυλίστας… μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Γης».
Υποψηφιότητα αυτήν τη φορά έθεσαν τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι. Τελικά, όμως, ο Μεζάουα επέλεξε να μην θέσει όρους και προϋποθέσεις, προσφέροντας τον περασμένο Μάρτιο σε όποιον το επιθυμεί τη δυνατότητα να διεκδικήσει μία από τις οχτώ θέσεις του διαστημοπλοίου που έχει ήδη ναυλώσει.
«Αρχισα να διερωτώμαι ποιος είναι καλλιτέχνης. Ενας τραγουδιστής; Ενας χορευτής; Ενας συγγραφέας; Και όσο σκεφτόμουν, τόσο αμφέβαλα. Μετά άρχισα να σκέφτομαι πως οποιοσδήποτε κάνει κάτι δημιουργικό είναι ένας καλλιτέχνης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα», αναφέρει ο ίδιος σε ένα βίντεο μέσω του οποίου εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στο να αλλάξει για δεύτερη φορά τα σχέδιά του.
Ποιος είναι, όμως, ο yusaku2020, όπως υπογράφει στο Twitter, όπου τον ακολουθούν περισσότεροι από 200.00 άνθρωποι; «Ο Μεζάουα είναι ένα είδος σύγχρονου αναγεννησιακού ανθρώπου: κάνει τα πάντα. Πέρα από μελλοντικός τουρίστας του Διαστήματος, υπήρξε επιχειρηματίας, μουσικός και ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο», εξηγεί το ισπανικό GQ.
Η περιουσία του αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια ενώ σύμφωνα με την φετινή λίστα του Forbes είναι ο τριακοστός πιο πλούσιος Ιάπωνας. Ο τεράστιος πλούτος του προέρχεται από δύο εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου – την Start Today και την Zozotown.
Η πρώτη αποτελεί μία πλατφόρμα διανομής μουσικής την οποία ο Μαεζάουα ίδρυσε το 1998, σε ηλικία 26 ετών, όταν ήταν ακόμη ντράμερ σε μία διάσημη στην Ιαπωνία πανκ ροκ μπάντα. Οσον αφορά την άλλη του εταιρεία, την Zozotown, αποδείχθηκε αληθινό χρυσωρυχείο. Ιδρύθηκε το 2004 ενώ σήμερα είναι το μεγαλύτερο fashion e-shop της Ιαπωνίας. Τον Δεκέμβριο του 2007 εισήλθε στο χρηματιστήριο του Τόκιο και από τότε έως σήμερα η αξία των μετοχών της αυξήθηκε κατά περίπου 3.300%, καθώς εκτοξεύθηκε από τα 103 γεν πριν από σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια στα 3.500 γεν σήμερα. To 2019 ο Μεζάουα εγκατέλειψε την Zozotown, αφότου, όμως, παραχώρησε πρώτα το 50,1% των μετοχών του στην SoftBank, έναν από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς και επενδυτικούς ομίλους της Ιαπωνίας, έναντι 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εχοντας εξασφαλιστεί με το παραπάνω οικονομικά αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο Διάστημα αλλά και στην τέχνη. Στη συλλογή του δικού του Contemporary Art Foundation που εδρεύει στο Τόκιο ανήκουν έργα των Αντι Γουόρχολ, Ρόι Λιχτενστάιν, Αλεξάντερ Κάλντερ, Τζεφ Κουνς και Πάμπλο Πικάσο, μεταξύ πολλών άλλων περίφημων καλλιτεχνών των καιρών μας. «Αγοράζω μόνον ότι θεωρώ όμορφο. Τίποτα παραπάνω. Αγαπώ τα κορυφαία έργα και την ιστορία που εμπεριέχουν αλλά η απόκτησή τους δεν αποτελεί αυτοσκοπό», είχε δηλώσει το 2017 ο ιάπωνας μαικήνας στο Γαλλικό Πρακτορείο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας που του κόστισε περισσότερα από 110 εκατομμύρια αλλά του απέδωσε τον πίνακα του Μπασκιά.
Εν αναμονή του ταξιδιού του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο Μεζάουα ξεχνιέται με το Phantom Oribe, ένα μοναδικό, στην κυριολεξία, luxury car που είναι καρπός της συνεργασίας της Rolls–Royce με την Hermès. Τα δύο κορυφαία luxury brands αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα υπερπολυτέλες όχημα κατά παραγγελία του Μεζάουα, ο οποίος βάλθηκε να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο που να ταιριάζει απόλυτα με ένα νέο αεριωθούμενο αεροπλάνο που παρήγγειλε πρόσφατα. «Ο πελάτης οραματίστηκε το αυτοκίνητο ως ένα “χερσαίο τζετ” που θα μεταφέρει στον δρόμο την αίσθηση της γαλήνης και της αποκλειστικότητας που προσφέρει το ταξίδι με ιδιωτικό αεροσκάφος», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Rolls – Royce.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News