479
Δυστυχώς αυτή η ευχάριστη εικόνα με τα πλατιά χαμόγελα αλλά τις μάσκες κατεβασμένες στον λαιμό, είναι λάθος για την προστασία μας από τον κορονοϊό | Shutterstock

Ο κορονοϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα και με την ομιλία!

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 20:15
Δυστυχώς αυτή η ευχάριστη εικόνα με τα πλατιά χαμόγελα αλλά τις μάσκες κατεβασμένες στον λαιμό, είναι λάθος για την προστασία μας από τον κορονοϊό
|Shutterstock

Ο κορονοϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα και με την ομιλία!

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 20:15

Ακόμα και μια απλή συζήτηση με έναν φίλο μας που έχει μολυνθεί από κορονοϊό θα μπορούσε να είναι το ίδιο επικίνδυνη για τη μετάδοση της Covid, με το να βήξει κοντά μας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυτό οφείλεται, όπως γράφει ο Guardian, στα παρατεταμένα σωματίδια, όπως ονομάζονται, δηλαδή αυτά που αιωρούνται για περισσότερη ώρα στον αέρα.

Και μπορεί να μας ακούγεται περίεργο ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται το ίδιο εύκολα με την ομιλία και με τον βήχα, όμως η επιστήμονες έχουν μία πολύ καλή εξήγηση για το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Ενώ με τον βήχα εκτοξεύονται μικρά και μεγάλα σταγονίδια από το στόμα, τα μεγάλα πέφτουν αρκετά γρήγορα στο έδαφος, και μάλιστα πριν διανύσουν μεγάλη απόσταση. Ωστόσο, τα μικρά σταγονίδια, γνωστά και ως αερολύματα, είναι αυτά που μπορούν «πετάξουν» ακόμη και δύο μέτρα μακριά, να παραμείνουν για αρκετή ώρα στον αέρα και φυσικά να μεταδώσουν τον ίο.

Αυτό εξηγεί και γιατί τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται μέσω της μετάδοσης σε κλειστούς χώρους.

Τώρα, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα νέο μοντέλο για να διερευνήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης που διατρέχουμε από τα μεγάλα σταγονίδια και από τα αερολύματα, ώστε να βρουν τρόπο καλύτερης διαχείρισης και προστασίας.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής Επαμεινώνδα Μαστοράκο, υπολόγισαν ότι χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα για να ταξιδέψουν τα σταγονίδια της ομιλίας δύο μέτρα.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζονται οι μάσκες, η τήρηση αποστάσεων και ο καλός αερισμός στους κλειστούς χώρους, ώστε να μη συσσωρεύονται τα πιθανώς μολυσμένα σωματίδια στον αέρα κλειστών χώρων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of Royal Society A, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ασφαλές να παραμένει κάποιος χωρίς μάσκα σε απόσταση δύο μέτρων από έναν άνθρωπο με κορονοϊό είτε μιλάει είτε βήχει.

Η ομάδα των ειδικών προσθέτει ότι μία ώρα αφότου ένα θετικό άτομο έχει μιλήσει για 30 δευτερόλεπτα, το αερόλυμα που απελευθερώνεται από το στόμα περιέχει πολύ μεγαλύτερο ιικό φορτίο από ό,τι μετά τον βήχα, προσθέτοντας ότι αυτό είναι αρκετό για να μεταδώσει τη νόσο.

Υπολογιστικό μοντέλο

Οι ερευνητές δημιούργησαν και ένα δωρεάν online υπολογιστικό μοντέλο, το Airborne.cam, που βοηθά να υπολογίσει κάποιος τον κίνδυνο να μολυνθεί σε κλειστό χώρο μόνο από τα αερομεταφερόμενα σωματίδια.

Η εφαρμογή, που αναπτύχθηκε από τον ερευνητή Σάββα Γκαντώνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από καταστηματάρχες, ξενοδόχους, εργοδότες κ.ά. για να υπολογίσουν κατά πόσο είναι επαρκής ο αερισμός στους χώρους τους.

Σύμφωνα με το εν λόγω εργαλείο, η παραμονή μιας ώρας σε ένα κατάστημα 250 τετραγωνικών μέτρων με μέγιστη χωρητικότητα 50 ατόμων και αερισμό ανάλογο με επαγγελματικού χώρου γραφείων, έχει ως αποτέλεσμα μία πιθανότητα περίπου 8% να κολλήσει κάποιος κορονοϊό, εάν υποθέσουμε ότι υπάρχουν πέντε φορείς του κορονοϊού και κανείς δεν φοράει μάσκα.

Εάν ο αερισμός βελτιωθεί, ο κίνδυνος μπορεί να πέσει κάτω από το 2%, ενώ το ίδιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μοντέλου, μπορεί να συμβεί εάν όλοι φορούν μάσκα μονίμως μέσα στον κλειστό χώρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...