«Ο σύζυγός μου δεν ήθελε να γαμ…σει τη χώρα, συγχωρέστε μου τη βαριά κουβέντα. Και δεν το έκανε ούτε αυτήν τη φορά, σας διαβεβαιώνω, στους Ρώσους έδωσε τα λιγότερα που μπορούσε να δώσει. Και τίποτα που να εκθέτει ιδιαίτερα τη χώρα σε κίνδυνο. Επειδή δεν είναι ανόητος, ούτε ανεύθυνος. Βρισκόταν, όμως, σε απόγνωση. Για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Και έτσι έκανε ό,τι έκανε».
Αυτά δήλωσε στην Corriere della Sera η Κλάουντια Καρμπονάρα, η σύζυγος του Βάλτερ Μπιοτ, του αξιωματικού του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος το βράδυ της Τρίτης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω σε ένα πάρκινγκ ενός εμπορικού κέντρου της Ρώμης να παραδίδει απόρρητα έγγραφα στον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στην Ιταλία.
Η 54χρονη ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στην κλινική σεξολογία υποστηρίζει πως ο άνδρας της επέλεξε να συνεργαστεί με τους Ρώσους (λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τέσσερις, πέντε χιλιάδες ευρώ σε κάθε παράδοση) γιατί με τον μισθό του δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς του. «Εξαιτίας του Covid φτωχύναμε, το ξέρετε αυτό;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισημαίνοντας ο δημοσιογράφος της Corriere πως ο Βάλτερ Μπιοτ «δεν είναι εστιάτορας», ούτως ώστε να αναφέρεται πως επλήγη από την πανδημία, «εργάζεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, ο μισθός του είναι σταθερός και ικανοποιητικός, μιλάμε για 3.000 ευρώ τον μήνα», η σύζυγός του τον υπερασπίστηκε εκ νέου. «Ναι 3.000 ευρώ, αλλά δεν επαρκούσαν πλέον για τις ανάγκες μίας οικογένειας με τέσσερα παιδιά, τέσσερα σκυλιά, ένα στεγαστικό δάνειο 268.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Καρμπονάρα υποστήριξε επίσης πως εάν γνώριζε τις προθέσεις του συζύγου της, θα προσπαθούσε να τον μεταπείσει. Αναγνωρίζει, οπότε, ότι έσφαλε αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον θεωρεί προδότη. «Ο Βάλτερ ήταν πάντα αφοσιωμένος στην πατρίδα και το δηλώνω ξανά: παρόλο που έκανε ό,τι έκανε, είμαι σίγουρη ότι ενήργησε με τρόπο ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον. Δεν είναι ανόητος», τόνισε.
«Ιδανικός στόχος»
Κατά πόσο ο ιταλός αξιωματικός υπονόμευσε το εθνικό συμφέρον της πατρίδας του και των συμμάχων της, θα φανεί μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών. Ελάχιστοι αμφιβάλλουν, ωστόσο, πως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, τον καθιστούσαν ευάλωτο στους πράκτορες του Πούτιν.
«Οι Ρώσοι σε πλησιάζουν, σε κολακεύουν, σε προσέχουν, μελετούν τις αδυναμίες σου και μετά αρχίζουν να σε δοκιμάζουν. Σε εγκαταλείπουν και επιστρέφουν για να σου χτυπήσουν την πόρτα. Και με τα 55 χρόνια του, την ταλαίπωρη φυσιογνωμία του, μία σύζυγο που έμεινε χωρίς δουλειά λόγω της Covid, τέσσερα παιδιά και μία περίπλοκη προσωπική ζωή, ο αντιπλοίαρχος Βάλτερ Μπιοτ ήταν, με τον τρόπο του, ο ιδανικός στόχος για τη Μόσχα», υποστηρίζει σε άρθρο του και o Κάρλο Μπονίνι της La Repubblica.
«Πάντα θα υπάρχει κάποιος έτοιμος να προδώσει την πατρίδα για χρήματα ή επειδή τον εκβιάζουν», επισήμανε από την πλευρά του και ο Φρέντερικ Φορσάιθ. Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα ο τελευταίος βρετανός μετρ του κατασκοπευτικού μυθιστορήματος και πρώην συνεργάτης, επί μία εικοσαετία, των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, υπενθύμισε καταρχάς πως «ως συγγραφέας κατασκοπευτικών ιστοριών, εγώ έχω συνταξιοδοτηθεί. Αλλά οι πράκτορες στην πραγματικότητα δεν συνταξιοδοτούνται ποτέ».
«Οταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση πριν από 30 χρόνια, κάποιοι θεώρησαν πως βρισκόμασταν μπροστά στο τέλος της Ιστορίας και πως μαζί με αυτήν τελείωναν και οι πόλεμοι των κατασκόπων. Αντιθέτως συνεχίστηκαν και με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο κατέστησαν πιο επιθετικοί σε σχέση με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου», εξήγησε.
Σχολιάζοντας τη σύλληψη και την αποκάλυψη της κατασκοπευτικής δράσης του ιταλού αντιπλοιάρχου, ο Φορσάιθ υποστήριξε πως η υπόθεση συνδέεται στενά με τον Σεργκέι Σκριπάλ, τον ρώσο πρώην αξιωματικό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό των Βρετανών και έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας, μαζί με την κόρη του, τον Μάρτιο του 2018 στο Σόλσμπερι της Βρετανίας.
«Η αντίδραση που προκάλεσε η απόπειρα ήταν ιδιαίτερα έντονη. Η Βρετανία, και μετά οι ΗΠΑ και σχεδόν όλες οι χώρες της Δύσης, απέλασαν 15Ο ρώσους διπλωμάτες. Επρόκειτο για τα μαζικότερα αντίποινα από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Στην πραγματικότητα απέλασαν 150 ρώσους κατασκόπους, καταφέρνοντας βαρύ πλήγμα στο κατασκοπευτικό δίκτυο της Ρωσίας στη Δύση. Τώρα η Μόσχα προσπαθεί να το ξαναστήσει. Και η προσέγγιση ενός ιταλού αξιωματούχου ανήκε σίγουρα σε αυτήν την πρωτοβουλία», ανέφερε.
«Η Ιταλία γνωρίζει τα μυστικά του ΝΑΤΟ»
Ερωτηθείς γιατί οι Ρώσοι επέλεξαν να δράσουν στην Ιταλία απάντησε «απλά επειδή η Ιταλία ανήκει στο ΝΑΤΟ και γνωρίζει όλα τα στρατιωτικά απόρρητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Είναι μέλος της Δύσης, κατάλληλη, όποτε, για να ρίξουν το δόλωμα της κατασκοπείας, ούτως ώστε να δουν εάν τσιμπάει κανείς. Είμαι σίγουρος ότι προσπαθούν και αλλού. Αλλά μόνον οι αποτυχημένες επιχειρήσεις, όπως η συγκεκριμένη, κοινοποιούνται», προειδοποίησε ο βετεράνος της κατασκοπείας.
Οσον αφορά το τι μπορεί να κάνει η Δύση για να αντιμετωπίσει τη ρωσική κατασκοπεία, «να έχει καλή αντικατασκοπεία», απάντησε ο Φορσάιθ. «Οπως σας είπα, ανέκαθεν διεξάγονταν πόλεμοι κατασκόπων, εδώ και 500 χρόνια σε αυτά τα μέρη. Και προφανώς, εάν η Ρωσία κατασκοπεύει τη Δύση, τότε και η Δύση κατασκοπεύει τη Ρωσία. Πρόκειται για μία πτυχή αυτού που είθισται να αποκαλείται Μεγάλο Παιχνίδι των υπερδυνάμεων. Υπάρχει από τότε που η βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ έστελνε τους πράκτορές της να κατασκοπεύουν τον θρόνο της Ισπανίας που την ήθελε νεκρή», υπενθύμισε.
Η Δύση, ωστόσο, πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε γενική επιφυλακή, τουλάχιστον για όσο διάστημα ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει στην εξουσία. «Ο Πούτιν εγκαθίδρυσε μία δικτατορία. Αλλά η Ρωσία βρίσκεται εκεί και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει, αναμένοντας πως κάποια μέρα θα αλλάξει και θα καταστεί δημοκρατική. Οπότε πρέπει να λογαριαστούμε με όποιον την κυβερνά σήμερα Με ποιον τρόπο; Το επαναλαμβάνω, παραμένοντας σε επιφυλακή, όπως ένας μποξέρ στο ρινγκ. Κάθε τόσο, όποτε ανοίγει ένα κενό, ρίχνουμε ένα χτύπημα. Αλλά κυρίως πρέπει να αποφεύγουμε τα χτυπήματα, να αμυνόμαστε καλά. Οπως έκαναν τα μέλη της ιταλικής αντικατασκοπείας στη Ρώμη σε αυτήν την δύσκολη περίπτωση», είπε ο Φορσάιθ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News