858
| CreativeProtagon/Facebook/X

Ο φωτογράφος πίσω από το ιστορικό κλικ της σφαίρας που είχε στόχο τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2024, 15:55
|CreativeProtagon/Facebook/X

Ο φωτογράφος πίσω από το ιστορικό κλικ της σφαίρας που είχε στόχο τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2024, 15:55

Οταν μια από τις σφαίρες του Τόμας Κρουκς πέτυχε το αυτί του Ντόναλντ Τραμπ, με ταχύτητα κοντά στα 1.000 μέτρα το δευτερόλεπτο, ο Νταγκ Μιλς, ο οποίος στεκόταν μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα, δεν είχε καταλάβει ότι μόλις είχε τραβήξει μια από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες του 21ου αιώνα.

Ο Μιλς ήταν το Σάββατο στην Πενσιλβάνια με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Sony ικανή να «τραβάει» έως και 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Φωτογράφιζε μεταχύτητα κλείστρου 1/8.000 του δευτερολέπτου – εξαιρετικά γρήγορη για τα πρότυπα της βιομηχανίας.

Εκείνη τη στιγμή, καθώς το κλείστρο έκανε κλικ στη φωτογραφική μηχανή του, μια Sony A1 με 20 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ο βετεράνος φωτογράφος των New York Times, που κάποτε είχε περιγραφεί από τον ίδιον τον Τραμπ ως «ιδιοφυΐα», απαθανάτισε χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει τον πυροβολισμό. Η βολή, από το ημιαυτόματο τουφέκι AR-15, φάνηκε ως μια πολύ λεπτή γραμμή λευκού καπνού στον γαλάζιο ουρανό, στα αριστερά του προέδρου.

Οι βρετανικοί Times, μεταφέρουν την στιχομυθία που είχε λίγο αργότερα ο φωτογράφος με τον τεχνικό που παρέλαβε τις εκατοντάδες φωτογραφίες του με σκοπό να τις επεξεργαστεί:

-«Θεέ μου, δεν θα το πιστέψεις, φωτογράφισες τη σφαίρα καθώς περνάει δίπλα από το κεφάλι του»

-«Τι;»

«Οταν πήρα τον φορητό υπολογιστή μου αργότερα και είδα τις φωτογραφίες, σκέφτηκα “θεέ μου, δεν μπορώ να το πιστέψω”», θυμάται ο Μιλς.

Ο Μιλς βρισκόταν κάποια μέτρα μακριά από τη σκηνή όταν εκτυλίχθηκε το δράμα και -μαζί με τους συναδέλφους του- συνέχισε να στέκεται όρθιος τραβώντας φωτογραφίες, καθώς το πλήθος έσκυβε για να καλυφθεί, πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών έτρεχαν πάνω από τον πρώην πρόεδρο και μια ένοπλη ομάδα της αστυνομίας (SWAT) με τα όπλα προτεταμένα πλησίαζε τη σκηνή.

«Ελπίζω να πετύχω τη σωστή λήψη. Ελπίζω να μην με πυροβολήσουν», σκέφτηκε εκείνα τα δευτερόλεπτα ο Μιλς. Ο βετεράνος φωτογράφος θυμήθηκε τη συμβουλή του θρυλικού συναδέλφου του, Ρον Εντμοντς του Associated Press, ο οποίος απαθανάτισε την απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981. «Τον είχα ρωτήσει αρκετές φορές τι περνούσε από το μυαλό του εκείνην τη στιγμή και πώς αντέδρασε. Πάντα έλεγε “ποτέ δεν περιμένω, πάντα προχωρώ μπροστά”. Δεν ξέρω αν είναι από ένστικτο, ή κάτι που έχει ενσωματωθεί μέσα μου, αλλά έκανα αυτό ακριβώς», είπε στους Times.

«Οι άνθρωποι του Τραμπ και των Μυστικών Υπηρεσιών μού φώναζαν: “Νταγκ, πέσε κάτω, κάτω”.  Σκέφτηκα “πρέπει να σκύψω;” Η δουλειά μου, όμως, είναι να καταγράφω την ιστορία. Οχι να σκύψω…»

Στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή, αλλά πρέπει να είσαι και καλός

‘Ελαβε, βέβαια, αμέτρητα μηνύματα και τηλεφωνήματα. «Πραγματικά καταγράψατε την ιστορία, Μιλς, να είστε περήφανος για αυτό που κάνατε, δεν πτοηθήκατε».

Εκείνος λέει: «Ημουν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή και πάντα πίστευα ότι ήμουν περισσότερο τυχερός παρά καλός. Και ήμουν πράγματι πολύ τυχερός». Όσο για το καλός, έχει βραβευθεί δύο φορές με Πούλιτζερ…

Ο 64χρονος Μιλς καλύπτει το φωτορεπορτάζ του Λευκού Οίκου από το 1983, δουλεύοντας εκεί πρώτα ως επικεφαλής φωτογράφος για το Associated Press (AP) και από το 2002 για τους New York Times.

Είναι εδώ και πολύ καιρό ο αγαπημένος φωτογράφος του Τραμπ, ο οποίος δεν έχει την ίδια άποψη και για τους New York Times, τους οποίους έχει χαρακτηρίσει «εχθρό του λαού».

«Είναι ο νούμερο ένα φωτογράφος στον κόσμο», είπε ο Τραμπ στον Τζάστιν Τριντό, τον πρωθυπουργό του Καναδά, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 στο Κεμπέκ το 2018, δείχνοντας τον Μιλς στο πλήθος. «Δυστυχώς, εργάζεται για τους New York Times…»

Ο Τραμπ τον έχει αποκαλέσει «ο ιδιοφυής φωτογράφος μου», ενώ σχολιάζει τακτικά τον επαγγελματισμό του πίσω από τον φακό.

Το 2019 τον ξεχώρισε από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για να τραβήξει ένα κοντινό πλάνο κατά τη διάρκεια της ιστορικής συνάντησής του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και στη συνέχεια του ζήτησε εκτυπώσεις των φωτογραφιών του, τόσο για τον ίδιο όσο και για τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας.

Ο Μιλς περιγράφει στους Times τις στιγμές της απόπειρας κατά του Τραμπ στην Πενσιλβάνια:

«Οταν τον είδα τόσο ευάλωτο και σοκαρισμένο μετά την απόπειρα, να τον σηκώνουν και τον κρατούν οι άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών, η πρώτη μου αντίδραση ήταν: “θεέ μου, είναι ζωντανός, είναι εντάξει”.

Μετά, βλέποντας το πρόσωπό του τόσο ταραγμένο, τόσο σοκαρισμένο, τόσο χλωμό, και αμέσως μετά προκλητικό, σαν να λέει “αυτό δεν πρόκειται να με σταματήσει”, ήταν μια έκφραση που είχα δει ξανά, αλλά ποτέ με αυτό το τρίξιμο στα δόντια του και ποτέ με αίμα στο πρόσωπό του. Ειλικρινά ήμουν σοκαρισμένος και συντετριμμένος»

«Καλύπτω το Λευκό οίκο εδώ και 40 χρόνια και οι σφαίρες δεν πρέπει να είναι μέρος του πολιτικου μας σκηνικού. Ενας αθώος άνθρωπος σκοτώθηκε χθες».

Το καρέ της υψωμένης γροθιάς

Το πρώτο καρέ με τον ματωμένο Τραμπ να υψώνει τη γραθιά και να λέει «Παλέψτε» (Fight) το τράβηξε ο Εβαν Βούτσι, φωτογράφος του Associated Press επί 31 χρόνια, που βρισκόταν με τον Μιλς στη «ζώνη ασφαλείας», την περιοχή των ΜΜΕ, μεταξύ της σκηνής και του πλήθους, όταν ακούστηκε ο κρότος των πυροβολισμών.

Εκείνος απαθανάτισε και τον Τραμπ σε ένα κοντινό πλάνο, όπου φαίνεται καθαρά το τραύμα στο αυτί του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...