Οι κρίσεις και οι πόλεμοι αριστερά και δεξιά συνεχίζονται, ενώ συγχρόνως ο φορέας που από θέση ουδετερότητας παρέχει κάθε δυνατή ανθρωπιστική φροντίδα στα θύματα –και μάλιστα ανεξαρτήτως πλευράς– έχει χρεοκοπήσει (με τη λογιστική έννοια). Η Corriere della Sera σχολίασε τις ειδήσεις που έρχονται από τη Γενεύη, από την έδρα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού: «Αν δεν ήταν ο Ερυθρός Σταυρός αλλά μια οποιαδήποτε επιχείρηση, θα μιλούσαμε για χρεοκοπία».
Τι συμβαίνει; «Απίστευτα πράγματα. Το ίδρυμα που γεννήθηκε το 1863 και ανέλαβε την ανθρωπιστική αποστολή της περίθαλψης των τραυματιών των πολέμων απολύει εργαζομένους, λες και είναι εργοστάσιο που λογαριάζει ισολογισμούς, πωλήσεις, τζίρους, κέρδη, παραγωγή. Μόνο που εδώ μιλάμε για ιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό κάθε ειδικότητας, για υποδομές και γραφεία σε χώρες όπου μαίνεται πόλεμος, για υπηρεσίες σε τραυματίες των πεδίων μαχών».
Παρενθέτως αλλά με νόημα, η Corriere συνέδεσε τις «φήμες περί καταστροφής» που έρχονται από την Ελβετία και με την περίπτωση της Credit Suisse, η εξαγορά (σωτηρία) της οποίας από την UBS ολοκληρώνεται στις 12 Ιουνίου. «Πώς θα προστατευθεί ο θεσμός του Ερυθρού Σταυρού από τον νόμο των αριθμών, δηλαδή από τους προϋπολογισμούς; Απαιτούνται 441 εκατ. ευρώ για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του 2023». Ομως, πώς έφθασαν μέχρις αυτού του σημείου τα πράγματα;
«Το πρόβλημα είναι ότι μέσα σε 10 χρόνια πολέμων σε διάφορες περιοχές του κόσμου ο προϋπολογισμός διπλασιάστηκε. Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι πρέπει να κάνει τεράστιες περικοπές στο εργατικό δυναμικό του: 1.800 απολύσεις σε σύνολο 22.700 εργαζομένων παγκοσμίως. Θα κλείσουν 26 από τα 350 γραφεία του, ενώ άλλα θα αποψιλωθούν από πόρους και προσωπικό, παρά το γεγονός ότι γειτνιάζουν με θέρετρα συγκρούσεων – λόγου χάρη το γραφείο στο Ναϊρόμπι, πολύ κοντά στο χάος της Σομαλίας». Δεν αποκλείεται οι απολύσεις να ανέλθουν και σε 3.000 άτομα.
Τα ίδια επισήμανε και η γαλλική εφημερίδα Le Monde, γράφοντας ότι «η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της» και ακριβώς για αυτόν τον λόγο «τίθενται ερωτήματα για τη διακυβέρνηση του ιδρύματος». Στη Monde μίλησε ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος, Ζιλ Καρμπονιέ, και είπε ότι στο εξής θα υπάρξει «επικέντρωση στην εγγύηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» σε ένοπλες συγκρούσεις, στις πρώτες γραμμές ή στα διαφιλονικούμενα εδάφη, επειδή ο Ερυθρός Σταυρός «έχει πρόσβαση σε όλα τα εμπόλεμα μέρη».
Εχει τεθεί ζήτημα κακοδιαχείρισης, αυτό είναι αληθές, αλλά συγχρόνως υπάρχει και μεγάλη αύξηση των περιοχών πολεμικής κρίσης, άρα και των αναγκών, σχολίασε η Corriere. «Ο Ερυθρός Σταυρός πρέπει να βοηθήσει τα θύματα που ‘‘παράγει’’ η ακμάζουσα βιομηχανία όπλων». Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνέβαλε τα μέγιστα στον πολλαπλασιασμό των αναγκών, αφού, όπως θυμάται η Le Monde, το 2013, 140 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρειάζονταν επείγουσα βοήθεια, όμως 10 χρόνια μετά ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 340 εκατομμύρια.
Ας μετρήσουμε πολεμικές κρίσεις όπου έτρεξε ο Ερυθρός Σταυρός: πήγε στις πάγιες (στο Αφγανιστάν, στο Κονγκό), αλλά και στις έκτακτες (στη Συρία, στην Υεμένη, στο Σουδάν, στην Ουκρανία). Πολλά τα έξοδα, και δη σε περίοδο που οι δωρητές μειώνουν τις συνεισφορές τους. Βέβαια, το 90% των δαπανών της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού καλύπτεται από τις κυβερνήσεις (των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ελβετίας φυσικά, κ.λπ.).
Οπως αποκάλυψε το γαλλικό μέσο, 2.500 «απογοητευμένα και θυμωμένα» μέλη του προσωπικού συνυπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς τη διοίκηση και καταγγέλλουν «την έλλειψη ταπεινότητας και προνοητικότητάς της», ενώ ζητούν «δίκαιο ισολογισμό για τη δεκαετία 2012-2022 και ανεξάρτητο, εξωτερικό και διεθνή έλεγχο». Κατηγορείται, λοιπόν, και η προηγούμενη ηγεσία του οργανισμού. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, η κακοδιαχείριση δεν είναι κάτι καινούργιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News