Πολλά εκατομμύρια δολάρια έρρεαν μεταξύ δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών του «αυτόχειρα» Τζέφρι Επστάιν, offshore εταιρειών και, ενίοτε, προς φιλανθρωπικές οργανώσεις που συνδέονται με πανίσχυρους φίλους του. Οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση θα πρέπει να λύσουν πλέον το παζλ των διαδρομών του χρήματος, να βρουν για ποιους προορίζονταν αλλά και τους λόγους για τους οποίους γίνονταν οι μεταφορές εκατομμυρίων.
Ο καταδικασθείς παιδεραστής και κατηγορούμενος για sex trafficking είχε στενές επαφές με την επιχειρηματική ελίτ και πολιτικούς ηγέτες, Πετούσε με το ιδιωτικό τζετ του ανάμεσα στις επαύλεις του στις ΗΠΑ και στο ιδιωτικό νησί του. Όταν εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστών στα μέσα Ιουλίου αιτήθηκε την προσωρινή απελευθέρωσή του με χρηματική εγγύηση μέχρι να δικαστεί, παραθέτοντας περιουσιακά του στοιχεία ώστε να πείσει το δικαστήριο. Στις 18 Ιουλίου η απόφαση ήταν αρνητική. Τα ίδια τα περιουσιακά του στοιχεία είχαν γυρίσει μπούμπερανγκ: ήταν αυτά που απέτρεψαν τους δικαστές να ανοίξουν τις πόρτες της φυλακής καθώς θεωρήθηκε ότι ο πλούτος του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Λίγες ημέρες μετά ο Επστάιν προχώρησε στην πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας του. Μετά το θάνατό του το περασμένο Σάββατο, πολλά παραμένουν άγνωστα για το πόθεν έσχες του προσωπικού του πλούτου.
Σύμφωνα με τους New York Times, στρατιές δικηγόρων, τραπεζικών στελεχών και λογιστών προσπαθούν τις τελευταίες εβδομάδες να λύσουν το συγκεκριμένο μυστήριο και οι αναζητήσεις τους μάλλον δεν θα διακοπούν από το γεγονός ότι ο Επστάιν βρέθηκε νεκρός το πρωί 10ης Αυγούστου. Οι απαντήσεις θα μπορούσαν να φωτίσουν τον τρόπο με τον οποίο ο αυτόχειρας είχε οργανώσει, σύμφωνα με ισχυρισμούς, μια μακρόχρονη επιχείρηση sex trafficking, εάν είχε βοήθεια από άλλους, και ποιοι -συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων του Επστάιν- θα λάβουν αποζημιώσεις ή θα κληρονομήσουν την περιουσία του.
Τα πρώτα offshore ίχνη του Τζέφρι Επστάιν βρέθηκαν στα Paradise Papers, την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που είδε το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2017.
Το πιο ογκώδες έγγραφο που εντοπίστηκε ανερχόταν σε 500 σελίδες στις οποίες περιγράφονταν λεπτομερώς οι δραστηριότητες μίας offshore με την οποία συνδεόταν. Το έγγραφο αυτό, μαζί με εκατομμύρια ακόμα αρχεία, διέρρευσε από τον πάροχο υπεράκτιων υπηρεσιών Appleby, με έδρα τις Βερμούδες. Εκεί αποκαλυπτόταν ότι η Liquid Funding του Επστάιν είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε μία εξειδικευμένη ομάδα νομικών και λογιστών που τους βοηθούσαν να ελίσσονται στον αδιαφανή και με χαμηλό φορολογικό συντελεστή κόσμο της υπεράκτιας οικονομίας.
O Επστάιν ήταν τουλάχιστον από το 2000 έως και το 2007 επικεφαλής της Liquid, στην οποία μετείχε και η επενδυτική τράπεζα Bear Stearns, όπου ο αυτόχειρας είχε εργαστεί. Η κατάρρευση της τράπεζας το 2008 θεωρήθηκε ότι βοήθησε σε μικρό βαθμό στην πυροδότηση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Στην κατοχή της Liquid, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Miami Herald, είχαν βρεθεί και ενυπόθηκα επαγγελματικά και στεγαστικά δάνεια, κρυμμένα μέσα σε πολύπλοκα δομημένα τραπεζικά προϊόντα όπως αυτά που προκάλεσαν την κρίση. «Οι τρεις κύριοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας -Standard & Poor’s, Fitch Ratings και Moody’s- βοήθησαν τη Bear Stearns να δημιουργήσει τους τίτλους με τέτοιο τρόπο ώστε το προϊόν να επιτύχει μια “επιχρυσωμένη” βαθμολογία AAA», αναφερόταν στην έρευνα της Herald για τον Επστάιν και τη Liquid.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times, την περίοδο 2000-2001, ενώ δηλαδή εμφανιζόταν ως επικεφαλής της Liquid, εμφανίστηκαν στους λογαριασμούς μίας άλλης offshore που συνδεόταν με τον Επστάιν περίπου 88 εκατομμύρια δολάρια. Τότε ο χρηματιστής προσέφερε τις υπηρεσίες του στον μεγιστάνα Λέσλι Γουέξνερ, ιδρυτή της αυτοκρατορίας L. Brands, στην οποία ανάμεσα σε άλλα ανήκουν τα εσώρουχα Victoria’s Secret.
Σε άλλο χρονικό σημείο, εταιρεία συνδεδεμένη με τον Επστάιν έστειλε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην φιλανθρωπική οργάνωση του Γουέξνερ, ο οποίος δήλωσε ότι είχε διακόψει τις σχέσεις του με τον καταδικασθέντα για παιδεραστία από το 2007. Ωστόσο, βάσει στοιχείων που έχουν περιέλθει σε γνώση των New York Times, το 2011, τέσσερα χρόνια αφού ο Γουέξνερ είχε σταματήσει να συνδέεται με τον Επστάιν σύμφωνα με λεγόμενα του πρώτου, φιλανθρωπικό ίδρυμά του έλαβε συνεισφορά ύψους 56 εκατομμυρίων δολαρίων από τραστ του τελευταίου. Εκπρόσωπος του Γουέξνερ, ανέφερε ότι ένα άλλο φιλανθρωπικό τραστ που δημιουργήθηκε πριν από το 2007 ωρίμασε και έτσι τα περιουσιακά στοιχεία του μεταβιβάστηκαν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα.
Στο δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται ότι ο Επστάιν είχε δημιουργήσει ένα πολυδαίδαλο σύστημα επενδυτικών «οχημάτων» για τον Γουέξνερ, από το οποίο ο αυτόχειρας ελάμβανε αμοιβές ή απέσυρε κεφάλαια για προσωπική του χρήση – και αυτό επιβεβαιώνεται από φορολογικά στοιχεία που δείχνουν την μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων από ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα του Γουέξνερ σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του Επστάιν. Ο Γουέξνερ δήλωσε ότι ανακάλυψε χρήματα που αγνοούνταν όταν ο ίδιος και ο Επστάιν διέκοψαν τις σχέςεις τους το 2007. Όμως ο δισεκατομμυριούχος δεν επικοινώνησε ποτέ με τις πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές που ερευνούσαν τότε τον Επστάιν για σεξουαλικά εγκλήματα. Αντ ‘αυτού, οι δικηγόροι του Γουέξνερ προχώρησαν σε συμφωνία με τον χρηματιστή για την επιστροφή περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με την Ρέι Μάντοφ, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Boston College και ειδική στους κανόνες που διέπουν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, η ροή των χρημάτων στη συγκεκριμένη υπόθεση, η φαινομενική ανάμειξη ιδιωτικών και φιλανθρωπικών κεφαλαίων και η χρήση ενός ιδρύματος για την εξόφληση μιας απαίτησης υπεξαίρεσης φαίνεται προβληματική. «Σίγουρα τίθενται ερωτήματα», είπε η Μάντοφ. «Κανένα από αυτά (τα ιδρύματα) δεν φαίνεται να ασχολείται με φιλανθρωπικούς σκοπούς. Φαίνεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για να ξεμπερδέψουν τις υποθέσεις τους. Η χρήση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων για κάτι τέτοιο δεν είναι κατάλληλη».
Για την υπόθεση Επστάιν, την Δευτέρα, δύο υπουργοί στη Γαλλία ζήτησαν με επιστολή τους την έναρξη ερευνών, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε από την αμερικανική πλευρά, τα ταξίδια του στο Παρίσι ήταν ιδιαίτερα συχνά. «Η αμερικανική έρευνα έφερε στο φως σχέσεις με τη Γαλλία. Μας φαίνεται ως εκ τούτου απαραίτητο, για τα θύματα, να ξεκινήσει έρευνα στη Γαλλία, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως», έγραψαν την Τρίτη σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Ισότητας των Φύλων Μαρλέν Σιαπά και Προστασίας της Παιδικής Ηλικίας Αντριάν Τακέ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News