1268
Ο δούκας του Εδιμβούργου και οι ενσαρκώσεις του στις οθόνες: οι ηθοποιοί Ματ Σμιθ (αριστερά) και Τομπάιας Μένζις | Netflix/Reuters/Protagon creative

«Ο δικός μας Φίλιππος: έτσι τον υποδυθήκαμε στο “Στέμμα”»

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2021, 22:00
Ο δούκας του Εδιμβούργου και οι ενσαρκώσεις του στις οθόνες: οι ηθοποιοί Ματ Σμιθ (αριστερά) και Τομπάιας Μένζις
|Netflix/Reuters/Protagon creative

«Ο δικός μας Φίλιππος: έτσι τον υποδυθήκαμε στο “Στέμμα”»

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2021, 22:00

«Μην. Γίνεσαι. Γελοίος»… Αυτή ήταν -ή θα μπορούσε να είναι- η λιτή απάντηση του δούκα του Εδιμβούργου στην ερώτηση αν είχε δει ποτέ την σειρά «Το Στέμμα», ανέφερε σε συνέντευξή του το 2017 στον Guardian, ο ηθοποιός Ματ Σμιθ, που υποδύεται τον πρίγκιπα Φίλιππο στη νεανική  του φάση στην εξαιρετικά επιτυχημένη ιστορική σειρά του Netflix.

Η σειρά απεικονίζει την ιδιωτική ζωή της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, από την παραίτηση του Εδουάρδου Η’ το 1936 έως τη διάλυση του γάμου του πρίγκιπα Καρόλου με τη Νταϊάνα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ το 2022 αναμένεται και ένας νέος κύκλος.

«Το Στέμμα» έχει επαινεθεί για τα πλούσια σκηνικά του, τον τεράστιο προϋπολογισμό, το συναρπαστικό σενάριο και το επιτυχημένο καστ και, όπως ήταν αναμενόμενο, τιμήθηκε με πολλά βραβεία. Ωστόσο, η σχέση του με την αλήθεια είναι αμφιλεγόμενη.

Η Ελισάβετ ερωτεύτηκε τον γοητευτικό νεαρό Φίλιππο Μαουντμπάντεν που θα γινόταν βασιλικός σύζυγος (Netflix)

Η ιδιωτική ζωή των βασιλιάδων περιφρουρείται εξαιρετικά, οπότε ακόμη και η υποτιθέμενη αντίδραση του δούκα όταν ρωτήθηκε αν είχε παρακολουθήσει τη σειρά είναι προς συζήτηση: «Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι, αλλά νομίζω ότι είναι άνετος τύπος», είχε πει ο Σμιθ. «Και αυτό είναι που μου αρέσει στην περίπτωσή του: κάνει ό, τι θέλει, όταν θέλει, όπως το θέλει, με όποιον θέλει. Χωρίς να ζητάει την άδεια. Και η γυναίκα του είναι βασίλισσα».

Ωστόσο, στην πραγματικότητα υπήρχαν όρια και στο τι πραγματικά έκανε από αυτά που ήθελε ο πρίγκιπας Φίλιππος, γράφει στο BBC η Ελεν Μπούσμπι. Ο ρόλος του Σμιθ υιοθετεί πολλούς από τους συμβιβασμούς που αναγκάστηκε να κάνει, παραιτούμενος από τον τίτλο του ως πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας, από την καριέρα του στο Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό και, τελικά, ορκιζόμενος πίστη στη βασίλισσα.

Όταν η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα το 1953, ο Φίλιππος απεικονίζεται στη σειρά να την ρωτάει αν θα γινόταν να μην γονατίσει για να της αποτίσει φόρο τιμής στη διάρκεια της τελετής. Τι έμαθε λοιπόν, ο Σμιθ για τον Φίλιππο Μαουντμπάντεν με αφορμή τον ρόλο του;

Ο Φίλιππος υποκλίθηκε μπροστά στη σύζυγό του κατά την ενθρόνισή της (Netflix)

«Στις ημέρες μας, με όλες τις συζητήσεις που κάνουμε για τον άντρα και την αρρενωπότητα, και πώς πρέπει να ενδυναμωθούν οι γυναίκες και να τις σεβόμαστε, το βρήκα απλά συναρπαστικό», είπε ο ηθοποιός στην εκπομπή Desert Island Discs του BBC Radio 4. «Επίσης, είμαι κατά κάποιον τρόπο με το μέρος του, πράγμα το οποίο είναι αμφιλεγόμενο. Ένιωσα, ότι “Ναι, πραγματικά δεν θα ήθελα να γονατίσω μπροστά στη γυναίκα μου”».

Ο ενθουσιασμός του για τον χαρακτήρα του Φιλίππου συνεχίστηκε και στη δεύτερη σεζόν, όταν ο Σμιθ είπε ότι τον είδε σαν έναν «κατεργάρη, έξυπνο άντρα», προσθέτοντας: «Βρήκα πολλά πράγματα για να θαυμάσω στον Φίλιππο».

Ακόμη, ο ηθοποιός, ο οποίος χάρη στον ρόλο του στη σειρά του Netflix ήταν υποψήφιος για το βραβείο Emmy το 2018, είπε στο Variety εκείνη τη χρονιά: «Μου άρεσε πολύ ο Φίλιππος και υπήρχαν πολλά με τα οποία μπορούσα να ταυτιστώ: η ανταγωνιστικότητα, η αθλητική φύση, η μάχη, η αντίθεση και η αρρενωπότητα«.

Ο Ματ Σμιθ υποδυόμενος τον πρίγκιπα Φίλιππο σε μια από τις 22.219 επίσημες επισκέψεις του ανά τον κόσμο (Netflix)

«Μία από τις ενδιαφέρουσες προκλήσεις για μένα ήταν ότι ένιωθα πως υπήρχε ένα είδος λάθους αντίληψης και προκατάληψης, που τον μείωνε κάπως. Στην πραγματικότητα, μετά από όλη την έρευνα που έκανα, βρήκα ότι ήταν ευφυώς αστείος, πολύ έξυπνος, πολύ δημοφιλής. Στο παλάτι είναι ο πιο δημοφιλής από όλους. Εάν μιλήσετε με κάποιον από το προσωπικό, ο Φίλιππος είναι αυτός που όλοι αγαπούν πραγματικά. Νομίζω ότι για τους περισσότερους, είναι κανονικός άνθρωπος», συμπλήρωσε.

Ο Σμιθ δεν ήταν λιγότερο φιλοφρονητικός, όταν έμαθε τα νέα για τον θάνατο του βασιλικού συζύγου: «Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν φοβερός. Και το ήξερε. 99 και τέλος, αλλά τι περίοδος. Και τι στιλ», είπε. “Σε ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σου, παλιόφιλε, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο χωρίς εσένα».

Ο Τομπάιας Μένζις και η Ολίβια Κόλμαν υποδύονται το βασιλικό ζεύγος στον τρίτο και τέταρτο κύκλο του «Στέμματος» (Netflix)

Στον τρίτο κύκλο, ο ρόλος του Φιλίππου πέρασε στον Τομπάιας Μένζις (ο οποίος για τις ανάγκες του ρόλου του ξάνθυνε τα φρύδια του), ενώ τη βασίλισσα ενσαρκώνει η Ολίβια Κόλμαν. Μιλώντας αμέσως μετά τον θάνατό του Δούκα, Παρασκευή, ο Μένζις ήταν η επιτομή της σεμνότητας: «Αν ξέρω κάτι για τον Δούκα του Εδιμβούργου – και είμαι αρκετά σίγουρος γι’ αυτό-  είναι ότι δεν θα ήθελε να λέει τη γνώμη του για τη ζωή του κάποιος ηθοποιός που τον έχει παίξει στην τηλεόραση», δήλωσε πριν προσθέσει: «Αναπαύσου εν ειρήνη»

Αλλά λίγο καιρό πριν από αυτό, όταν ο Μένζις, ρωτήθηκε από τους LA Times αν ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε παρακολουθήσει την ερμηνεία του, απάντησε: «Το στέμμα δεν σχολιάζει. Νομίζω ότι αυτό είναι το μότο».

Ο Μένζις, ο οποίος παίζει και στη μίνι σειρά του BBC «The Honourable Woman» (προβάλλεται στο ERTflix), υποδύθηκε τον πρίγκιπα στον τρίτο και τέταρτο κύκλο του «Στέμματος», καλύπτοντας το διάστημα από το 1964 έως το 1990. Και είπε ότι σε αυτό το στάδιο της ζωής του, ο Φίλιππος «έχει εγκλιματιστεί» και «είναι πολύ πρόθυμος… φαίνεται ότι έχει βρει τον βηματισμό του».

Ο ρόλος του Φιλίππου ήταν πρόκληση για τον Τομπάιας Μένζις (Netflix)

Ακόμα, ο βρετανός ηθοποιός είπε στους New York Times ότι για τον Φίλιππο ο τρίτος κύκλος ήταν «μια συνέχεια των θεμάτων των προηγούμενων σεζόν: ήταν δεύτερος μετά τη σύζυγό του, θυσιάζοντας σε κάποιο βαθμό τη ζωή και την καριέρα του».

«Τους παρακολουθούν συνεχώς, τόσο αυτόν όσο και τη βασίλισσα. Έχοντας δει πολλά βίντεο με τον Φίλιππο και έχοντας διαβάσει πολλά γι’ αυτόν, βρίσκω ότι είναι αρκετά σκληρός τύπος για να τον εντοπίσεις. Αυτό τον κάνει ενδιαφέροντα χαρακτήρα για ερμηνεία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τομπάιας Μένζις, ο οποίος με την ερμηνεία του στη σειρά του Netflix ήταν πέρυσι υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα, είπε ακόμη στο Screen Daily ότι το να παίζει έναν βασιλικό ρόλο ήταν «πρωτίστως μια πρόκληση από τεχνικής πλευράς. Αλλά είναι ένα λεπτό πράγμα που πρέπει να κάνεις γιατί δεν θέλεις να είναι pastiche (απομίμηση) ή καρικατούρα».

Η Εμα Κόριν – Νταϊάνα Σπένσερ και ο Τομπάιας Μένζις – πρίγκιπας Φίλιππος στο Μπάλμοραλ για κυνήγι (Netflix)

Στον τέταρτο κύκλο παρουσιάζεται η αρχή της σχέσης του πρίγκηπα Καρόλου και της Νταϊάνας. Η σειρά δείχνει ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος και η Νταϊάνα είχαν αναπτύξει μια στοργική σχέση μεταξύ τους. Μιλώντας στο Vanity Fair, ο Μένζις είπε: «Κάποιος στην παραγωγή κατάφερε να βρει αντίγραφα ορισμένων επιστολών του Φιλίππου και της Νταϊάνα. Με εντυπωσίασε πραγματικά το είδος της ισορροπημένης, ήρεμης, αρκετά τρυφερής ατμόσφαιρας σε αυτά τα γράμματα. Σαφώς, παρασκηνιακά, δούλεψε πολύ σκληρά για να επιδιορθώσει εκείνη τη σχέση. Και αν αυτά τα γράμματα μπορούν να αποδείξουν κάτι, είναι ότι [ο Φίλιππος] ήταν ένθερμος υποστηρικτής της».

Ο τελευταίος ηθοποιός που θα παίξει τον πρίγκιπα Φίλιππο στη σειρά θα είναι ο υποψήφιος για Όσκαρ, Bafta και Χρυσή Σφαίρα Τζόναθαν Πράις, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ταινία «Οι Δύο Πάπες» (2019)  μαζί με τον σερ Αντονι Χόπκινς. Ο Πράις δήλωσε ότι το να παίξει τον δούκα ήταν μια «τρομακτική προοπτική» και πρόσθεσε ότι το να το κάνει με τον δημιουργό του «Στέμματος», Πίτερ Μόργκαν, με την Ιμέλντα Στόντον στον ρόλο της βασίλισσας, και τη Λέσλι Μάνβιλ ως πριγκίπισσα Μαργαρίτα, θα είναι «χαρά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News