«Η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη της δημοκρατικής τόλμης στην Τουρκία», υποστηρίζει ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς της όμορης χώρας που δεν δίστασε να ορθώσει το ανάστημά του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ταπεινώνοντας τον τελικά και μάλιστα δύο φορές.
Πέρυσι τον Μάρτιο κέρδισε τη δημαρχία της τουρκικής μητρόπολης ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Εξαλλος με την ήττα του Μπιναλί Γιλντιρίμ, του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδίωξε και κατάφερε, φυσικά, να ακυρώσει τη νίκη του Ιμάμογλου. Επειτα από τρεις μήνες, ωστόσο, ο προσηνής 50χρονος πολιτικός αναδείχτηκε εκ νέου νικητής, έχοντας καταφέρει συγχρόνως να καταστεί σύμβολο του αγώνα για δικαιοσύνη και δημοκρατία στην Τουρκία.
Σήμερα σε αποκλειστική συνέντευξη στον Τζάνι Βερνέτι της La Repubblica ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δηλώνει: «Επιθυμία μου είναι να εφαρμόσω τις δημοκρατικές αρχές σε όλα τα πεδία. Η δημοκρατία διανύει μια δύσκολη περίοδο τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Τώρα καλούμαστε εμείς, οι πολίτες, να προασπίσουμε τις αξίες αυτού του συστήματος θεμέλιο του οποίου αποτελεί ο σεβασμός στον άνθρωπο».
Κατά τη σύντομη συνομιλία του με τον ιταλό δημοσιογράφο, ο τούρκος πολιτικός μίλησε σχεδόν αποκλειστικά για την πόλη του, αναφερόμενος καταρχάς στο κατεξοχήν σύμβολό της, την Αγία Σοφία.
«Επιτρέψτε μου να σας πω ότι προσωπικά όσες φορές εισήλθα στην Αγία Σοφία, είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν σε τζαμί. Πιθανότατα κάποιος χριστιανός συμπολίτης μου ή ένας τουρίστας που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη θα έχει την αίσθηση πως βρίσκεται σε μία εκκλησία. Ευελπιστώ ότι αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Η Κωνσταντινούπολη είναι μια παγκόσμια πόλη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για αυτόν τον λόγο κάθε απόφαση που την αφορά πρέπει να λαμβάνεται με ευαισθησία και λεπτότητα», ανέφερε, κινούμενος στους αντίποδες του Ερντογάν.
Ερωτηθείς εάν η Κωνσταντινούπολη εξακολουθεί να αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης ο Ιμάμογλου υπενθύμισε πως «η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης με περισσότερους από 16 εκατομμύρια κατοίκους, μια παγκόσμια πόλη που έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές “πρωτεύουσα του κόσμου”, μια πόλη με κοσμοπολίτικη ιστορία και ταυτότητα, ανεκτική, δεκτική στους νεωτερισμούς που σέβεται τους άλλους πολιτισμούς και τις άλλες θρησκείες. Αυτή είναι η πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας. Αυτή είναι και η δέσμευσή μας σήμερα. Για αυτόν τον λόγο θέσαμε υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036».
Σύμφωνα με τον Ιμάμογλου η πόλη του εξακολουθεί επίσης να αποτελεί σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών. «Ο ιστορικός πλούτος της Κωνσταντινούπολης είναι απαράμιλλος. Η πληθυσμιακή της σύνθεση μεταβάλλεται με το πέρασμα των χρόνων αλλά οι εκκλησίες της, τα τζαμιά, οι συναγωγές, τα τείχη, τα υδραγωγεία, οι αγορές και τα παλάτια της αποτελούν διαχρονική απόδειξη της πολιτισμικής πολυμορφίας της. Λάβετε υπόψη σας τη συνοικία του Γαλατά, για παράδειγμα, η οποία πριν από 1.700 χρόνια, κατά τη βυζαντινή περίοδο, ήταν ήδη ένας τόπος συνάντησης όπου επί αιώνες άνδρες και γυναίκες τουλάχιστον 50 διαφορετικών εθνοτήτων εργάζονταν και συμβίωναν οικειοθελώς. Η Κωνσταντινούπολη είναι όντως το σημείο συνάντησης της Ανατολής με τη Δύση».
Οσον αφορά τα πρακτικά ζητήματα του δήμου του, ο Ιμάμογλου αναφέρθηκε μόνο στο περιβόητο Istanbul Canal, το «τρελό πρότζεκτ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προϋπολογισμού άνω των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του οποίου ο τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να ενώσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.
«Το δημοτικό συμβούλιο αντιτίθεται με σθένος στο συγκεκριμένο έργο καθώς θεωρούμε πως οι συνέπειες για την Κωνσταντινούπολη θα είναι καταστροφικές. Δεν πρόκειται για ένα έργο που θέλουν οι κάτοικοι της Πόλης, πρόκειται για ένα έργο που επιβάλλεται από την κεντρική κυβέρνηση και μερικές ομάδες συμφερόντων με ξεκάθαρα κερδοσκοπικές προθέσεις», σημείωσε ο Ιμάμογλου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News