757
|

Ντοκιμαντέρ στο σχολείο με θέμα την διαφορετικότητα, την συνύπαρξη και την έννοια του «Άλλου»

Advertorial 13 Απριλίου 2021, 11:29

Ντοκιμαντέρ στο σχολείο με θέμα την διαφορετικότητα, την συνύπαρξη και την έννοια του «Άλλου»

Avatar Advertorial 13 Απριλίου 2021, 11:29

Ο Καρπός από την ίδρυση του το 2008 σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής παιδείας. Με άξονα αυτό ήταν και είναι εταίρος πολλών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έχει αναπτύξει συνεργασίες με εκπαιδευτικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς φορείς και οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μέσα στα χρόνια λειτουργίας μας έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 5000 εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές και πάνω από 3000 μαθητές και μαθήτριες στην τέχνη της εικόνας, του ήχου και της ψηφιακής δημιουργίας. Ένα άλλο κομμάτι της δουλειάς μας αφορά την διαπολιτισμική επικοινωνία και ως εκ τούτου έχουμε υλοποιήσει τα εργαστήρια μας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για χρόνια και έχουμε συνεργαστεί με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για να εκπαιδεύσουμε τους εκπαιδευτές και τις εκπαιδεύτριες που με την σειρά τους θα υλοποιήσουν αυτά τα εργαστήρια με τις ομάδες τους. Μεγάλο μας μέλημα στον Καρπό είναι οι δράσεις μας να είναι ευέλικτες και να μην έχουν απαραίτητα απαιτήσεις εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν σε διαφορετικούς χώρους και συνθήκες κάθε φορά.

Όλη αυτή η εμπειρία μας βοήθησε να αναπτύξουμε περαιτέρω την μεθοδολογία μας μέσα σε αυτές τις ιδιόμορφες συνθήκες που ζούμε ένα χρόνο τώρα. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η δουλειά μας στο ευρωπαϊκό έργο MigratED (2018-2021) Erasmus+, το οποίο ξεκίνησε πριν την πανδημία και συνεχίστηκε κατά την διάρκεια της.

Το πρόγραμμα αυτό είχε σαν στόχο την συμπεριληπτική εκπαίδευση μέσα από την οπτικοακουστική τέχνη, μαθητές σχολείων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στο έργο, έφτιαξαν μικρού μήκους ταινίες με θέματα: την διαφορετικότητα, την συνύπαρξη, την έννοια της φιλίας και την έννοια του ‘’άλλου’. Στην Ελλάδα συνεργαστήκαμε με τα γυμνάσια του Αυλώνα, το 8ο Αχαρνών καθώς και τα Λύκεια Κορωπίου και Αργυρούπολης για την δημιουργία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.
Μέσα σε όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε και την εμπειρία της καραντίνας και την έλευση της πανδημίας. Στο πρώτο lockdown ακόμα, βρήκαμε τρόπους μέσα από πλατφόρμες και όποιες συσκευές είχαν στην διάθεση τους οι μαθητές και οι μαθήτριες να συνεχίσουμε την δουλειά μας για την ολοκλήρωση των ταινιών και παράλληλα καταγράψαμε και τις εμπειρίες τους μέσα στην καραντίνα σε ένα βίντεο που ονομάστηκε ‘’During the Lockdown’’ (σκηνοθεσία και επιμέλεια Μαρία Λεωνίδα).

Πέρα από το ζήτημα της καραντίνας οι ταινίες αυτές για το MigratED, μας έφεραν αντιμέτωπους και με άλλα ερωτήματα: Πώς θα μπορέσουμε να γυρίσουμε μια σκηνή που αναπαριστά το πέρασμα των συνόρων από τους πρόσφυγες μέσα σε μια αίθουσα εκδηλώσεων σχολείου; Πώς να εντάξουμε 8-10 εφήβους από την δομή της Μαλακάσας στην όλη διαδικασία που από τους 2 μιλούσαν αγγλικά και ο ένας λίγα ελληνικά; Πώς μέσα από μια έρευνα για την γειτονιά και τους συμμαθητές μπορεί να δημιουργηθεί μια ταινία; Και βέβαια τα ερωτήματα που ανέκυψαν λόγω καραντίνας και πανδημίας.

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ήρθαν όλες μέσα από την ομαδική δουλειά και την θέληση των παιδιών και των καθηγητών τους να ολοκληρώσουν αυτά τα έργα και να εκφραστούν μέσα από την τέχνη της εικόνας και του ήχου.
Εξάλλου ένας και από τους αρχικούς στόχους του προγράμματος ήταν να μπουν τα παιδιά σε μια διαδικασία ομαδικής δουλειάς, εξερεύνησης και αυτοέκφρασης και τι καλύτερο που να τα συνδυάζει όλα αυτά παρά η δημιουργία μιας ταινίας.

Ένα χρόνο μετά τα ερωτήματα αυτά παραμένουν: πώς μπορεί να γίνει αποτελεσματική η εκπαίδευση από απόσταση και να ενδιαφέρει τα παιδιά; Ποιοι μαθητές και ποιες μαθήτριες έχουν πρόσβαση σε αυτήν την εκπαίδευση, ποιοι πιθανόν αποκλείονται, πώς και γιατί, πώς επηρεάζεται η κοινωνικότητα των παιδιών με όλα αυτά που συμβαίνουν και ειδικά των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Όλα αυτά αποτέλεσαν κομμάτι του πανευρωπαϊκού διήμερου διαδικτυακού συνεδρίου(6&7 Απριλίου 2021) που διοργανώθηκε με αφορμή την λήξη του έργου.

Μπορείτε να δείτε τις συζητήσεις εδώ και τα αποτελέσματα του έργου από όλους τους συνεργάτες µας στην Ευρώπη.

Δείτε περισσότερα για το έργο MigratED Erasmus+ εδώ. Οι συνεργαζόμενοι φορείς του έργου μαζί με τον Καρπό είναι: ActionAid Hellas (Ελλάδα), We World Global(Ιταλία), SLOGA (Σλοβενία), RIESCO (Ιταλία), Future Worlds Center – Cyprus Neuroscience & Technology Institute (Κύπρος), Csapsa (Ιταλία), 4Change (Πορτογαλία), CSAPSA2 Cooperativa Sociale (Ιταλία).

Ακολουθήστε τα κανάλια επικοινωνίας του Καρπού για να είστε ενήμεροι και ενήμερες για όλες τις δράσεις μας :Facebook, Twitter, Instagram, Youtube.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...