802
«Η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς την Κίνα, έχασε την κυριαρχία της», λέει ο Ολέξι Ντανίλοφ | CreativeProtagon/Reuters

Ντανίλοφ: «Η Δύση να προετοιμάζεται για την κατάρρευση της Ρωσίας»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 12:02
«Η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς την Κίνα, έχασε την κυριαρχία της», λέει ο Ολέξι Ντανίλοφ
|CreativeProtagon/Reuters

Ντανίλοφ: «Η Δύση να προετοιμάζεται για την κατάρρευση της Ρωσίας»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 12:02

Η Ρωσία όχι μόνο θα καταρρεύσει σύντομα, αλλά θα διασπαστεί κιόλας, και η Δύση πρέπει να προετοιμάζεται για αυτό, είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας συμπληρώνοντας ότι όταν είχε συμβεί το ίδιο με τη Σοβιετική Ενωση, η Δύση ήταν απροετοίμαστη.

Σε συνέντευξή του στους Times, ο Ολέξι Ντανίλοφ είπε ότι η συνάντηση του προέδρου Πούτιν τον Μάρτιο με τον πρόεδρο της Κίνας Σι επιβεβαίωσε αυτό που η Ουκρανία πιστεύει εδώ και καιρό: ότι η Ρωσία είναι αδύναμη και κινδυνεύει να διαλυθεί.

«Η Δύση δεν γνωρίζει τη Ρωσία και η Δύση φοβάται τον κατακερματισμό της Ρωσίας», είπε ο Ντανίλοφ. «Ομως, η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει».

Είπε επίσης ότι η κατάρρευση θα είναι «θεαματική» και μπορεί να συμβεί μέσα σε τρία, πέντε ή επτά χρόνια. «Είναι μια ιστορική διαδικασία και δεν μπορείς να σταματήσεις την Ιστορία», πρόσθεσε.

Οι μάχες, από την επέτειο της εισβολής, έχουν επικεντρωθεί στη μικρή πόλη Μπακμούτ, στο Ντονέτσκ, την επαρχία που η Ρωσία προσπαθεί να προσαρτήσει από το 2014.

Με ελάχιστη πρόοδο και από τις δύο πλευρές, οι μάχες έχουν επισκιαστεί από τις διπλωματικές εξελίξεις: Την επίσκεψη του Σι στη Μόσχα, μία απόπειρα εκ μέρους του Πούτιν να ενδυναμώσει τη συμμαχία των δύο χωρών απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και την ανακοίνωση του Πούτιν ότι θα επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Ο Ντανίλοφ είπε ότι όλα αυτά πρέπει να ερμηνευτούν ως ενδείξεις της αδυναμίας της Μόσχας, όχι της ισχύος της. Και πρόσθεσε ότι η αποτυχία του Πούτιν να καταλάβει το Κίεβο και το Χάρκοβο στην αρχική εισβολή ήταν ένα «θανατηφόρο» χτύπημα στην ενότητα της Ρωσίας.

Ακριβώς όπως η Σοβιετική Ενωση κατέρρευσε πολύ πιο γρήγορα από όσο περίμενε η Δύση, έτσι και η Ρωσία θα χάσει τον έλεγχο, όχι μόνο των τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχει, αλλά και την Αμπχαζία, τη φιλορωσική δημοκρατία που αποσχίστηκε από τη Γεωργία και όλες τις «κτήσεις» της στον Καύκασο, υποστηρίζει ο Ντανίλοφ.

Η Ρωσία έχει ήδη χάσει την επιρροή της επάνω στους κάποτε πιστούς συμμάχους της στην κεντρική Ασία, εξηγεί. Η Κίνα περιμένει με τη σειρά της την κατάρρευση της σιβηρικής Απω Ανατολής, όπου υπάρχουν μεγάλοι κινεζικοί πληθυσμοί.

«Εάν η Κίνα πάρει ρωσικά εδάφη, αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο για τη Δύση, διότι απλώς θα αντικατασταθεί ένα πρόβλημα με ένα άλλο», είπε ο Ντανίλοφ. «Η Δύση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες τώρα».

Η συνάντηση του Πούτιν με τον Σι έθεσε τις σαφείς ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από τη μία και τον «άξονα του αυταρχισμού» από την άλλη, το Πεκίνο, τη Μόσχα και τους δικτάτορες, μονάρχες και λαϊκιστές ηγέτες που συμμαχούν μαζί τους.

Η Σαουδική Αραβία, ο άλλοτε στενότερος φίλος και σύμμαχος των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να μπει στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, μια χαλαρή συμμαχία ασιατικών κρατών –στην οποία συμμετέχει η Ρωσία– που δημιούργησε το Πεκίνο ως αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ σε πολιτικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Σι δεν είπε κουβέντα για την παροχή όπλων ή στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία. Προηγούμενες δηλώσεις ότι «η φιλία των δύο χωρών είναι χωρίς όρια», απουσίασαν αυτήν τη φορά.

«Η Κίνα είναι μεγάλη χώρα και θα είναι ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος για τον αγγλοσαξονικό κόσμο. Αυτήν τη στιγμή είναι ο ιδιοκτήτης της Ρωσίας. Η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς την Κίνα. Η Ρωσία έχασε την κυριαρχία της. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε ο Ντανίλοφ.

Ενώ η Κίνα βοήθησε τη Ρωσία, αρνούμενη να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις και συνεχίζοντας να αγοράζει ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, στην πραγματικότητα το μεγάλο όφελος είναι για την ίδια. Η Ρωσία δεν είναι τόσο εξαρτώμενη από την Κίνα όσο θέλει να πιστεύει ο Ντανίλοφ, όμως είναι δεδομένο ότι η αποτυχία της Ρωσίας στον πόλεμο ως τώρα έχει δώσει στην Κίνα το πάνω χέρι στη σχέση των δύο.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά το Κίεβο ήταν λιγότερο επιφυλακτικό. Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει καλέσει τον Σι να επισκεφθεί το Κίεβο και είπε ότι είναι διατεθειμένος να κουβεντιάσει το σχέδιο.

Αν και το συγκεκριμένο σχέδιο δεν απαιτεί ξεκάθαρα την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, δίνει έμφαση στην εθνική κυριαρχία και ζητεί να τερματιστούν οι πυρηνικές απειλές.

Στο μέτωπο, τώρα, πλησιάζει η στιγμή για αυτό που περιμένουν από τον χειμώνα οι Ουκρανοί, την ανοιξιάτικη αντεπίθεση.

Δυτικοί παρατηρητές φοβούνται ότι μια τέτοια αντεπίθεση θα είναι επίφοβη για την Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη ξεμένει από στρατιωτικό υλικό που θα μπορούσε να στείλει στη χώρα.

Εάν η Ουκρανία καταφέρει μια μεγάλη νίκη, αναγκάζοντας τους Ρώσους να υποχωρήσουν στα σύνορά τους, παραμένει ο κίνδυνος ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει –όπως απειλεί– πυρηνικά όπλα.

«Η Δύση πίστευε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει δημοκρατία», είπε ο Ντανίλοφ. «Κι έτσι απλώς δημιούργησε το ρωσικό μονοπώλιο, χτισμένο πάνω στη σοβιετική τρομοκρατία».

Θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικά, εάν αισθανθεί ότι η Ρωσία καταρρέει; «Εάν οι Κινέζοι το επιτρέψουν, θα το κάνει», λέει ο Ντανίλοφ. «Εάν δεν το επιτρέψουν, δεν θα το κάνει. Αρα πρέπει να ρωτήσετε την Κίνα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...