512
Tα γραφεία των New York Times στο Μανχάταν | REUTERS/Jeenah Moon/File Photo

New York Times και OpenAI ή πάνε σε δίκη ή κλείνουν το big deal

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2023, 14:04
Tα γραφεία των New York Times στο Μανχάταν
|REUTERS/Jeenah Moon/File Photo

New York Times και OpenAI ή πάνε σε δίκη ή κλείνουν το big deal

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2023, 14:04

Μην προπονείστε (τζάμπα) με τα άρθρα μας – αυτό είναι το κεντρικό νόημα του άρθρου που δημοσίευσε στην Corriere della Sera ο Τζουζέπε Σαρκίνα, ανταποκριτής της στις ΗΠΑ, και πραγματεύεται την πιθανότητα οι New York Times να μηνύσουν την εταιρεία OpenAI, δημιουργό του λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT, που κατασκευάστηκε για να συγγράφει επί παντός επιστητού. Πώς μαθαίνει να συγγράφει όμως ένα τέτοιο μηχάνημα; Μα, τσαλαβουτώντας στην αβυσσαλέα δεξαμενή των γραπτών των ανθρώπων.

Το όλο θέμα, όπως αναπτύσσεται στο άρθρο, έχει δύο παραμέτρους. Η πρώτη αφορά την ικανότητα του μηχανήματος να αντλεί πληροφορίες από τα έργα των ανθρώπων –οι οποίοι έγραψαν για να αμειφθούν, και αμείφθηκαν αφού πρώτα έγινε η παρακράτηση των φόρων, των διαφόρων εισφορών, κ.λπ.–, οπότε τίθεται ζήτημα coryright ή και διαφυγόντων εσόδων για Δημόσιο και Ταμεία. Η δεύτερη αφορά το γεγονός ότι η λογοκλοπή αυτού του τύπου γίνεται τζάμπα, άναρχα, διά της ερασιτεχνικής αναπαραγωγής, χωρίς να εισπράττουν σεντς τόσο οι δημιουργοί συγγραφείς, δημοσιογράφοι κ.λπ., όσο και οι εκδοτικές επιχειρήσεις.

Στις ΗΠΑ τα συγκεκριμένα ζητήματα δεν είναι παίξε γέλασε, καθώς κοινός παρονομαστής των πάντων είναι το νόμιμο δολάριο. Αν η υπόθεση φθάσει στις δικαστικές αίθουσες θα υπάρξουν συγκλονιστικές εξελίξεις, αφού οι ομοσπονδιακοί νόμοι περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων είναι αυστηρότατοι και μεταφράζονται σε εξαψήφιες «καμπάνες» προστίμων για κάθε κείμενο που αναπαράγεται χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών του, δηλαδή των συγγραφέων και των εκδοτών. Ετσι, η Open Ai μπορεί στο άψε-σβήσε να… κλείσει.

Το κείμενο του Σαρκίνα μπορεί να βασίστηκε σε φήμες που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ (από το ραδιόφωνο της Ουάσινγκτον ΝPR – National Public Radio), ωστόσο δείχνει τη διαπάλη που παρατηρείται στις ΗΠΑ όσον αφορά την εκμετάλλευση της πληροφορίας στο περιβάλλον των νέων τεχνολογιών. Οι φήμες δεν θέλουν τους ΝΥΤ έτοιμους μόνο για δικαστικό αγώνα, αφού επιπροσθέτως επιμένουν ότι έχουν δεχθεί πρόταση από την Open Ai. Τι αφορά αυτή; Μια οικονομική συμφωνία για τα κείμενά τους. «Να σας πληρώσουμε, κύριοι, ώστε να έχουμε πρόσβαση στα γραπτά σας, τα οποία κατόπιν θα χρησιμοποιούμε ως τροφή για το ChatGPT».

Μάλιστα, το ΝΡR ισχυρίζεται ότι οι νομικοί σύμβουλοι των δύο εταιρειών συζήτησαν το πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας επί εβδομάδες, αλλά δεν τα βρήκαν. Πάντως τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του διεθνούς φεστιβάλ δημιουργικότητας Lions, η Μέρεντιθ Κόπιτ Λέβιεν, διευθύνουσα σύμβουλος των ΝΥΤ, δήλωσε απερίφραστα: «Πρέπει να καθοριστεί δίκαιη αποζημίωση για το περιεχόμενο που χρησιμοποιεί ήδη το λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως και για το περιεχόμενο που θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση αυτών των μηχανών».

Συμπέρασμα; Οι ΝΥΤ κρατούν ψηλά τα λάβαρα του αμερικανικού καπιταλισμού και θέλουν λεφτά για την πραμάτεια τους. Λογικό και τίμιο.

Με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον της Open Ai για το υλικό των ΝΥΤ, μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις που θα οδηγήσουν στην εξής κατεύθυνση: να τροφοδοτηθούν αποκλειστικά με τα κείμενα των ΝΥΤ τόσο το ChatGPT όσο και η μηχανή αναζήτησης Bing που ανήκει στη Microsoft και κατ’ αυτόν τον τρόπο να αλλάξει άρδην ο τρόπος άντλησης πληροφοριών στο Ιντερνετ, πρωτίστως όμως η ουσία της αναζήτησης καθώς θα μονοπωλούνται οι απαντήσεις (σήμερα ο χρήστης της πλατφόρμας της Google ή και του Bing δεν εισπράττει πληροφορίες μίας και μόνης πηγής, αλλά παραπέμπεται σε πλήθος ιστοτόπων).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...