692
Αρχιτεκτονικό σχέδιο της υποδοχής του Νέου Μουσείου ΟΤΕ, στην Πατησίων | Copyright: Kokkinou – Kourkoulas, Architects & Associates

Νέο Μουσείο ΟΤΕ: Μια σημαντική προσθήκη στον Πολιτιστικό Χάρτη της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2024, 13:57
Αρχιτεκτονικό σχέδιο της υποδοχής του Νέου Μουσείου ΟΤΕ, στην Πατησίων
|Copyright: Kokkinou – Kourkoulas, Architects & Associates

Νέο Μουσείο ΟΤΕ: Μια σημαντική προσθήκη στον Πολιτιστικό Χάρτη της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2024, 13:57

Σε συνέχεια της διπλής γιορτής τον Μάιο για την  Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών καιγια τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.   ανακοινώθηκε το Νέο Μουσείο του ΟΤΕ, δια στόματος του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου. Ο Μιχάλης Τσαμάζ, ανακοίνωσε με υπερηφάνεια τη δημιουργία του Νέου Μουσείου στο κέντρο της Αθήνας. Μια πρωτοβουλία, που σηματοδοτεί την αφοσίωση του Ομίλου στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής και τεχνολογικής κληρονομιάς μας.

Το κτίριο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην Πατησίων

Το Νέο Μουσείο θα έχει έκταση άνω των 5.000 τετραγωνικών μέτρων και θα στεγαστεί σε τμήμα του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) και ειδικότερα στο ΥΜΑ, στην οδό Πατησίων 85. Θα προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι μέσα από την ιστορία, το παρόν και το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, παρέχοντας έναν χώρο μάθησης και εμπειριών. «Το Νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών. Ένα μουσείο καινοτομίας και εκμάθησης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η δημιουργία του Νέου Μουσείου θα υπηρετήσει τη διαφύλαξη αυτής της ιστορίας, καθώς και τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος και έναν κόσμο καλύτερο για όλους», δήλωσε ο Μιχάλης Τσαμάζ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ στην παρουσίαση του νέου Μουσείου

Η δημιουργία του Νέου Μουσείου αποτελεί μέρος της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ και της δέσμευσής του στην υποστήριξη του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας. Τα έργα εδώ πολλά. Ενδεικτικά αναφέρονται: Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών στη Νέα Κηφισιά, που λειτουργεί από το 1990 και αποτελεί έναν θησαυρό ιστορικών εκθεμάτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προσφέροντας δωρεάν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολεία και οικογένειες. Αλλά και η εγκατάσταση σύγχρονων δικτυακών υποδομών και η παροχή δωρεάν WiFi σε 25 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Και, βέβαια, το COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα και την ιστορία της με πάνω από 930 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος. Και πιο πρόσφατα, η πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS που αναβιώνει το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην ακμή της.

Η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ, σχολίασε: «Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Νέο Μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, ο founding partner του αρχιτεκτονικού γραφείου Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, Ανδρέας Κούρκουλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ και η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιμέα

Η αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου έχει ανατεθεί στο γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, ενώ η μουσειολογική μελέτη εκπονείται από την αρχιτέκτονα-μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη. Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, υποσχόμενες ένα μουσείο που θα συνδυάζει παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία για μια ολοκληρωμένη μουσειακή εμπειρία.

Το Νέο Μουσείο θα διαθέτει χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικές αίθουσες, χώρους ψυχαγωγίας, πολυχρηστικό ισόγειο χώρο, πωλητήριο, εστιατόριο και καφέ. Θα είναι προσβάσιμο σε όλους, είτε μέσω φυσικής είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας, προσφέροντας ένα διαδραστικό ταξίδι μάθησης γύρω από την τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες.

Το project management  του Νέου Μουσείου έχει αναλάβει η OTEestate, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με αρκετές ομάδες του Ομίλου και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες.

Με τη δημιουργία αυτού του νέου πολιτιστικού τοπόσημου, ο Όμιλος ΟΤΕ ενισχύει τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει την περιοχή της Πατησίων και προσφέρει ένα νέο κέντρο πολιτισμού και μάθησης στην καρδιά της Αθήνας. Οι νέες γενιές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εξέλιξη των τεχνολογιών της τηλεπικοινωνίας και να εμπνευστούν από την πλούσια ιστορία και την καινοτομία που χαρακτηρίζει τον Όμιλο ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...