424
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται το άστρο και ένθετες οι απευθείας εικόνες του εξωπλανήτη. | NASA/ESA/CSA, A Carter (UCSC), the ERS 1386 team, and A. Pagan (STScI).

Νέο επίτευγμα: Το James Webb φωτογράφισε απευθείας εξωπλανήτη

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 20:03
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται το άστρο και ένθετες οι απευθείας εικόνες του εξωπλανήτη.
|NASA/ESA/CSA, A Carter (UCSC), the ERS 1386 team, and A. Pagan (STScI).

Νέο επίτευγμα: Το James Webb φωτογράφισε απευθείας εξωπλανήτη

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 20:03

Από την πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργία του το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb δεν απέδειξε απλά τις εκπληκτικές του ικανότητες αλλά άρχισε με το καλημέρα να γράφει ιστορία στη διαστημική εξερεύνηση. Οι ανακαλύψεις από τις εικόνες και τα δεδομένα που καταγράφει από το Σύμπαν πραγματοποιούνται με ρυθμό… πολυβόλου και πολλές από αυτές δεν χαρακτηρίζονται απλά αλλά είναι ιστορικές.

Οπως ανακοίνωσε η NASA το James Webb κατέγραψε απευθείας εικόνες ενός εξωπλανήτη κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Οι αστρονόμοι έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη 5,125 πλανητών σε άλλα συστήματα μακριά από το δικό μας ηλιακό σύστημα ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων τόσων και αναμένεται η επιβεβαίωση της ύπαρξης τους για να μπουν και αυτοί στην επίσημη λίστα.

Το James Webb έστρεψε τα ισχυρά και προηγμένα του όργανα στον «HIP 65426 b» που βρίσκεται σε απόσταση 485 ετών φωτός από τη Γη. Πρόκειται για ένα αέριο γίγαντα δέκα φορές μεγαλύτερο από τον Δία και βρίσκεται σε απόσταση 100 φορές μεγαλύτερη από το μητρικό του άστρο σε σχέση με την απόσταση που έχει η Γη από τον Ήλιο.

Ο «HIP 65426 b» ανακαλύφθηκε στις 6 Ιουλίου 2017 από το Ινστιτούτο Μελέτης της Αστρονομίας Μαξ Πλανκ, χρησιμοποιώντας το όργανο Spectro-Polarimetric High-Contrast Exoplanet Research (SPHERE) που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο. Είναι ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε από το όργανο SPHERE του ESO.

Ο «HIP 65426 b» βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον για παρατηρήσεις περιβάλλον. Το μητρικό του άστρο βρίσκεται ακόμη σε νηπιακή ηλικία, είναι περίπου 14 εκατ. ετών, και σύμφωνα με τα συμβατικά μοντέλα θα έπρεπε να υπάρχει γύρω από το άστρο ο δίσκος κοσμικής ύλης που σχηματίζεται μετά τη γέννηση άστρων από τα υλικά και τις διεργασίες του οποίου σχηματίζονται οι πλανήτες.

Ομως αυτός ο δίσκος δεν υπάρχει ενώ δημιουργώντας πονοκεφάλους στους ειδικούς οι οποίοι θεωρούν ότι ο εξωπλανήτης του συστήματος που φωτογράφησε το James Webb ανήκει σε μια άγνωστη μέχρι σήμερα κατηγορία πλανητών την οποία μπορούν τώρα με το πανίσχυρο τηλεσκόπιο να ανακαλύψουν αλλά και να μάθουν τα μυστικά τους.

«Είναι μια στιγμή μετάβασης σε μια νέα εποχή όχι μόνο για το James Webb αλλά για την αστρονομία γενικότερα» αναφέρει ο Σάσα Χίνκλεϊ, αστρονόμος του Πανεπιστημίου Εξετερ στη Βρετανία εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που μελετά και αναλύει τις εικόνες και τα δεδομένα που κατέγραψε το James Webb από τον «HIP 65426 b». Σύμφωνα με τον Χίνκλεϊ τα δεδομένα αυτά θα επιτρέψουν να μάθουμε στοιχεία για την σύσταση αλλά και τις καιρικές συνθήκες στον «HIP 65426 b» και το ίδιο θα συμβαίνει και με τους υπόλοιπους εξωπλανήτες αυτής της νέας κατηγορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...