706
Σχηματική ανατομική αναπαράσταση του παγκρέατος, το οποίο διακρίνεται με κόκκινο χρώμα | Shuttestock

Νέο εμβόλιο mRNA θα μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο στο πάγκρεας

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 18:46
Σχηματική ανατομική αναπαράσταση του παγκρέατος, το οποίο διακρίνεται με κόκκινο χρώμα
|Shuttestock

Νέο εμβόλιο mRNA θα μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο στο πάγκρεας

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 18:46

Ενα θεραπευτικό εμβόλιο που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA και στόχος του είναι να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να σκοτώνει τα κύτταρα που προκαλούν τον καρκίνο στο πάγκρεας, κατάφεραν να παρασκευάσουν ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετζί.

Πρόκειται για τους γιατρούς-ιδιοκτήτες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας BioNTech, η οποία σε συνεργασία με τη Pfizer, δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό και το πρώτο εμβόλιο στην Ιστορία με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, το εμβόλιο θα παρασκευάζεται ξεχωριστά για τον κάθε ασθενή, δηλαδή θα είναι η πρώτη προσωποποιημένη θεραπεία. Ο μηχανισμός δράσης του ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα και να αντιμετωπίζει με επιτυχία τη νόσο.

Για να το επιτύχουν αυτό οι αρμόδιοι της BioNTech, συνεργάστηκαν με ειδικούς από τη Νέα Υόρκη. Τα αποτελέσματα από τη κλινική δοκιμή φάσης 1, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), που έγινε στο Σικάγο.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, από τη μελέτη προέκυψε ότι οι μισοί από τους ασθενείς που έλαβαν το προσωπικό τους εμβόλιο με στόχο την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου μετά το χειρουργείο, παρέμεναν απαλλαγμένοι από τη νόσο 18 μήνες αργότερα.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να προαναγγείλουν μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση και άλλων, δύσκολων στη διαχείριση, τύπων καρκίνου.

Ο επόμενος τύπος καρκίνου πάνω στον οποίο ήδη γίνονται κλινικές δοκιμές για το θεραπευτικό εμβόλιο, είναι αυτός του εντέρου.

Οι περισσότεροι κακοήθεις όγκοι εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα, διότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν τους αναγνωρίζει, ώστε να τους επιτεθεί. Τα θεραπευτικά εμβόλια mRNΑ, όμως, εκπαιδεύουν το σύστημα άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε να τα αναγνωρίζει και να τους επιτίθεται.

Στην πραγματικότητα το νέο εμβόλιο μπορεί και ανιχνεύει τις μεταλλαγμένες πρωτεΐνες που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα στην επιφάνειά τους και τα εμβόλια είναι κατασκευασμένα με κώδικα mRNA, ο οποίος δίνει εντολή στον οργανισμό να δημιουργήσει πρωτεΐνες πανομοιότυπες με αυτές που βρίσκονται στην επιφάνεια των όγκων και να αποκτήσει ανοσολογική ανταπόκριση για να μπορέσει να επιτεθεί με τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού.

 

Η Οζλέμ Τουρετζί και ο Ουγκούρ Σαχίν λαμβάνουν τις τιμητικές τους διακρίσεις από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, για την ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορονοϊό / Raimond Spekking via Wikimedia Commons

«Είναι συναρπαστικό να βλέπεις ένα εξατομικευμένο εμβόλιο να στρατολογεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την αντιμετώπιση του καρκίνου», είπε ο δρ Βινόντ Μπαλαχαντράν, από το αντικαρκινικό Ινστιτούτο MSK της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος της μελέτης.

Πώς ακριβώς, όμως, λειτουργούν αυτού του τύπου οι θεραπείες; «Είναι μια ένεση είτε με mRNA, είτε με έναν ιό, δεν έχει σημασία, που αναγκάζει το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον παράγοντα που προξενεί την ασθένεια. Αυτός μπορεί να είναι ο κορονοϊός, μπορεί να είναι και ένα καρκινικό κύτταρο. Στην περίπτωση του καρκίνου, το εμβόλιο δεν είναι προληπτικό. Στην ουσία όταν έχει γίνει ήδη η διάγνωση, η ιδέα είναι να δίνεται ένα φάρμακο που το λέμε εμβόλιο, γιατί βοηθάει τον οργανισμό μας να παράγει αντισώματα και να αντιμετωπίσει ο ίδιος τον καρκίνο», εξηγεί ο Αναστάσης Περράκης, διευθυντής Ερευνών στο Ολλανδικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν μιλάμε για ένα εμβόλιο προληπτικό αλλά θεραπευτικό. Πρόκειται για πολύ εξειδικευμένα εμβόλια που αφορούν σε πολύ συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, όπως εξηγεί ο καθηγητής και διευκρινίζει ότι ποτέ δεν θα υπάρξει ένα εμβόλιο για τον καρκίνο γενικά, «εκτός αν υπάρξει κάποια τεράστια έκπληξη που δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα πρόκυπτε».

«Κάθε μορφή καρκίνου θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά έως και εξατομικευμένα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότερα από 10 εμβόλια για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών τα οποία βρίσκονται σε φάση δοκιμής σε ανθρώπους με ικανοποιητικά για την ώρα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, υπάρχουν 1.300 διαφορετικά αντισώματα για μορφές καρκίνου. Δηλαδή στην έρευνα για τα αντισώματα, που έχει ήδη δώσει θεραπείες για κάποιες μορφές καρκίνου, έχουμε 1.300 κλινικές δοκιμές που είναι για φάρμακα, τα οποία τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, τουλάχιστον τα 150 από αυτά, θα βγουν στην αγορά» συμπλήρωσε.

«Μακάρι και ελπίζω να βγουν και τα 10 εμβόλια mRNA. Εάν περάσουν τις κλινικές δοκιμές οι οποίες χρειάζονται χρόνια, θα αρχίσουν να φαίνονται στην αγορά. Ισως δούμε τα πρώτα εμβόλια μετά από περίπου τρία χρόνια, αλλά πολύ λίγα και για πολύ συγκεκριμένες μορφές μεταστατικού καρκίνου», καταλήγει ο κ. Περράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...