357
Προσομοίωση: Βροχή μετεωριτών πάνω από τη Γη | Shuttestock

Νέα εκδοχή: Πτώσεις μετεωριτών δημιούργησαν τις ηπείρους στη Γη

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 22:38
Προσομοίωση: Βροχή μετεωριτών πάνω από τη Γη
|Shuttestock

Νέα εκδοχή: Πτώσεις μετεωριτών δημιούργησαν τις ηπείρους στη Γη

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 22:38

Μία σειρά από μαζικά χτυπήματα μετεωριτών στη Γη, ήταν υπεύθυνα για τον σχηματισμό των ηπείρων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυτό συνέβη πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, εκτιμούν επιστήμονες, οι οποίοι βρήκαν στο υπέδαφος της Αυστραλίας νέες ενδείξεις για τη θεωρία σχηματισμού των ηπείρων.

Οπως υπογραμμίζουν οι Times του Λονδίνου, οι ήπειροι μετά τη δημιουργία τους συγκρατούνται από αρχαίες γεωλογικές δομές, οι οποίες δημιουργήθηκαν όταν τεράστια κομμάτια διαστημικού βράχου όργωναν τον πλανήτη μας.

Ο μεγαλύτερος από αυτούς τους μετεωρίτες ήταν πιθανό να έχει διάμετρο πάνω από 100 χιλιόμετρα, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

«Η ιδέα ότι οι ήπειροι δημιουργήθηκαν αρχικά στις περιοχές όπου έγινε η πρόσκρουση γιγάντιων μετεωριτών, έχει διατυπωθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά έως τώρα δεν υπήρχαν βάσιμες ενδείξεις που να την υποστηρίζουν», αναφέρουν ερευνητές από την Αυστραλία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, που συμμετείχαν στη μελέτη.

Ο δρ Τιμ Τζόνσον από τη Σχολή Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Curtin, εξηγεί ότι «εξετάζοντας μικροσκοπικούς κρυστάλλους του ορυκτού ζιρκονίου από την περιοχή Πιλμπάρα Κρέιτον στη δυτική Αυστραλία, όπου έχει βρεθεί το καλύτερο διατηρημένο απομεινάρι του αρχαίου φλοιού της Γης, εντοπίσαμε ενδείξεις γι’ αυτές τις γιγάντιες προσκρούσεις μετεωριτών. Η μελέτη της σύνθεσης των ισοτόπων οξυγόνου σε αυτούς τους κρυστάλλους ζιρκονίου, αποκάλυψε τη διαδικασία “από πάνω προς τα κάτω”, που ξεκίνησε με την τήξη των πετρωμάτων κοντά στην επιφάνεια και συνεχίστηκε βαθύτερα, ενώ παράλληλα συνάδει με τις γεωλογικές επιπτώσεις από τις πτώσεις των γιγάντιων μετεωριτών».

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η νέα μελέτη παρέχει τα πρώτα βάσιμα στοιχεία ότι οι διαδικασίες που τελικά διαμόρφωσαν τις ηπείρους, ξεκίνησαν με τις προσκρούσεις των γιγάντιων μετεωριτών, παρόμοιων με εκείνους που ευθύνονταν για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, οι οποίες όμως συνέβησαν δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα.

Η κατανόηση του σχηματισμού και της συνεχιζόμενης εξέλιξης των ηπείρων θεωρείται σημαντική, με δεδομένο ότι αυτές φιλοξενούν τη μεγάλη πλειονότητα της βιομάζας της Γης, όλους τους ανθρώπους και σχεδόν όλα τα σημαντικά ορυκτά του πλανήτη.

«Μεταξύ άλλων οι ήπειροι φιλοξενούν κρίσιμα μέταλλα όπως το λίθιο, τον ψευδάργυρο και το νικέλιο, τα οποία είναι ζωτικά για τις νέες πράσινες τεχνολογίες, που είναι αναγκαίες προκειμένου να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις μας για να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή», επεσήμανε ο Τζόνσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News