Νέα διεθνής τάση: Κήποι λαχανικών μέσα σε άδεια γραφεία
Νέα διεθνής τάση: Κήποι λαχανικών μέσα σε άδεια γραφεία
Από την κατασκευή του το 1967, ο Πύργος Κάλγκαρι, ένα κτίριο ύψους 190 μέτρων από σκυρόδεμα και χάλυβα στο Κάλγκαρι της πολιτείας Αλμπέρτα του Καναδά, φιλοξενεί ένα κατάστρωμα παρατήρησης, εστιατόρια με πανοραμική θέα και καταστήματα με σουβενίρ. Από πέρυσι, όμως, έγινε και τόπος φιλοξενίας μιας πλήρως λειτουργικής φάρμας εσωτερικού χώρου.
Σε μια έκταση έξι τετραγωνικών χιλιομέτρων, το αγρόκτημα παράγει δεκάδες καλλιέργειες, όπως φράουλες, λάχανα και αγγούρια, ενώ έχει γίνει σύμβολο της ολοένα αυξανόμενης τάσης αναζήτησης τροφίμων που καλλιεργούνται στην πόλη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC. Και δεν είναι το μόνο.
Από την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη έως το Ντουμπάι, κάθετες εσωτερικές φάρμες –όπου οι καλλιέργειες μπορούν να αναπτυχθούν σε ελεγχόμενα από το κλίμα περιβάλλοντα με τεχνικές υδροπονίας, υδροπονίας ή αεροπονίας– έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλον τον κόσμο.
Οι καλλιέργειες εσωτερικών χώρων γνώριζαν άνοδο για χρόνια, αλλά έγιναν σχεδόν απαραίτητες στη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων υπογράμμισαν την ανάγκη για τοπικές λύσεις. Το 2021 καταγράφηκαν παγκοσμίως συμφωνίες κάθετης γεωργίας ύψους 5,75 δισ. ευρώ. Με το άνοιγμα της οικονομίας ορισμένες από αυτές φαλίρισαν και άλλες αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες. Κάποιοι άρχισαν να μιλούν ακόμα και για «φούσκα».
Αλλά μια νέα, μεταπανδημική τάση μπορεί να δώσει νέα ώθηση στον κλάδο. Σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία οι ιδιοκτήτες αγωνίζονται να καλύψουν χώρους κενών γραφείων, καθώς οι εταιρείες αγκαλιάζουν πλέον την απομακρυσμένη και υβριδική εργασία. Στις ΗΠΑ το ποσοστό κενών θέσεων γραφείου είναι πάνω από 20%.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για το ενδιαφέρον για αστικά αγροκτήματα. Αν και οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό μετά την Covid-19, άλλα παγκόσμια σοκ, όπως η κλιματική αλλαγή, η γεωπολιτική αναταραχή και οι απεργίες των αγροτών, σημαίνουν ότι συνεχίζουν να είναι ευάλωτες – οδηγώντας περισσότερες πόλεις στην αναζήτηση τοπικών επιλογών παραγωγής τροφίμων.
Οι μετατροπές γραφείων σε εσωτερικά αγροκτήματα φθάνουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Εργαζόμενοι επιχειρούν να μετατρέψουν έναν από τους 32 ορόφους του ιστορικού κτιρίου Νιλς Εσπερσον στο Χιούστον του Τέξας σε μια φάρμα εσωτερικού χώρου.
Τον Σεπτέμβριο του 2024 η αμερικανική νεοφυής επιχείρηση εσωτερικών καλλιεργειών 80 Acres, που άνοιξε το πρώτο της εσωτερικό αγρόκτημα μέσα σε ένα κενό κτίριο στο Χάμιλτον του Οχάιο, ανέπτυξε μια εγκατάσταση 18.600 τ.μ. μέσα σε ένα πρώην εμπορικό κτίριο στην πόλη Φλωρεντία της Πολιτείας του Κεντάκι. Η μετατροπή χώρων γραφείων σε κατακόρυφες φάρμες είναι συχνά –παραδόξως– ευκολότερη από τη μετατροπή τους σε κατοικίες.
Η ανοιχτή φύση των περισσότερων σύγχρονων γραφείων ή αποθηκών είναι πιο επιδεκτική σε μετατροπές για χρήσεις τους ως εσωτερικά αγροκτήματα. Ωστόσο οι ανακαινίσεις ώστε ένας τέτοιος χώρος να χωρέσει τον κατάλληλο εξοπλισμό, καθώς και τα κατάλληλα ηλεκτρικά συστήματα, συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, είναι αρκετά δύσκολη.
Το project του Πύργου Κάλγκαρι αποτελεί πρότυπο για μια τέτοιου είδους μετατροπή. Η εταιρεία Agriplay, που το ανέπτυξε, χρησιμοποιεί τεχνολογία σιλό, κατασκευασμένου από ράφια πλάτους 1 επί 2,5 μέτρα, με ύψος έως και 3 μέτρα – που μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε οποιονδήποτε χώρο με αερισμό. Τα αρθρωτά αυτά ράφια μπορούν, μάλιστα, να αφαιρεθούν εύκολα αν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί μελλοντική μετατροπή του χώρου για διαφορετικές χρήσεις.
Χάρη στο τεχνητό φως και τις ελεγχόμενες θερμοκρασίες, τα γραφεία αποδεικνύονται εντυπωσιακά θετικά περιβάλλοντα για γεωργία εσωτερικών χώρων, ωθώντας ορισμένες εταιρείες να μετατρέψουν μέρος των εγκαταστάσεων τους σε μικρές φάρμες. Από το 2022, η νεοφυής Greenspace της Αυστραλίας μετατρέπει «νεκρές ζώνες» κτιρίων –όπως ο χώρος μεταξύ των ανελκυστήρων και των αιθουσών συνεδριάσεων– σε υδροπονικούς θύλακες ύψους δύο μέτρων για καλλιέργεια φυτών.
Εκτός του ότι είναι προσαρμόσιμα σε εσωτερικές λειτουργίες αγροκτημάτων, τα άδεια κτίρια γραφείων προσφέρουν το πλεονέκτημα της εγγύτητας με τους τελικούς καταναλωτές. Μια πρώην αποθήκη χαρτιού στο Αρλινγκτον της Βιρτζίνια, η Area 2 Farms, καλλιεργεί πάνω από 180 βιολογικές ποικιλίες μαρουλιού, χόρτα, λαχανικά, βότανα και μικροχλωρίδα. Εξυπηρετώντας καταναλωτές σε ακτίνα 15 χλμ., η εταιρεία μείωσε τα κόστη μεταφοράς της.
Συνολικά, οι κάθετες φάρμες έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τις κανονικές σε διάφορες περιβαλλοντικές μετρήσεις βιωσιμότητας, όπως η χρήση νερού. Τα περισσότερα εσωτερικά αγροκτήματα αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ένα μικροσκοπικό κλάσμα του νερού που χρησιμοποιούν τα αντίστοιχα εξωτερικά, ενώ έχουν και μεγαλύτερες αποδόσεις ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο γης από τα παραδοσιακά αγροκτήματα.
Η χρήση ενέργειας, ωστόσο, είναι η μοναδική «αχίλλειος πτέρνα» του κλάδου. Οι κάθετες φάρμες χρειάζονται πολύ ηλεκτρισμό για να λειτουργούν συστήματα φωτισμού και αερισμού, έξυπνους αισθητήρες και αυτοματοποιημένες τεχνολογίες συγκομιδής. Αλλά αν το ρεύμα που χρησιμοποιούν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, θα ξεπεράσουν τις κανονικές φάρμες και σε αυτή τη μέτρηση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Νέα διεθνής τάση: Κήποι λαχανικών μέσα σε άδεια γραφεία
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.