982
Ακόμη και μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του «Μαλιανού», ελάχιστα ήταν γνωστά για το άτομό του – ούτε καν η φυσιογνωμία του | CreativeProtagon

Ναρκεμπόριο: Αυτός είναι ο Μαροκινός «Εσκομπάρ της Σαχάρας»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2024, 12:20
Ακόμη και μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του «Μαλιανού», ελάχιστα ήταν γνωστά για το άτομό του – ούτε καν η φυσιογνωμία του
|CreativeProtagon

Ναρκεμπόριο: Αυτός είναι ο Μαροκινός «Εσκομπάρ της Σαχάρας»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2024, 12:20

Στις εφημερίδες του Μαρόκου αναφέρεται σχεδόν πάντα ως «ο Μαλιανός», λόγω της καταγωγής του και από το Μάλι. Για έναν μεγαλέμπορο ναρκωτικών, καταζητούμενο ακόμη και από την Ιντερπόλ, το να έχει παρατσούκλι δεν είναι καθόλου περίεργο. Αλλά ο συγκεκριμένος έχει περισσότερα από ένα, ενώ το πιο επιβλητικό είναι «Εσκομπάρ της Σαχάρας».

Και είναι αλήθεια, όπως σημειώνει ο Βιντσέντσο Τζαρντίνα της Repubblica, το γεγονός ότι ο Ελ Χατζ Αχμέντ μπεν Ιμπραχίμ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, κατέληξε να συγκρίνεται με τον κολομβιανό βαρόνο της κοκαΐνης, οφείλεται καταρχάς στα εγκληματικά επιτεύγματά του. Τα οποία, ωστόσο, κατάφερε πολύ πριν τον εγκλεισμό του σε φυλακή της Καζαμπλάνκα, όπου κρατείται από το 2019, και πολύ πριν αρχίσει να αποκαλύπτει ονοματεπώνυμα συνεργών και συνεργατών, συμβάλλοντας έτσι στη σύλληψη δύο εκ των πιο σημαντικών επιχειρηματιών του Μαρόκου και κάνοντας την κυβέρνηση της χώρας να τρέμει.

Χαρακτηρίζοντάς τον «πρωταγωνιστή αστυνομικού μυθιστορήματος», ο ιταλός δημοσιογράφος γράφει πως η πλοκή του εκτυλίχθηκε μεταξύ Μαυριτανίας, Νίγηρα, Μαρόκου και Λιβύης, ενώ στον πυρήνα της βρισκόταν το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών και ένα περίπλοκο κύκλωμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που επέτρεψε στον Αφρικανό Εσκομπάρ να συγκεντρώσει έναν θησαυρό, τον οποίο στη συνέχεια επένδυσε σε πολυτελή διαμερίσματα από τη Ρωσία έως τη Βραζιλία, σε μεγάλα κτήματα και σε πολλές φιάλες Dom Perignon. Ηταν επίσης περήφανος κάτοχος μιας συλλογής από Porsche, ενώ κατείχε και ένα νησάκι ανοιχτά των ακτών της Γουινέας.

Σε αποκαλύψεις στον Τύπο όσον αφορά την εγκληματική δράση του προέβη πρώτη η Νινά Κοζλοφσκί, δημοσιογράφος του γαλλικού περιοδικού Jeune Afrique. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη σύλληψη και τη φυλάκισή του, παρότι ήταν γνωστό πως επρόκειτο για κάποιο πολύ σημαντικό πρόσωπο, στη πραγματικότητα ελάχιστα ήταν γνωστά για το άτομό του – ούτε καν η φυσιογνωμία του.

«Αρχισα να ερευνώ και ανακάλυψα πολλά για αυτόν και τις επιχειρήσεις του» είπε η δημοσιογράφος στη Repubblica. «Κατάφερα επίσης να βρω μια φωτογραφία του, τη μοναδική, αλλά ήταν πολύ χαμηλής ποιότητας για να τη δημοσιεύσω και έτσι τη μετατρέψαμε σε σχέδιο».

Οταν άρχισε τις έρευνές της, η Κοζλοφσκί δεν γνώριζε καν την ηλικία του. Πλέον, όμως, είναι γνωστό ότι γεννήθηκε το 1976 στην πόλη Κιντάλ του Μάλι, «ένα προπύργιο των Τουαρέγκ όπου το κράτος δεν φτάνει και όπου διασταυρώνονται κοινότητες και διάλεκτοι, έμποροι ναρκωτικών και ένοπλοι αντάρτες» συνοψίζει ο δημοσιογράφος. Από εκεί κατάγεται ο βοσκός πατέρας του, ενώ η μητέρα του είναι Μαροκινή.

Ο μελλοντικός βαρόνος ναρκωτικών άρχισε να βγάζει τα προς το ζην ως βοσκός, οδηγώντας κοπάδια καμηλών μεταξύ οάσεων. Καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία του υπήρξε η συνάντησή του με έναν γάλλο επιχειρηματία, ο οποίος έτρεχε στο περίφημο Ράλι Ντακάρ, έως ότου υπέστη βλάβη το όχημά του. Ο νεαρός καμιλιέρης προθυμοποιήθηκε να τον συνδράμει, λαμβάνοντας τελικά ως αντάλλαγμα ένα αυτοκίνητο. Ωστόσο, ο νεαρός Μπεν Ιμπραχίμ έσπευσε να το πουλήσει, επιστρέφοντας μέρος των χρημάτων που κέρδισε στον γάλλο φίλο του και κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του.

Στη συνέχεια, χάρη σε αυτή την τυχαία γνωριμία, άρχισε να αγοράζει αυτοκίνητα από την Ευρώπη και να τα πουλάει στην Αφρική, δραστηριότητα μέσω της οποίας απέκτησε γνώσεις και δεξιότητες που επρόκειτο να του φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στο μέλλον, κατά την ενασχόλησή του με το εμπόριο ναρκωτικών.

Με τα χρόνια η επιχείρηση άρχισε να επεκτείνεται και τα ταμεία να γεμίζουν, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι σωστές συμμαχίες, όπως ο γάμος του με την κόρη ενός βολιβιανού στρατηγού, ο οποίος τον έπεισε να στραφεί και πέρα από τον Ατλαντικό, προς νέες αγορές αλλά και νέα αγαθά.

Στο Μαρόκο ο Μπεν Ιμπραχίμ κατέληξε να έχει επαφές με μερικούς από τους κύριους και πιο επιφανείς επιχειρηματίες της χώρας, περιλαμβανομένων του Σαΐντ Νασίρι, προέδρου της Ουιντάντ Καζαμπλάνκα, της πιο επιτυχημένης ποδοσφαιρικής ομάδας στη χώρα, και του Αμπντένι Μπιοουί, ενός από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου των κατασκευών και των ακινήτων. Μέλη του κόμματος Αυθεντικότητα και Νεωτερικότητα (Pam), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αμφότεροι οι επιχειρηματίες κατέληξαν στη φυλακή έπειτα από αποκαλύψεις του Μπεν Ιμπραχίμ.

Ο «Εσκομπάρ της Σαχάρας» κατηγορεί τους δυο μεγαλοεπιχειρηματίες και πολιτικούς παράγοντες ότι από το 2010 ήταν μέλη ενός δικτύου διακίνησης ναρκωτικών το οποίο κάθε χρόνο εξήγαγε από το Μαρόκο τεράστιες ποσότητες ρητίνης κάνναβης. Οι άκρως επικερδείς δραστηριότητες του εν λόγω δικτύου διακόπηκαν προσωρινά το 2015, όταν ο «Μαλιανός» συνελήφθη στη Μαυριτανία για κατοχή σημαντικής ποσότητας κοκαΐνης και καταδικάστηκε σε κάθειρξη τεσσάρων ετών.

Από τότε τα θεμέλια της συνεργασίας του μεγαλεμπόρου ναρκωτικών με τους επιφανείς μαροκινούς επιχειρηματίες άρχισαν να τρίζουν, με τους δεύτερους να αποπειρώνται ακόμη και να οικειοποιηθούν ακίνητά του (σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος στις Αρχές), μεταξύ των οποίων πολλά διαμερίσματα αλλά και μια βίλα στην πιο ακριβή και απρόσιτη περιοχή της Καζαμπλάνκα. Το 2019 επήλθε η οριστική ρήξη, λόγω της σύλληψης του βαρόνου των ναρκωτικών, αυτή τη φορά στο αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα.

Οι αρχές του Μαρόκου κατάφεραν τελικά να τον παγιδεύσουν χάρη σε 40 τόνους κάνναβης που εντοπίστηκαν σε φορτηγά των οποίων οι άδειες κυκλοφορίας οδηγούσαν απευθείας σε εκείνον. Οι μαροκινοί δικαστές τον καταδίκασαν σε δεκαετή κάθειρξη. Εικάζεται πως τότε αποφάσισε να αρχίσει να μιλάει για τους πρώην στενούς συνεργάτες του.

Για τη διεξαγωγή των σχετικών ερευνών απαιτήθηκε πολύς χρόνος, αλλά τελικά ευοδώθηκαν, με τους δυο επιχειρηματίες να συλλαμβάνονται, τελικά, τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ σήμερα εξακολουθούν να κρατούνται, παρότι αμφότεροι δηλώνουν αθώοι.

Η δημοσιογράφος που πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις για τη δράση του Μπεν Ιμπραχίμ είναι πεπεισμένη πως αυτή είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου» και ότι σύντομα θα ακολουθήσουν νέες συλλήψεις, χάρη σε μια σειρά ερευνών για διαφθορά, που κυριαρχούν εδώ και μήνες στον εγχώριο Τύπο.

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Le 360, που φέρεται να πρόσκειται στο παλάτι, στην υπόθεση εμπλέκονται τα ονόματα 20 μελών του Κοινοβουλίου, ενώ έξι άτομα, ανάμεσά τους και οι δυο επιφανείς επιχειρηματίες, συνελήφθησαν την περασμένη χρονιά. Ενισχυμένη από το σκάνδαλο, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για καλπάζουσα διαφθορά και ζητά να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση. Για να κατευναστούν τα πνεύματα χρειάστηκε να επέμβει ακόμη και ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ’, διατάσσοντας την «ηθικοποίηση» της πολιτικής μέσω της έγκρισης ενός κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...