Τρομακτικά flashbacks πυροδοτούν οι εικόνες που καταφτάνουν από την Κίνα με τις ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες αναμονής στα νοσοκομεία. Οι μνήμες της εποχής Covid αναβιώνουν, όπως και οι φήμες και οι θεωρίες που θέλουν να συμβαίνει κάτι …ύποπτο εκεί. Οι επιστήμονες όμως, ανά τον κόσμο εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς τα δεδομένα μαρτυρούν πως η νόσος «Χ», που δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μία επόμενη πανδημία, παραμένει (προς το παρόν) σενάριο.
Αντιθέτως, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV), που ευθύνεται μαζί με τη γρίπη για τη συρροή κρουσμάτων στην Κίνα, δεν αποτελεί νέα πρόκληση. Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο Protagon ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, «ο ιός αυτός είναι γνωστός. Κυκλοφορεί και στον υπόλοιπο κόσμο, προκαλώντας εξάρσεις», συνεπακόλουθα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Αναλυτικότερα πρόκειται για μια αναπνευστική νόσο που προκαλεί συμπτώματα που ομοιάζουν με γρίπη ή κρυολόγημα αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία, ιδίως τους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Επιπλέον και όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Guardian o συγκεκριμένος ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2001, όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία. Έκτοτε καταγράφονται κρούσματά κυρίως όταν η θερμοκρασία πέφτει και ο καιρός ψυχραίνει.
Γιατί ο HMPV μονοπωλεί την επικαιρότητα;
Εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στη βόρεια Κίνα, ιδίως στα παιδιά, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρουν οι τοπικές Αρχές. Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της χώρας έχει προειδοποιήσει τον πληθυσμό για την ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας, διαψεύδοντας παράλληλα ισχυρισμούς που θέλουν την Κίνα να αποτελεί το εφαλτήριο μιας νέας πανδημίας.
«Οι αναπνευστικές λοιμώξεις τείνουν να κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, επιχειρώντας να βάλει τέλος στο κύμα φόβου που αυξάνεται εντός αλλά κυρίως εκτός συνόρων. Και πρόσθεσε ότι «τα κρούσματα φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρά και να εξαπλώνονται σε μικρότερη κλίμακα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος».
Η Δρ Ζακλίν Στίβενς, με εξειδίκευση σε θέματα δημόσιας υγείας του πανεπιστήμιου Flinders της Αυστραλίας, στέκεται σε μία ακόμη σημαντική παράμετρο. «Όλοι είναι υπερ- επιφυλακτικοί, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ακόμη και η ονομασία του συγκεκριμένου ιού, ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός, ακούγεται κάπως τρομακτική», λέει στον Guardian.
Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση από HMPV;
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης ενώ ο HMPV δεν επιτηρείται, διευκρινίζει στον Guardian η Δρ.Στίβενς. «Οι ασθενείς, όπως συμβαίνει συνήθως με τους αναπνευστικούς ιούς, ταλαιπωρούνται για λίγες ημέρες και έπειτα ανακάμπτουν και νιώθουν καλυτέρα».
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι ανοσοκατασταλμένοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, καθώς μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές όπως βρογχίτιδα και πνευμονία. «Γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι υπάρχει ο συγκεκριμένος ιός», σημειώνει στον Guardian ο καθηγητής Πολ Γκρίφιν, διευθυντής τους Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Mater Health Services στο Μπρίσμπεϊν.
Και συμπληρώνει: «Η πρόκληση είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα εκτός από το να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή ειδική θεραπεία».
Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Ο HMPV δεν είναι σαν τον SARS-CoV-2, δεδομένου ότι κυκλοφορεί εδώ και τουλάχιστον δυόμιση δεκαετίες και συνεπώς υπάρχει ένα επίπεδο ανοσίας στον παγκόσμιο πληθυσμό από προηγούμενες μολύνσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Αν και δεν ανησυχούμε για μία επόμενη πανδημία, η αύξηση των κρουσμάτων και ο αντίκτυπος που προκαλεί είναι σημαντικός», τονίζει ο Δρ. Γκρίφιν Και με αφορμή όσα έχουμε διδαχθεί από τον SARS-CoV-2 εξηγεί πως είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα ώστε να μπει φρένο στο ντόμινο μεταδόσεων.
Αρα, τι κάνουμε;
«Στα χρόνια της πανδημίας ήμασταν καλοί στις προφυλάξεις. Τώρα κάνουμε λιγότερα και βλέπουμε μια ανάκαμψη», παρατηρεί ο ίδιος. «Σίγουρα δεν προτείνω να επιστρέψουμε στην εποχή των σκληρών περιορισμών», προσθέτει αλλά ιδίως οι πιο ευάλωτοι οφείλουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής τις περιόδους όπου καταγράφεται έξαρση των ιώσεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News