469
| Shutterstock

Mpox: Πόσο μας αφορά η νέα έξαρση – τι πρέπει να ξέρουμε για τον εμβολιασμό

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2024, 13:21
|Shutterstock

Mpox: Πόσο μας αφορά η νέα έξαρση – τι πρέπει να ξέρουμε για τον εμβολιασμό

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2024, 13:21

Ανησυχία προκαλεί το διεθνές «καμπανάκι» που σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τη νόσο Mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων), η οποία έχει προκαλέσει νέα επιδημία στην Αφρική.

Ο ΠΟΥ κήρυξε ύψιστο επίπεδο συναγερμού για τη νόσο καθώς τα κρούσματα αυξάνονται τόσο στο Κονγκό – όπου η Mpox είναι παρούσα εδώ και πάνω από μια δεκαετία – όσο και σε άλλες αφρικανικές χώρες και θεωρείται πλέον ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου στην αφρικανική ήπειρο αλλά και εκτός αυτής. Δυνητικά, δηλαδή, μπορεί να προκύψει μια πανδημία Mpox επηρεάζοντας πολλές χώρες του κόσμου. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί το 2022 με αφετηρία και πάλι την Αφρική και είχε λήξει τον Μάιο του 2023.

Η νέα επιδημία στην Αφρική σχετίζεται με ένα νέο στέλεχος του ιού της πρώην ευλογιάς των πιθήκων. Το νέο στέλεχος μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν αναφερθεί στο Κονγκό περισσότερα από 15.600 κρούσματα και 537 θάνατοι.

Πόσο εύκολη είναι η παγκόσμια εξάπλωση

Το νέο στέλεχος φαίνεται ότι έχει αρκετά μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα, όπως εκτίμησε το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στο ERTnews ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει το καμπανάκι του κινδύνου ώστε να μην γίνει μια νέα πανδημία από αυτό το νέο στέλεχος της νόσου. Είπε ακόμη ότι ο ίδιος θεωρεί δύσκολο η συγκεκριμένη μορφή να ξεφύγει με κάποιον τρόπο, γιατί τα εξανθήματα είναι εμφανή και η νόσος μεταδίδεται όταν κάποιος έχει τα εξανθήματα.

«Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος για να προκαλέσει μια πανδημία και στον υπόλοιπο κόσμο θα είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής υψηλού κινδύνου», πρόσθεσε ο κ.Μαγιορκίνης.

Εμβολιασμός

Με αφορμή την προειδοποίηση του ΠΟΥ ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπενθυμίζουν τη διαδικασία εμβολιασμού έναντι της Mpox. Το εμβόλιο είναι διαθέσιμο στη χώρα μας.

Για ποιους συστήνεται το εμβόλιο;

Το εμβόλιο συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό Mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

– Aνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τους τελευταίους 3 μήνες.

– Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).

– Aτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.

– Aτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι όταν προσέρχονται για εμβολιασμό έναντι του mpox.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...