Ο Ετζι, που σκοτώθηκε από βέλος καθώς διένυε την τέταρτη δεκαετία της ζωής του βρέθηκε παγωμένος στον ορεινό όγκο που εκτείνεται μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας το 1991. Πριν λίγες ημέρες οι επιστήμονες που μελετούσαν το μουμιοποιημένο εδώ και πέντε χιλιετίες σώμα του, ανακοίνωσαν πως στο στομάχι του εντοπίστηκε το Helicobacter pylori (Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού) που μεταξύ άλλων ευθύνεται για το στομαχικό έλκος και το οποίο παραλλάσει αναλόγως των περιοχών του κόσμου όπου συναντάται.
Σύμφωνα με τη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο αμερικανικό περιοδικό Science και αναδημοσιεύεται μερικώς από τον Guardian, «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μια παραλλαγή του βακτηριδίου αυτού που βρέθηκε στα έντερα της μούμιας μοιάζει με το βακτηρίδιο που εντοπίστηκε σε άτομα ασιατικής προέλευσης. Και αυτό σε αντίθεση με τις παρατηρήσεις πως οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι “φιλοξενούν” στο πεπτικό τους σύστημα μια παραλλαγή του βακτηριδίου που εντοπίζεται σε Αφρικανούς».
Αν πάρουμε ως δεδομένο πως το στομάχι του Ετζι αποτελούσε τυπικό παράδειγμα ενός Ευρωπαίου της 3ης π.Χ. χιλιετίας, η ανάλυση αποδεικνύει ότι η αφρικανική μετανάστευση δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί ώστε το αφρικανικό ελικοβακτηρίδιο να αναμιχθεί με την ασιατική παραλλαγή του.
«Αυτό το γονιδίωμα μας δίνει μια πρώτης τάξεως πληροφορία» επισημαίνει ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βέντα (Νότια Αφρική), Γιοσάν Μούντλι. «Τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα μεταναστευτικά κύματα που εισήγαγαν το αφρικανικό Helicobacter pylori στην Ευρώπη δεν είχαν εμφανιστεί ακόμα την εποχή που ζούσε ο “χιονάνθρωπος” Ετζι, είναι δηλαδή μεταγενέστερα του 3.000 π.Χ.».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη κουβαλούν στον οργανισμό τους το βακτηρίδιο αυτό, που εκτός από το έλκος ευθύνεται και για ένα μεγάλο εύρος λοιπών γαστρεντερικών διαταραχών. Και είναι ενδημικό κυρίως μεταξύ παιδιών που παίζουν σε χώματα και μέρη γεμάτα ρύπους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News