744
Μωσαϊκό που απεικονίζει τον Ναπολέοντα να εξέρχεται από τον τάφο του, στο Μέγαρο των Απομάχων, στο Παρίσι | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Μήπως τον Ναπολέοντα τον σκότωσε η… κολόνια του;

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2021, 20:40
Μωσαϊκό που απεικονίζει τον Ναπολέοντα να εξέρχεται από τον τάφο του, στο Μέγαρο των Απομάχων, στο Παρίσι
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Μήπως τον Ναπολέοντα τον σκότωσε η… κολόνια του;

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2021, 20:40

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει την λατρεία Ναπολέοντα σε συγκεκριμένο άρωμα ρίχνοντας καθημερινά ολόκληρα μπουκάλια από αυτό πάνω του. Οι χημικές ουσίες του αρώματος ίσως μετατράπηκαν σε ένα αργό δηλητήριο που τελικά τον οδήγησε στον θάνατο.

Στις 5 Μαΐου του 1821 ο Ναπολέων Βοναπάρτης άφηνε την τελευταία του πνοή στο απομονωμένο νησί της Αγίας Ελένης που βρίσκεται στην μέση του ωκεανού ανάμεσα στην Βραζιλία και τις αφρικανικές ακτές. Υπέφερε από στομαχόπονους και τα διαθέσιμα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είχε προσβληθεί από καρκίνο του στομάχου. Εχουν αναπτυχθεί και θεωρίες ότι υπήρξε θύμα συστηματικής δηλητηρίασης με αρσενικό ενώ ρόλο μπορεί να είχε παίξει και ένα δηλητήριο μακρόχρονης επίδρασης που είχε πάρει ο ίδιος ένα χρόνο νωρίτερα σε μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας. Μια ακόμη θεωρία κάνει τώρα την εμφάνιση της ανανεώνοντας το ενδιαφέρον γύρω από τον θάνατο του Ναπολέοντα.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times, o Παρβέζ Χάρις καθηγητής βιοιατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο De Montfort στην πόλη Λέστερ της Βρετανίας υποστηρίζει ότι υπεύθυνο για τον θάνατο του Ναπολέοντα είναι το αγαπημένο του άρωμα.

Η υπερβολή

Είναι γνωστό ότι ο Ναπολέων ήταν λάτρης των αρωμάτων και προτιμούσε αυτά της κατηγορίας Eau de Cologne που έχουν τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, από 2% έως 4%, κάτι που τα κάνει ιδιαίτερα ελαφριά. Αποτελούν συνδυασμό αιθέριων ελαίων, εσπεριδοειδών και προσφέρουν μια αναζωογονητική αίσθηση που διαρκεί περίπου δύο ώρες.

Ο Χάρις που είναι μέλος της Βασιλικής Χημικής Εταιρείας της Βρετανίας μελέτησε ιστορικά αρχεία και διαπίστωσε ότι ο Ναπολέων χρησιμοποιούσε κατά μέσο όρο 36-40 μπουκάλια κολόνιας τον μήνα. Τον Οκτώβριο του 1808 παρήγγειλε 72 μπουκάλια. Σε ένα από τα αρχεία, μια από τις γυναίκες που ήταν στην προσωπική υπηρεσία της Ιωσηφίνας όσο εκείνη είχε τον τίτλο της Αυτοκράτειρας λέει ότι ο Ναπολέων χρησιμοποιούσε αποκλειστικά αρώματα eau de cologne και μπορούσε να καταναλώνει 60 μπουκάλια τον μήνα. Οι μαρτυρίες και αναφορές για αυτή την συνήθεια του κορσικανού στρατηλάτη είναι πολλές και την έχουν επισημάνει και ορισμένοι βιογράφοι του που κάνουν λόγο για υπερβολική χρήση της κολόνιας.

Ο Χάρις υποστηρίζει ότι για μια περίοδο τουλάχιστον 20 ετών ο Ναπολέων κάθε φορά που έκανε μπάνιο ή πλενόταν έβαζε κολόνια σε ολόκληρο το σώμα του και κάποιες φορές έριχνε και στο κεφάλι του ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έφτιαχνε κάποιο αραιωμένο διάλυμα με την κολόνια και το έπινε. Σύμφωνα με τον Χάρις αυτή η στρατιωτική και πολιτική ιδιοφυία είχε πειστεί ότι η κολόνια έχει οφέλη στην υγεία και έπαιρνε μεγάλες ποσότητες μαζί του στα πεδία των μαχών χρησιμοποιώντας την ως ένα είδος γενικής θεραπείας απέναντι σε κάθε είδος ατύχημα.

Ευωδιαστά αλλά φονικά έλαια

Αν πράγματι ο Ναπολέων εξέθετε τον εαυτό του σε τόσο μεγάλες ποσότητες αιθέριων ελαίων καθημερινά είναι πιθανό ορισμένα συστατικά τους όπως η αιθανόλη να είχαν διεισδύσει στον οργανισμό του προκαλώντας ορμονικές διαταραχές.

Οι αναφορές για ξαφνική διόγκωση του στήθους του, η έλλειψη τριχών στο σώμα του και η απότομη αύξηση του βάρους του είναι πιθανές παρενέργειες αυτών των ορμονικών διαταραχών που προκάλεσε η κολόνια. Υπάρχουν επίσης μελέτες που έχουν υποδείξει πιθανή σύνδεση ανάμεσα σε ενδοκρινικά προβλήματα και τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος.

«Ο Ναπολέων εξέθετε καθημερινά τον εαυτό του σε ποσότητες αιθέριων ελαίων στις οποίες ένας μέσος άνθρωπος εκτίθεται στην διάρκεια ενός έτους. Αν και μεγάλος οπαδός της επιστήμης δηλητηρίαζε σιγά σιγά τον εαυτό του μέσω των υπερβολικών ποσοτήτων κολόνιας που χρησιμοποιούσε. Μοιάζει σαν μην γνώριζε τι είχε πει ο διάσημος αλχημιστής Παράκελσος ή να το γνώριζε αλλά να μην τον ενδιέφερε. Ο Παράκελσος είχε πει ότι όλα στην φύση περιέχουν κάποιου είδους δηλητήριο και αυτό που καθορίζει τελικά αν αυτό το δηλητήριο θα προκαλέσει κακό ή όχι είναι η ποσότητα», σημειώνει ο Χάρις. Και καταλήγει:

«Οι ερευνητές όλα αυτά τα χρόνια δεν είδαν τον ελέφαντα στο δωμάτιο για τον θάνατο του Ναπολέοντα. Ολοι επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι σε ένα δείγμα από τα μαλλιά του όταν αυτός ήταν εν ζωή βρέθηκε αρσενικό αλλά εκείνη την εποχή οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα αρσενικού. Αυτό που παράβλεψαν ήταν οι τεράστιες ποσότητες κολόνιας τις οποίες έριχνε στο σώμα του. Βρισκόταν συνεχώς εκτεθειμένος στην κολόνια του και μάλιστα μια φορά την πέρασε κατά λάθος για νερό και έπλυνε το πρόσωπο και τα μάτια του με αυτή. Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι το βασικό δηλητήριο που εξόντωσε τον Ναπολέοντα ήταν η κολόνια του αν και πιθανώς η έκθεση του σε αρσενικό να συνέβαλε και αυτή σε κάποιο βαθμό στην ασθένεια που εμφάνισε και τελικά στον θάνατο του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...