1465
| Reuters / Shutterstock / Creative Protagon

Μήπως ο Κλούνεϊ πάει για πρόεδρος;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2024, 14:10
|Reuters / Shutterstock / Creative Protagon

Μήπως ο Κλούνεϊ πάει για πρόεδρος;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2024, 14:10

Στην ταινία του 2011 «Αι Ειδοί του Μαρτίου» ο Τζόρτζ Κλούνεϊ έπαιξε το ρόλο του Μάικ Μόρις, ενός Κυβερνήτη που θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Οπως υποδηλώνει και ο τίτλος της, η ταινία περιλάμβανε πολλά πισώπλατα μαχαιρώματα. Στο Λευκό Οίκο και το στρατόπεδο του Τζο Μπάιντεν, κυριαρχεί αυτές τις μέρες η εντύπωση ότι ο ηθοποιός θέλει να μεταφέρει την μυθοπλασία στην πραγματικότητα, συμφωνα με την Τelegraph.

Πριν από λίγες ημέρες, ο 63χρονος ηθοποιός προκάλεσε σοκ στην Ουάσιγκτον και το Χόλιγουντ δημοσιεύοντας στους New York Times μια δραματική έκκληση στον Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας. Μετά την πρώτη ψυχρολουσία, όλο και περισσότεροι υποθέτουν ότι ο Κλούνεϊ ίσως σκέφτεται να ξεκινήσει τη δική του προεκλογική εκστρατεία. Και μάλιστα, με την υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα!

Τον περασμένο μήνα, ο Τζο Μπάιντεν ανέβηκε, χαρούμενος, στη σκηνή, σε έναν έρανο για την προεκλογική του εκστρατεία, στο Λος Αντζελες. Το γκαλά διασημοτήτων συγκέντρωσε το ποσό ρεκόρ των 30 εκατ. δολαρίων για την καμπάνια του, με τη βοήθεια του Μπαράκ Ομπάμα και των παρουσιαστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Κλούνεϊ.

Προς το τέλος της εκδήλωσης, όμως, οι κάμερες «έπιασαν» τον Ομπάμα να προσπαθεί διακριτικά να οδηγήσει τον Μπάιντεν εκτός σκηνής, πιάνοντάς τον από τον αγκώνα και πυροδοτώντας μια άμεση διαδικτυακή συζήτηση για την υγεία του προέδρου.

Στο άρθρο του, ο Κλούνεϊ έγραψε ότι ο Τζο Μπάιντεν που είχε δει στον έρανο ήταν ακριβώς ίδιος με τον άνθρωπο που έχανε επανειλημμένα τον ειρμό της σκέψης του στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα. «Δεν πρόκειται να κερδίσουμε τον Νοέμβριο με αυτόν τον υποψήφιο», έγραψε.

Ο παρασκηνιακός ρόλος του Ομπάμα

Η ομάδα του Μπάιντεν εικάζει τώρα ότι ο άνθρωπος πίσω από το άρθρο του Κλούνεϊ είναι ο ίδιος που οδήγησε τον πρόεδρο εκτός σκηνής στο Λος Αντζελες: Ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Πολλοί στο επιτελείο Μπάιντεν και πολλοί Δημοκρατικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εργάζεται αθόρυβα στα παρασκήνια για να ενορχηστρώσει την αποχώρηση Μπάιντεν», είπε την Πέμπτη 11 Ιουλίου ο παρουσιαστής του MSNBC, Τζο Σκάρμπορο.

Η αποκάλυψη ότι ο Κλούνεϊ επικοινώνησε με τον Ομπάμα για να τον ενημερώσει για το επίμαχο άρθρο, ενισχύει τις εικασίες αυτές. Οπως γράφει η Telegraph, όταν η ομάδα του Μπάιντεν έμαθε για το άρθρο, επιχείρησε να παρέμβει για να εμποδίσει τη δημοσίευσή του. Ο Ομπάμα, όμως, που είναι στενός φίλος του Κλούνεϊ, δεν προσπάθησε να τον σταματήσει όταν ενημερώθηκε για τις προθέσεις του.

Αυτή η απόφαση έχει εγείρει εικασίες για το πώς αισθάνεται πραγματικά ο Ομπάμα σχετικά με την επανεκλογή του πρώην αντιπροέδρου του, παρά το γεγονός ότι τον υποστήριξε μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ. «Συμβαίνουν τα κακά ντιμπέιτ. Πιστέψτε με, το ξέρω», έγραψε σε ανάρτησή του στα social media. «Αλλά, αυτές οι εκλογές εξακολουθούν να είναι μια επιλογή μεταξύ κάποιου που έχει παλέψει για τους απλούς ανθρώπους όλη του τη ζωή και κάποιου που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του», συμπλήρωσε.

Οι άνθρωποι του Ομπάμα λένε ότι οι ανησυχίες για τον Μπάιντεν είναι πολιτικές και όχι προσωπικές. «Η ιδέα ότι υπάρχει κάποια τεράστια συνωμοσία του Ομπάμα εναντίον του Μπαίντεν είναι παράλογη», είπε ο Μπρετ Μπρούεν, διπλωμάτης της εποχής Ομπάμα. «Ο Ομπάμα γενικά μένει σιωπηλός, το έκανε ακόμη και όταν ο Τραμπ ήταν στην εξουσία», πρόσθεσε.

«Είναι πολύ επιλεκτικός ως προς το με τι, ποιον και πότε θα ασχοληθεί».

Φαίνεται ότι η επιλεκτικότητά του αυτή, βρίσκει επί του παρόντις αντικείμενο, στο πρόσωπο του παλιού του φίλου. Κι εδώ ξεκινάει το δεύτερο μεγάλο ερώτημα των τεευταίων ημερών:

Τι θέλει, ακριβώς ο Τζορτζ Κλούνεϊ;

«Δεν θα με σόκαρε αν μάθαινα ότι ο Τζορτζ Κλούνεϊ σκεφτόταν να είναι υποψήφιος πρόεδρος κάποια στιγμή», λέει στην Telegraph ο δρ Κέβιν Βάγκνερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Florida Atlantic University. «Πολλοί σταρ του Χόλιγουντ το έχουν σκεφτεί. Eχουν ήδη την αναγνωρισιμότητα, τη δημοφιλία και είναι χαρισματικοί στην τηλεόραση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους υποψήφιους προέδρους να μπορούν να επικοινωνούν καλά με τα ΜΜΕ και κανείς δεν το κάνει αυτό καλύτερα από τους αστέρες του Χόλιγουντ».

Ενα παλιό αστείο λέει ότι όλες οι διασημότητες θέλουν να είναι πολιτικοί και όλοι οι πολιτικοί θέλουν να είναι διασημότητες. Ο Κλούνεϊ δεν θα ήταν η περίπτωση που έκανε τη μετάβαση από τον κόσμο του θεάματος στην πολιτική. Εχουν προηγηθεί ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο Κλιντ Ιστγουντ, η Γκλέντα Τζάκσον, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και, φυσικά, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κλούνεϊ είναι διαχρονικός υποστηρικτής των Δημοκρατικών και σημαντικός χορηγός τους. Μετά το άρθρο-κόλαφο για τον Μπάιντεν, δεν είναι καθόλου παράλογο  να πιστεύουν πολλοί ότι έχει στρέψει το βλέμμα του στο Οβάλ Γραφείο. Ολη του η ζωή -προσωπική και επαγγελματική εξίσου- άλλωστε, φαίνεται να ήταν μια μεγάλη προετοιμασία για κάτι τέτοιο.

Γύρω στο 2005 ο Κλούνεϊ ήταν ήδη στην κορυφή του Χόλιγουντ, πρωταγωνιστώντας και σκηνοθετώντας ταινίες που ευαισθητοποιούσαν για θέματα όπως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στο Νταρφούρ και η διαφθορά των πετρελαϊκών εταιρειών. Μαζί με τον Μπόνο των U2, άσκησε πίεση στην Παγκόσμιαα Τράπεζα για βοήθεια προς την Αφρική. Συγκέντρωσε κεφάλαια για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, του τσουνάμι του 2004 στη νοτιοανατολική Ασία και του σεισμού του 2010 στην Αϊτή. Όταν παντρεύτηκε τη δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Αλαμουντίν, το 2014, πολλοί ήδη είχαν σκεφτεί -ή και πει φωναχτά- ότι αυτό το νέο λαμπερό ζευγάρι θα μπορούσε μια μέρα να βρεθεί στο Λευκό Οίκο.

«Ο Κλούνεϊ είναι πολύ πολιτικοποιημένος και σχετίζεται με μια σειρά από Δημοκρατικούς υποψηφίους, ιδιαίτερα με τον Ομπάμα», λέει στην Telegraph ο δρ Μαρκ Γουίλερ, καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας στο London Metropolitan University. «Αυτός και ο πατέρας του, Νικ, ηγήθηκαν εκστρατειών στο Νταρφούρ και υπήρξε Αγγελιοφόρος της Ειρήνης του ΟΗΕ. Η Αμάλ τού δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία, ώστε να μην φαίνεται απλώς ως άλλος ένας ευαισθητοποιημένος διάσημος».

Μέχρι τώρα ο Κλούνεϊ αντιστέκεται στην ιδέα ότι θα μπορούσε να είναι ο ίδιος υποψήφιος. Κάποτε είχε πει: «Θα αρχίσουν να με ρωτάνε “κοιμηθήκατε με την τάδε”, “πήρατε ναρκωτικά;”. Ναι, το έκανα, θα απαντάω σε όλα».

Το 2021 ο Κλούνεϊ είπε στον Αντριου Μαρ ότι προτιμά να έχει μια «ωραία ζωή» παρά να είναι υποψήφιος για την προεδρία. «Εγινα 60 φέτος και είχα μια συζήτηση με τη γυναίκα μου. Δουλεύουμε και οι δύο πολύ και της είπα ότι πρέπει να το σκεφτούμε αυτό», είπε.

Σε μια άλλη συνέντευξη, ο Κλούνεϊ παραδέχτηκε: «Νομίζω ότι είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να παίζεις τον πρόεδρο σε ταινίες. Πιστεύω ότι υπάρχουν μερικοί πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι που θα έπρεπε να είναι στη θέση αυτή. Νομίζω ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από ανθρώπους που έχουν τεράστια εμπειρία».

Τεράστια εμπειρία, αλλά όχι υπερβολική. Οπως έγραψε ο Κλούνεϊ αυτή την εβδομάδα, το πρόβλημά του με τον Μπάιντεν «είναι η ηλικία». Ωστόσο, έχει διαφωνήσει με τον πρόεδρο και για ιδεολογικά ζητήματα, σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα. Τον Ιούνιο, ο Κλούνεϊ φέρεται να τηλεφώνησε στον Λευκό Οίκο για να παραπονεθεί για τη μεταχείριση του Μπάιντεν προς τη σύζυγό του Αμάλ, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν αντέδρασε στην ενδεχόμενη δίωξη του πρωθυπουργού του Ισραήλ (βλ. εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα).

Ο Κλούνεϊ έχει πολύ στενή σχέση με ισχυρούς παίκτες στην Ουάσιγκτον. Εγραψε: «Αυτή δεν είναι μόνο η γνώμη μου. Αυτή είναι η γνώμη κάθε γερουσιαστή και μέλους του Κογκρέσου και Κυβερνήτη με τον οποίο μίλησα κατ’ ιδίαν».

Με τους Δημοκρατικούς να αναζητούν έναν εναλλακτικό ηγέτη, θα μπορούσε ο Κλούνεϊ να πειστεί να μπει στη μάχη;

Στην πραγματικότητα θα ήταν σχεδόν αδύνατο για κάποιον -ακόμη και τον Τζορτζ Κλούνεϊ- να θέσει υποψηφιότητα εκ του μηδενός σε αυτό το στάδιο. Χρειάζεται να υπάρχουν ήδη πολλά χρήματα και ένας ολόκληρος μηχανισμός. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Δημοκρατικοί κοιτάζουν προς τον Γκάβιν Νιούσομ, τον Κυβερνήτη της Καλιφόρνια, ο οποίος έχει λίγη από την καλή εμφάνιση και το χάρισμα του Κλούνεϊ και ήδη διευθύνει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Βέβαια ο Κλούνεϊ δεν είναι το μόνο μέλος της ελίτ του Χόλιγουντ που εκφράζει επιφυλάξεις. Οι γνώστες της Ουάσιγκτον λένε ότι αυτή την εβδομάδα η εκστρατεία του Μπάιντεν πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις σε υποστηρικτές του στο Χόλιγουντ, ζητώντας τους να κινητοποιηθούν.

Είτε ο Κλούνεϊ είναι υποψήφιος για πρόεδρος είτε όχι, ο Βάγκνερ λέει ότι στη μετά Τραμπ εποχή θα δούμε περισσότερες διασημότητες να μπαίνουν στην πολιτική. Ο Ντουέιν Τζόνσον αποκάλυψε ότι κάποια πολιτικά κόμματα τον πλησίασαν για να βολιδοσκοπήσουν αν θα ήθελε να είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, αφού μια δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι 46% των Αμερικανών θα τον υποστήριζαν. Οι ηθοποιοί Γουίλ Σμιθ και Μάθιου ΜακΚόναχι έχουν επίσης υπαινιχθεί ότι θα ακολουθήσουν πολιτική σταδιοδρομία και ο Γουίλερ λέει ότι υπάρχει ακόμη και περίπτωση η Κιμ Καρντάσιαν να έχει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος!

Το στρατόπεδο Μπάιντεν αντεπιτέθηκε στον Κλούνεϊ, με μια ανώνυμη πηγή να λέει στα αμερικανικά ΜΜΕ: «Ο πρόεδρος έμεινε για πάνω από τρεις ώρες στον έρανο, ενώ ο Κλούνεϊ πόζαρε για μια φωτογραφία στα γρήγορα και έφυγε».

Φαίνεται πως ο Κλούνεϊ δεν θα προσκληθεί για λίγο καιρό στον Λευκό Οίκο. Οπως το έθεσε ένας ανώτερος σύμβουλος του Μπάιντεν: «Ο POTUS δεν θα βρίσκεται στην πρώτη σειρά στην πρεμιέρα του Ocean’s 14»…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...