Εδώ και χρόνια στα γραφεία του Γαστρονόμου κυκλοφορούσε η επιθυμία των συναδέλφων όλα αυτά τα εκλεκτά προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που ανακαλύπτει και βραβεύει κάθε χρόνο το περιοδικό, να συγκεντρωθούν σε ένα κατάστημα ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτά το ευρύ αθηναϊκό καταναλωτικό κοινό.
Ωστόσο κανείς δεν πίστευε ότι το όνειρο μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέχρις ότου το αγκάλιασε ο «Σκλαβενίτης» ο οποίος μοιράζεται με το περιοδικό «Γαστρονόμο» το πάθος για τα καλά ελληνικά προϊόντα και την προώθηση της ελληνικής κουζίνας.
Και πριν από δυο μέρες στο φιλικό περιβάλλον του σούπερ μάρκετ που λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο Avenue (Κηφισίας 41-43) στο Μαρούσι εγκαινιάστηκε ένα μοναδικό παντοπωλείο με 1.159 προϊόντα από 130 παραγωγούς στα οποία συμπυκνώνεται όλη η φιλοσοφία του περιοδικού: εκλεκτά προϊόντα από όλες τις γωνιές της χώρας συγκεντρώθηκαν με μεγάλη φροντίδα σε ένα κατάστημα σκοπός του οποίου είναι να γίνει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας.
Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα βήμα για τους μικρούς πλην όμως μερακλήδες παραγωγούς, από όλη την Ελλάδα, που μοχθούν για την ποιότητα και οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόσβαση στη δύσκολη αγορά της Αθήνας.
Και το αποτέλεσμα είναι διπλά καλό, αφού οι μεν παραγωγοί έχουν πλέον την ευκαιρία να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους σε ένα μεγάλο κατάστημα με κορυφαίες επιλογές και δυνατό brand name, ενώ και για τους καταναλωτές το παντοπωλείο του Γαστρονόμου αποτελεί εγγύηση ποιότητας.
Για αρχή στο Μαρούσι λοιπόν -αφού υπάρχει η προοπτική ανάπτυξης και άλλων σημείων πώλησης- μπορούμε να βρίσκουμε μαζεμένα τα καλούδια που αγαπάμε και να δοκιμάζουμε και άλλα εκλεκτά, σπάνια και μοναδικά προϊόντα που δεν έχει τύχει να γνωρίσουμε μέχρι στιγμής.
Στο παντοπωλείο του Γαστρονόμου δεν διατίθενται φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δεν θα βρείτε ούτε πάγκο αλλαντικών και τυροκομικών, υπάρχουν όμως πολλά εκλεκτά αλλαντικά και τυριά συσκευασμένα (σκεφτείτε ότι ο Κωσταρέλλος που προωθεί τα προϊόντα του αποκλειστικά στα δικά του καταστήματα έχει διαθέσει στο μπακάλικο του Γαστρονόμου ένα ολόκληρο ψυγείο με δικά του γαλακτοκομικά).
Ολα τα προϊόντα είναι συσκευασμένα και η γκάμα τους πολύ μεγάλη: όσπρια φετινής εσοδείας, βιολογικής καλλιέργειας και ολοκληρωμένης διαχείρισης, βραστερά, λεπτόφλουδα και καλόγευστα.
Ρύζια από τη Βόρεια Ελλάδα, μεγάλη ποικιλία από ζυμαρικά, τραχανάδες, κους κους και πλιγούρια από επιλεγμένους συνεταιρισμούς, τρούφα Γρεβενών, ολόκληρη, αλλά και σε φέτες, αποξηραμένα αυτοφυή μανιτάρια για να εμπλουτίσουμε το ριζότο μας, έτοιμες σάλτσες, είτε για ντιπ είτε για ζυμαρικά, εκλεκτά μέλια από όλη την Ελλάδα.
Βότανα και μυρωδικά μεγαλωμένα σε 1.430 μ. υψόμετρο και χειροποίητοι παραδοσιακοί χαλβάδες. Γλυκά του κουταλιού, ιδιαίτερες μαρμελάδες και ψωμί με προζύμι.
Φυσικά, από μια τέτοια γαστρονομική γωνιά δεν θα μπορούσε να λείπει το ελαιόλαδο. Και εδώ η ποικιλία είναι μεγάλη έπειτα από πολύ προσεκτική επιλογή. Υπάρχουν και ελιές θρούμπες Θάσου, Καλαμών, δαμασκηνοελιές, χονδροελιές. Ελιές φυσικής ωρίμασης, χωρίς χημικά.
Παραδοσιακά τυριά απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και γιαούρτια από αιγοπρόβειο και κατσικίσιο γάλα, κρέμες και ρυζόγαλα, και αυγά ελευθέρας βοσκής από τη Νάξο. Πέστροφα και σολομός από τον Ταΰγετο και εκλεκτό κρέας από τα Ακαρνανικά Ορη. Ολα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης.
Φυσικά αναμένεται ότι αυτή η λίστα θα εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερα προϊόντα και άλλων μικρών παραγωγών, πάντα με κριτήριο την ποιότητα. Ο Βασίλης Μπαμπανίκας, που ανέλαβε τη διεύθυνση του καταστήματος χάρη στην πολυετή εμπειρία του στον κλάδο -ήταν ο ιδιοκτήτης του βιολογικού μπακάλικου «Ευοί Ευάν» στον Πειραιά-, και οι συντάκτες του Γαστρονόμου, με τους οποίους είναι σε συνεχή επαφή για ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας και αξιολόγησης προϊόντων, προτρέπουν κάθε ενδιαφερόμενο παραγωγό να έρθει σε επαφή μαζί τους.
Τα εγκαίνια του καταστήματος έγιναν την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, και οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μερικά από τα προϊόντα που φιλοξενούνται στο κατάστημα μέσα από τις ιδιαίτερες δημιουργίες που έφτιαξαν, ειδικά για την περίσταση, ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας και ο κορυφαίος έλληνας Chef Pâtissier Στέλιος Παρλιάρος, και ο δύο από τους πιο παλιούς συνεργάτες του Γαστρονόμου.
Υπεύθυνος αγορών κρασιού στη γαστρονομική γωνιά του «Σκλαβενίτη» είναι ο γνωστός sommelier Αρης Σκλαβενίτης. Και στην εκδήλωση των εγκαινίων επιμελήθηκε τη λίστα κρασιών που συνόδευσαν μεταξύ άλλων υπέροχες λιχουδιές που προσφέρθηκαν στους καλεσμένους, όπως παξιμαδάκια βρώμης με τυροκαυτερή, φέτα και σύκα μαριναρισμένα σε μαυροδάφνη, κριθαρότο με μελάνι σουπιάς και καπνιστή πέστροφα και κρέμα βανίλια με κυδώνι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News