Ο επισκέπτης, που φθάνει για πρώτη φορά στο λιμάνι της Υδρας, μένει πραγματικά άφωνος αντικρίζοντας την αρμονία του φυσικού περιβάλλοντος και μιας ιδιότυπης τοπικής αρχιτεκτονικής με έναν συνδυασμό νησιωτικών και στεριανών στοιχείων, την οποία δεν συναντά κανείς πουθενά αλλού. Περπατώντας, εξάλλου, στα σοκάκια της Χώρας και στα παλιά μονοπάτια του νησιού, θα μαγευτεί συνειδητοποιώντας την απόλυτη απουσία ήχων από τροχοφόρα.
Είναι το μοναδικό ελληνικό νησί όπου απαγορεύονται αυτοκίνητα και μηχανάκια και χρέη μεταφορικών μέσων εκτελούν μόνο γαϊδουράκια και μουλάρια κάτω από το βλέμμα νυσταλέων γάτων. Αυτό το εκπληκτικό σκηνικό λάτρεψε ένας Τεξανός, που έφτασε στην Υδρα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έχτισε την υπέροχη «Villa della Vita», η οποία τώρα διατίθεται προς πώληση από τον οίκο Christie’s International Real Estate και την ελληνική εταιρία Ploumis Sotiropoulos Real Estate.
Το «Παιδί και το Δελφίνι» (1957) και η «Φαίδρα» (1961) έκαναν ανθρώπους στα πέρατα του κόσμου να ερωτευτούν την Υδρα εκτινάσσοντας στα ύψη τη φήμη της. Από τη μια στιγμή στην άλλη το νησί έγινε κοσμοπολίτικο. Ηταν η Υδρα της Σοφίας Λόρεν και του Αλαν Λαντ, του Ντασέν και της Μελίνας, του Αντονι Πέρκινς και του Ραφ Βαλόνε, ο παράδεισος των υδραίων ζωγράφων Παναγιώτη Τέτση και Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Γιάννη Κουνέλη, του Πάτρικ Λι Φέρμορ και του Τζον Κράξτον και, σίγουρα, του Λέοναρντ Κοέν.
Μποέμ της Ευρώπης και της Αμερικής, διανοούμενοι και καλλιτέχνες της μεταπολεμικής εποχής στα πρώτα τους βήματα, γοητευμένοι από την άγρια ομορφιά του τοπίου, τις λιγοστές ελιές, τα πεύκα και τα κυπαρίσσια, που φυτρώνουν στις πλαγιές, και τις πέρδικες, τις τσίχλες και τα τριγώνια που κατοικοεδρεύουν μόνιμα ανάμεσά τους, ένιωσαν ότι είναι τόπος έμπνευσης και συνάμα ησυχαστήριο. Εκτός από αυτούς, η Υδρα έγινε επίσης σημείο συνάντησης των Αθηναίων bon vivant και προορισμός του διεθνούς jet set.
Αγονο νησί και φτωχικό, αλλά με άφθονη ξυλεία, η Υδρα γνώρισε μεγάλη ακμή από τις αρχές του 18ου αιώνα, όταν οι Υδραίοι άρχισαν να ναυπηγούν μικρές ψαρόβαρκες στην αρχή και αργότερα μεγάλα σκάφη, με τα οποία μπορούσαν πια να κάνουν μακρινά ταξίδια. Με τον καιρό εξελίχθηκαν σε ναυτικούς με τεράστια πείρα, ανέπτυξαν έντονη εμπορική δραστηριότητα σε όλη τη Μεσόγειο και από φτωχοί νησιώτες έγιναν πλούσιοι εφοπλιστές και κυρίαρχη ναυτική δύναμη στο Αιγαίο, ενώ κάποιοι από αυτούς έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στην πολιτική ζωή της χώρας.
Αδιάψευστοι μάρτυρες της υδραίικης ευμάρειας και ενός μεγαλοαστικού τρόπου ζωής, τα επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά, τριώροφα και τετραώροφα με αυστηρές όψεις και κεραμοσκεπές, που ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε πιο απλά σπίτια, χτίστηκαν περί τα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19 αιώνα, γύρω από το λιμάνι, σχηματίζοντας τον μεγάλο οικισμό της Χώρας.
Χτισμένα σε απότομες πλαγιές και εμπνευσμένα από τη γενοβέζικη αρχιτεκτονική, έχουν ωραίες μαρμάρινες σκάλες, εσωτερικές αυλές και τοξωτές λότζιες, «καλούς» χώρους και βοηθητικούς χώρους με κουζίνες, κελάρια, αποθήκες, στέρνες και δωμάτια για το προσωπικό.
Εξωτερικά είναι λιτά μεν αλλά λόγω του όγκου τους θυμίζουν φρούρια, προστατεύοντας πίσω από τους πέτρινους τοίχους την ιδιωτική ζωή των ενοίκων τους. Προστατεύουν επίσης την εκπληκτική αισθητική του τόπου, καθώς όλα τα σπίτια, μικρά και μεγάλα, θεωρούνται διατηρητέα.
Η «Villa della Vita», παρόλο ότι χτίστηκε το 1984 και όχι παλιότερα, είναι αισθητικά ενταγμένη στον διατηρητέο οικισμό, ακολουθώντας τους κανόνες και τα μεγέθη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, και όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν της υψηλότερης ποιότητας. Δέκα χρόνια αργότερα το ακίνητο αγοράστηκε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες και έκτοτε δεν άλλαξε χέρια.
Ο αρχικός ιδιοκτήτης και δημιουργός της βίλας ήταν ένας Αμερικανός από το Τέξας, που ερωτεύτηκε το νησί και μαζί με αυτό μια Υδραία. Ονειρεύτηκε, λοιπόν, μια φωλιά για να στεγάσει τον έρωτά τους. Και ίσως γι’ αυτό την ονόμασε «Βίλα της Ζωής».
Πραγματοποίησε το όνειρό του χωρίς να υπολογίζει τα έξοδα, σε ένα μοναδικό κτήμα σχεδόν τριών στρεμμάτων με πανοραμική θέα στο λιμάνι της Υδρας και στον οικισμό. Φωτεινή, ανάλαφρη και σοφά μελετημένη, ώστε να προστατεύεται απόλυτα η ιδιωτικότητα των ενοίκων της, η βίλα βρίσκεται στα όρια της Χώρας (πάνω από το Ιστορικό Αρχείο, αριστερά όπως βλέπουμε τον οικισμό από τη θάλασσα) και ταυτόχρονα στο κέντρο της ζωής.
Γι’ αυτό, ίσως, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι με αφορμή την επικείμενη πώλησή της, οι χώροι της «Villa della Vita» εκτίθενται στο δημόσιο βλέμμα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις συλλογές πολύτιμων αντικειμένων λίγο πριν βγουν σε δημοπρασία.
Η βίλα καταλαμβάνει 617 τ.μ. και περιβάλλεται από περίτεχνα διαμορφωμένους κήπους ανάμεσα στους βράχους της πλαγιάς, με πέτρινα σκαλάκια και τοιχία που συνδέουν μεταξύ τους τα διάφορα επίπεδα του κτήματος των 2.829 τ.μ. Επιπλέον, διαθέτει ιδιωτικό πηγάδι και πισίνα 50 τ.μ. και βάθους πάνω από δύο μέτρα, που τροφοδοτείται με γλυκό νερό από έναν καταρράκτη, ο οποίος αναδύεται από τη βραχώδη πλαγιά. Δίπλα της, δε, υπάρχει ένα σκιασμένο μπαρ και ένα δωμάτιο σιέστας με ντους.
Η βίλα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται πλήρως το ήπιο μεσογειακό κλίμα, με διαφορετικές βεράντες για τις διάφορες ώρες της ημέρας. Η βεράντα του πρωινού βρίσκεται έξω από το κυρίως υπνοδωμάτιο και η βεράντα της πισίνας είναι ιδανική για να περάσει κανείς χαλαρά το πρωινό του, κάνοντας ηλιοθεραπεία και ακούγοντας τον παφλασμό του καταρράκτη.
Μια άλλη σκιερή, σκεπασμένη με κρεβατίνα, βεράντα προσφέρει δροσερή σκιά το μεσημέρι, ενώ από τη βεράντα του ηλιοβασιλέματος μπορεί κανείς να απολαύσει το βραδινό ποτό του πάνω από το λιμάνι. Οι μεγάλες βεράντες του κήπου, δε, περιμένουν και πάλι να ζωντανέψουν από τους καλεσμένους σε μεγάλα πάρτι των μελλοντικών ιδιοκτητών.
Η υπέροχη βίλα προσφέρεται πλήρως εξοπλισμένη με μια εξαιρετική συλλογή επίπλων και έργων τέχνης. Το κομψό σαλόνι είναι προσεκτικά διαμορφωμένο έτσι ώστε να προσφέρει άνετη διαβίωση. Η κύρια κρεβατοκάμαρα είναι μια αυτόνομη σουίτα, που παρέχει απόλυτη ιδιωτικότητα και άνεση. Περιλαμβάνει καθιστικό με τζάκι και μαρμάρινη βεράντα πρωινού.
Το τεράστιο κύριο μπάνιο διαθέτει κρεβάτι μασάζ, τζακούζι και ντους υψηλής πίεσης με τέσσερις κεφαλές. Υπάρχουν, επίσης, τρία υπνοδωμάτια για επισκέπτες, το καθένα με το δικό του πλήρες μπάνιο.
Η κύρια κουζίνα είναι πλήρως εξοπλισμένη με ηλεκτρικές συσκευές, γυαλικά και πιάτα, ενώ υπάρχει και μια μοναδική υπόγεια κάβα κρασιών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της «Villa della Vita» είναι η μεγάλη υπαίθρια τραπεζαρία, που έχει δημιουργηθεί στο κιόσκι με τις καμάρες σε μικρή απόσταση από το κεντρικό κτίριο. Μάλιστα, αυτό το κιόσκι είναι χτισμένο με ασβεστόλιθους, που έχουν κοπεί στο χέρι σύμφωνα με την τοπική παράδοση.
Μεγάλες ομάδες επισκεπτών μπορούν να σερβιριστούν με άνεση μέσα ή και έξω στη βεράντα του, απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα στην Χώρα της Υδρας και στη θάλασσα προς την Πελοπόννησο. Εδώ είναι το σημείο που προσφέρει το πιο ρομαντικό σκηνικό για να απολαύσει κανείς τη δύση του ηλίου και την ανατολή του φεγγαριού, όπως έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν οι ιδιοκτήτες της βίλας και οι φιλοξενούμενοί τους από το διεθνές jet set.
Να σημειωθεί ότι το ακίνητο δεν ενοικιάζεται, πωλείται μόνον ολόκληρο, όπως είναι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News