701
O διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη ενός κρυπτογραφικού συστήματος εντοπισμού περιεχομένων παιδικής πορνογραφίας στο icloud της, αλλά στη συνέχεια αυτό εγκαταλείφθηκε | CreativeProtagon

Μια μητέρα κατά της «φιλοπορνογραφικής» Apple

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2024, 22:35
O διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη ενός κρυπτογραφικού συστήματος εντοπισμού περιεχομένων παιδικής πορνογραφίας στο icloud της, αλλά στη συνέχεια αυτό εγκαταλείφθηκε
|CreativeProtagon

Μια μητέρα κατά της «φιλοπορνογραφικής» Apple

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2024, 22:35

Ορισμένες εκ των Big Tech, όπως αποκαλούνται οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο, είναι έως και εγκληματικά σκληρές ακόμη και απέναντι στα παιδιά: ανάμεσα στην πάταξη της παιδικής πορνογραφίας και την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών/πελατών τους φαίνεται πως προτεραιότητα εξακολουθούν να δίνουν στη δεύτερη.

«Οταν ήμουν 14 χρόνων, ένα αγόρι μεγαλύτερο από εμένα με εξανάγκασε να του στείλω γυμνές φωτογραφίες μου. Του τις έδωσα μέσω του Facebook Messenger. Στη συνέχεια εκείνος τις ανάρτησε σε διάφορα social media χρησιμοποιώντας συσκευές της Apple. Αυτές οι φωτογραφίες εξακολουθούν να υπάρχουν σε κάποιο cloud και να κυκλοφορούν ακόμη. Ο άνθρωπος που με καταχράστηκε πριν από 13 χρόνια σήμερα είναι στη φυλακή. Αλλά οι άνθρωποι που διευκολύνουν τη συνέχιση της κακοποίησης κάθονται ήρεμοι στα γραφεία τους» ανέφερε η 27χρονη σήμερα Λία Τζούλιετ στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας, όπου κατέθεσαν θύματα, κατήγγειλαν πολιτικοί και απολογήθηκαν οι μεγιστάνες της ψηφιακής εποχής.

Θύματα και πολιτικοί απαιτούν, φυσικά, από την Apple, το Facebοok και τους λοιπούς κυρίαρχους του διαδικτύου να κάνουν πολλά περισσότερα για την εξάλειψη της παιδικής πορνογραφίας. Οπως εξηγεί η Λουτσία Μάτζι, συνεργάτρια της ιταλικής Repubblica με έδρα το Λος Αντζελες, σήμερα στις ΗΠΑ οι εταιρείες παροχής ψηφιακών υπηρεσιών υποχρεούνται να καταγγέλλουν περιεχόμενα κακοποίησης ανηλίκων που εντοπίζουν στις πλατφόρμες τους. Αλλά δεν είναι υποχρεωμένες να τα αναζητούν ούτε να χρησιμοποιούν φίλτρα για τον έγκαιρο εντοπισμό τους.

Η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία είναι η National Center for Missing and Exploited Children και, όπως μας πληροφορεί η ιταλίδα δημοσιογράφος, μόνο πέρυσι δέχτηκε 36 εκατ. καταγγελίες για περισσότερα από 100 εκατ. εν δυνάμει παράνομα περιεχόμενα που διαμοιράστηκαν μέσω της Apple, της Google, της Microsoft, του Facebook και του Instagram.

Tα λιγότερα για την πάταξη της παιδικής πορνογραφίας φαίνεται πως κάνει η Apple, πάντα στο όνομα της προστασίας της ιδιωτικότητας των χρηστών/πελατών της. «Ας είμαστε ξεκάθαροι. Καμία εταιρεία δεν κάνει αρκετά για την προστασία των ανηλίκων. Αλλά η Apple είναι η χειρότερη: πρακτικά δεν κάνει τίποτα» ανέφερε στη δημοσιογράφο η Σάρα Γκάρντνερ, ιδρύτρια και διευθύντρια της ομάδας Heat Initiative, αποστολή της οποίας είναι η άσκηση πίεσης, ειδικά στην Apple, ώστε να αλλάξει την πολιτική της.

«Δικαιολογούνται λέγοντας πως “εμείς φτιάχνουμε τηλέφωνα, δεν είμαστε μέσο κοινωνικής δικτύωσης”. Αλλά δεν γίνεται να παραβλέπεται το γεγονός πως η Apple προσφέρει ένα από τα πιο διαδεδομένα λειτουργικά συστήματα, ότι μέσω της υπηρεσίας iMessage τα παιδιά ανταλλάσσουν βίντεο και φωτογραφίες και τα πάντα διατηρούνται σε κάποια γωνιά του icloud» εξήγησε η αμερικανίδα ακτιβίστρια. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, τo 95% των εφήβων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν smartphones, ενώ το 85% έχουν iphone.

Πριν από σχεδόν μία τριετία, τον Αύγουστο του 2021, η Apple είχε ανακοινώσει –δια στόματος, μάλιστα, του επικεφαλής της, του Τιμ Κουκ– πως εργαζόταν για την ανάπτυξη ενός κρυπτογραφικού συστήματος εντοπισμού περιεχομένων παιδικής πορνογραφίας στο icloud της, προκαλώντας έτσι την οργή των σκληροπυρηνικών προασπιστών της ιδιωτικότητας, αλλά και γεννώντας ελπίδες στους σταυροφόρους για την προστασία των ανηλίκων. Ωστόσο το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, υπό τις πιέσεις των υπερμάχων της ιδιωτικότητας, σύνθημα των οποίων ήταν «ό,τι υπάρχει στο iphone σου, παραμένει στο iphone σου».

«Οταν μου συνέβη βρισκόμουν σε ένα συνέδριο. Συνάντησα μια υπάλληλο της Apple και τη ρώτησα: “Δεν πιστεύετε πως θα γίνει μπούμερανγκ για εσάς; Δεν πιστεύετε ότι ο κόσμος θα ζητήσει εξηγήσεις για αυτή την απόφαση;”. “Οχι”, μου απάντησε περιφρονητικά, “δεν θα γίνει τίποτα”» είπε η Σάρα Γκάρντνερ στην ιταλίδα δημοσιογράφο. «Εκείνη τη στιγμή αποφάσισα πως αυτή θα ήταν η δική μου μάχη, θα επεδίωκα να τους φέρω ενώπιον των ευθυνών τους» πρόσθεσε η αμερικανίδα μητέρα-ακτιβίστρια.

Η Heat Initiative, η οργάνωση που ίδρυσε και διευθύνει, κατάφερε να συγκεντρώσει δύο εκατ. δολάρια για διαφημίσεις σε ιστοτόπους δημοφιλείς μεταξύ των πολιτικών στην Ουάσινγκτον, πέριξ της έδρας της Apple στο Κουπερτίνο, αλλά και στους δρόμους γύρω από τα καταστήματά της στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο.

Πέρυσι το καλοκαίρι η Σάρα Γκάρντνερ απέστειλε επίσης ένα προσωπικό mail στον Τιμ Κουκ, στο οποίο απάντησε όχι ο ίδιος ο CEO μιας εκ των πολυτιμότερων εταιρειών στον κόσμο, αλλά κάποιος εκπρόσωπός του, εξηγώντας πως έπειτα από εκτενείς έρευνες με τη συμβολή κορυφαίων ειδικών του κλάδου διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή του συστήματος πάνω στο οποίο εργάζονταν οι ειδικοί ασφαλείας της Apple θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα για μαζικές παρακολουθήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...