Είκοσι τρεις ευρωβουλευτές, από επτά διαφορετικές χώρες. Αυτές είναι οι δύο προϋποθέσεις, για να σχηματιστεί μια ομάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Politico δεν έχασε χρόνο. Έκανε την έρευνά του και δεν δυσκολεύτηκε να καταλήξει στους 23 πιο «περίεργους» (έτσι τους χαρακτηρίζει) άρτι εκλεγέντες Ευρωβουλευτές. Έφτιαξε, λοιπόν, την δική του ιδιότυπη ευρωομάδα με τον… κατατοπιστικό τίτλο Kooky Group (αργκό για το «περίεργος», όχι ακριβως με την καλή έννοια…).
Δεν λείπουν, βέβαια, οι ελληνικές συμμετοχές με τρεις συνολικά βουλευτές που αναδείχθηκαν από τα ελληνικά ψηφοδέλτια.
Πρώτη στις ελληνικές επιλογές η 76χρονη Γαλάτω Αλεξανδράκη (φωτογραφία), που εξελέγη με την Ελληνική Λύση. Το Politico της δίνει τον τίτλο «Η κρεοπώλης των Βρυξελλών» και τον συνοδεύει με το εξής σύντομο βιογραφικό: «Είναι συνταξιούχος κτηνοτρόφος που διατηρεί κρεοπωλείο στην Αλεξανδρούπολη στη βόρεια Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες της στο διαδίκτυο. Αλλά είναι τόσο γνωστή σε τοπικό επίπεδο που δεν έκανε εκστρατεία και δεν έδωσε καμία συνέντευξη. Παρ’ όλα αυτά κέρδισε μια έδρα για το εθνικιστικό κόμμα (σσ. έτσι αναφέρει το Politico) Ελληνική Λύση, το οποίο ήρθε δεύτερο μετά τη Νέα Δημοκρατία που συνδέεται με το ΕΛΚ. Δεν έχει πει ακόμη αν θα πάρει τη θέση».
Για την Αφροδίτη Λατινοπούλου (φωτογραφία) το Politico επεφύλαξε τον τίτλο «Θεά του body shaming»! «Πήρε το όνομά της από την ελληνίδα θεά της ομορφιάς… Αφού εκδιώχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μετά το body shaming σε παρουσιάστρια της τηλεόρασης, η Λατινοπούλου ίδρυσε το κόμμα Φωνή Λογικής με το οποίο κέρδισε μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Φωνή Λογικής υποστηρίζει ισόβιες φορολογικές απαλλαγές για γυναίκες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά. Είναι κατά των αμβλώσεων και της μετανάστευσης και θέλει να απαγορεύσει στα μέλη της LGBTQI κοινότητας να εργάζονται στο εκπαιδευτικό σύστημα».
Μια θέση στο Kooky Group έχει -κατά το Politico- και ο Φρέντι Μπελέρης, (φωτογραφία) ο οποίος εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία. «Ο Μπελέρης γιόρτασε την εκλογή σε φυλακή της Αλβανίας. Ο Μπελέρης εξελέγη δήμαρχος της Χειμάρρας μόλις λίγες ημέρες αφότου συνελήφθη για εξαγορά ψήφων. Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. Οι έλληνες πολιτικοί έχουν αποδοκιμάσει την καταδίκη του ως προσπάθεια της Αλβανίας να ματαιώσει τις πολιτικές δραστηριότητες της ελληνικής μειονότητας».
Ο Φειδίας της Κύπρου
Από το YouTube στην Ευρωβουλή, γράφει το Politico για τον Φειδία Παναγιώτου, που εξελέγη τρίτος σε σταυρούς στην Κύπρο, δηλώνοντας ότι δεν έχει ιδέα από πολιτική. «Ο 25χρονος influencer έχει 2,1 εκατ. συνδρομητές στο YouTube και έχει συγκεντρώσει 1 εκατ. προβολές για το βίντεό του με τίτλο “Ανάγκασα τον Έλον Μασκ να με αγκαλιάσει” και 5 εκατ. για ένα που ονομάζεται “Εζησα στο αεροδρόμιο για 7 ημέρες δωρεάν”. Αν τον δείτε να τριγυρίζει στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, θα είναι επειδή είναι καθ’ οδόν προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής. Εχει δηλώσει ότι θέλει να δημιουργήσει το δικό του κόμμα».
Η ευρω-ομάδα του Politico περιλαμβάνει ακόμη μια δασκάλα από την Ιταλία, κατηγορούμενη για απόπειρα δολοφονίας, έναν Λιθουανό που του απαγορεύεται να κατέβει υποψήφιος σε εθνικές εκλογές, έναν τσέχο λάτρη της ταχύτητας και των αυτοκινήτων, μια εναλλακτική καλλιτέχνιδα από τη Γερμανία, μια υποστηρίκτρια του αντιεμβολιαστικού κινήματος από τη Ρουμανία, που έχει ανακηρυχθεί πολιτικός της χρονιάς (2021) από ρωσικό κρατικό Μέσο Ενημέρωσης, έναν γερμανό εμπλεκόμενο σε υποθέσεις ρωσικής προπαγάνδας, έναν ιταλό που θέλει να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, μια γερμανίδα δικηγόρο που έχει κατηγορηθεί για παρενόχληση στο χώρο εργασίας, μια φανατική και αθυρόστομη μοτοσικλετίστρια, έναν σταρ της ποπ από τη Βουλγαρία, και επτά ακροδεξιούς διαφόρων καταβολών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News