Οι στρατιωτικές και οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας ζήτησαν από τον δημιουργό του μικρότερου ηλεκτρονικού υπολογιστή στον κόσμο να κατασκευάσει για λογαριασμό τους μια κάμερα-μινιατούρα, για κατασκοπευτική χρήση. Δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, αλλά όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, έχει ζητηθεί η κατασκευή μιας κάμερας τόσο μικρής, που θα είναι πρακτικά αόρατη στο ανθρώπινο μάτι.
Την κάμερα κατασκευάζει ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μπλάου, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Η ίδια ομάδα δημιούργησε το Michigan Micro Mote –M3– computer, έναν υπολογιστή που δεν είναι μεγαλύτερος από 0,3 χιλιοστά σε κάθε πλευρά του και μπορεί να τοποθετηθεί στην άκρη ενός νομίσματος.
Η ερευνητική ομάδα έχει καταφέρει να κατασκευάσει μικροσκοπικά, αλλά ισχυρά και υψηλών δυνατοτήτων τσιπάκια που έχουν εκατοντάδες χρήσεις. Δημιούργησε για παράδειγμα, μια συσκευή εντοπισμού που τοποθετείται πάνω σε πεταλούδες. Ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας εκτιμούν ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή μιας… αόρατης κάμερας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας, το τεχνολογικό εργαστήριο DSTL του υπουργείου Αμύνης και το τμήμα GCPD της ΜΙ5 (ο τομέας μυστικών υπηρεσιών εσωτερικής άμυνας της Βρετανίας) χρηματοδοτούν από κοινού την ερευνητική ομάδα, έχοντας προσφέρει μέχρι στιγμής περίπου 2 εκατ. ευρώ. Η ύπαρξη του GPCD είναι γνωστή στον κόσμο της κατασκοπείας, αλλά ελάχιστα γνωστή ευρύτερα, αφού κινείται στη σκιά και ακόμη και η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει πάντοτε πλήρη εικόνα της δράσης του και του ρόλου που παίζει στην ασφάλεια της χώρας.
Η Telegraph ζήτησε από τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας να μιλήσει για το πρότζεκτ, αλλά εκείνος απάντησε ότι πρόκειται για απόρρητη έρευνα και δεν μπορεί να πει το παραμικρό. Το μόνο που δέχτηκε να πει ήταν ότι συστήματα που έχουν κατασκευάσει μέχρι σήμερα είναι όλα μικροσκοπικά, με το μικρότερο να έχει μέγεθος 75% μικρότερο από ένα χιλιοστό. «Είναι τόσο μικρά, που κάνουν έναν κόκκο ρυζιού να μοιάζει με γιγάντιο μπαλόνι» δήλωσε ο Μπλάου.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει η Βρετανία να συμβαδίσει τεχνολογικά με τους εν δυνάμει αντιπάλους της, όπως η Ρωσία και η Κίνα, και να μη μείνει πίσω από αυτούς ή ακόμη και να τους ξεπεράσει σε όποιον τομέα είναι εφικτό αυτό να συμβεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News