298
Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα στο κοινό κρυολόγημα είναι η καταρροή και το φτάρνισμα | Shutterstock

Μεταλλάσσουν ανθρώπινα γονίδια για να νικήσουν το… κρυολόγημα

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 13:00
Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα στο κοινό κρυολόγημα είναι η καταρροή και το φτάρνισμα
|Shutterstock

Μεταλλάσσουν ανθρώπινα γονίδια για να νικήσουν το… κρυολόγημα

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 13:00

Στις περισσότερες ασθένειες οι ιοί που τις προκαλούν εμφανίζουν αντίσταση στα φάρμακα. Γιατί; Διότι είναι «έξυπνοι» μικροοργανισμοί και αλλάζουν το γενετικό τους υλικό πολύ γρήγορα, ώστε να αποφεύγουν τις επιθέσεις από τις δραστικές ουσίες.

Τώρα, επιστήμονες αποφάσισαν να τους επιτεθούν όχι «μετωπικά», αλλά «πλάγια». Πώς; Στοχεύοντας συγκεκριμένες πρωτεΐνες που έχουμε στα κύτταρά μας, τις οποίες χρησιμοποιούν οι ιοί για να αναπαραχθούν.

Αρα, αν τους αφήσουν χωρίς περιβάλλον πολλαπλασιασμού, τα συμπτώματα από το κοινό κρυολόγημα θα σταματήσουν.

Η πρόκληση

Το κοινό κρυολόγημα είναι από τις πιο συχνές ασθένειες. Μπορεί ένα άτομο να το περάσει τρεις φορές μέσα σε ένα χειμώνα ή ακόμα και το καλοκαίρι.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν δραστικά φάρμακα για να το αντιμετωπίσουν. Ισως επειδή κανείς δεν δίνει μεγάλη σημασία σε ένα χαμηλό πυρετό, λίγο βήχα, καταρροή ή μπούκωμα και πονοκέφαλο που περνάει με ένα παυσίπονο.

Τα περισσότερα κρυολογήματα προκαλούνται από ρινοϊούς, αλλά υπάρχουν περίπου 160 διαφορετικοί τύποι οι οποίοι μεταλλάσσονται προκειμένου να «κρυφτούν» από τα φάρμακα.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Microbiology, η γενετική τροποποίηση μιας πρωτεΐνης του ανθρώπου θα δώσει τη λύση. Θα μεταλλαχτούμε όμως, για να γλιτώσουμε από κάτι που δεν μας ενοχλεί;

Το πλάνο είναι να μην τροποποιηθούν γενετικά άνθρωποι, αλλά να εφευρεθεί ένα φάρμακο που μπορεί προσωρινά να καταστείλει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, ώστε να προστατεύει τον οργανισμό.

«Εχουμε ανακαλύψει ένα μοναδικό στόχο από τον οποίο εξαρτώνται ο εντεροϊός και ο ρινοϊός, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να έχουμε το φάρμακο στα χέρια μας» εξηγεί στο BBC ο Ιαν Κάρετ, επίκουρος καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, μπορεί οι υγιείς να μην έχουν πρόβλημα με το κοινό κρυολόγημα, όμως για άτομα με χρόνιες παθήσεις του πνεύμονος, ανοσοκαταστολή, που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία και άλλες ειδικές καταστάσεις, είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...